FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja usvijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BEČ - Izvršno tijelo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Vijeće guvernera, jednoglasno je u četvrtak usvojilo rezoluciju kojom se traži od Irana hitan prekid svih nuklearnih aktivnosti koje su obnovljene ovaj tjedan. Neimenovani diplomatski izvor je kazao kako tekst rezolucije, čiji su nacrt napravili predstavnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke, izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog iranskog obnavljanja nuklearnih aktivnosti koje se mogu iskoristiti za izradu atomskog oružja. No u rezoluciji se ne navodi da će iranski slučaj biti predan Vijeću sigurnosti UN-a koje bi Teheranu moglo nametnuti sankcije.

BEČ - Iran je u četvrtak odbacio rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojom se traži do službenog Teherana da prekine nuklearne aktivnosti obnovljene ovaj tjedan. "Očito je da je motiv za tu rezoluciju stvaranje pritiska", kazao je iranski izaslanik u IAEA Sirus Nasseri. "Na sreću, Iran neće poslušati. Iran će i dalje proizvoditi nuklearno gorivo", dodao je.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zatražio je u četvrtak od iranske vlade da postupi po pozivu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja traži da Teheran ispoštuje svoje dogovore s Europskom unijom o zaustavljanju aktivnosti na obogaćivanju urana. IAEA je u Beču usvojila rezoluciju u kojoj se traži da Teheran zaustavi te aktivnosti nakon što je ponovno otvorio svoje nuklearno postrojenje u Isfahanu. Teheran je zaustavio program obogaćivanja urana prošle godine nakon razgovora s tri države Europske unije, Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom. "Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) jednoglasno se izjasnilo i glavni tajnik očekuje da se ta rezolucija provede", kaže se u priopćenju UN-a.

CRAWFORD - Predsjednik SAD-a George W. Bush u četvrtak je izjavio da je odluka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pozove Irana na zaustavljanje svojih nuklearnih aktivnosti "pozitivan prvi korak". "IAEA je danas objavila izvješće u kojem izražava ozbiljnu zabrinutost glede iranskih odluka i to je pozitivan prvi korak", rekao je Bush novinarima na svom imanju u Texasu. Bush je rekao da je strategija SAD-a da radi zajedno s trojkom Europske unije "kako bi Iranci čuli zajednički glas glede njihovih nuklearnih ambicija i ja cijenim pozitivan prvi korak IAEA". "Svijet se ujedinjuje oko stava da Iranci ne bi trebali imati sredstva potrebna kako bi mogli razviti nuklearno oružje", rekao je Bush.

CRAWFORD - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak da će novoizabranom iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu vjerojatno biti izdana američka viza kako bi mogao nazočiti sjednici UN-a u New Yorku, unatoč tvrdnjama da je odigrao značajnu ulogu u zauzimanju američkog veleposlanstva u Teheranu 1979. "Imamo dogovor s UN-om da dopustimo osobama da dođu na sjednicu i vjerujem da će on (Ahmadinejad) biti na sjednici UN-a", izjavio je Bush novinarima na svom ranču u Texasu. Istaknuo je da SAD još uvijek istražuju Ahmadinejadovu navodnu ulogu u talačkim krizama koje su tadašnjeg američkog predsjednika Jimmya Cartera i američki narod potresale puna 444 dana.

GAZA - Militantna palestinska skupina Hamas u petak je objavila da se neće razoružati unatoč izraelskom planu povlačenja iz Gaze, a kako bi nastavila vršiti pritisak na Izrael da vojsku povuče i iz ostalih okupiranih palestinskih područja. "Oružje je sveta stvar. Za nas je nemoguće da ostavimo oružje pa i u slučaju da budemo ubijeni. Pitanje oružja nije za pregovore", izjavio je novinarima u sjevernoj gazi Ahmed Al-Ghandour, vođa Hamasovih Qassam brigada. Dodao je da će Hamas uzvratiti na svaki izraelski napad, ali da neće inicirati sukobe tijekom izraelskog povlačenja.

JERUZALEM - Izrael je u četvrtak zatvorio židovska naselja na području Gaze za sve koji tamo ne žive kako bi spriječio dolazak desnih radikalnih skupina koje žele spriječiti povlačenje koje bi trebalo početi sljedećeg tjedna. Izraelska vojska ranije je planirala zatvoriti ulazak u pojas Gaze od ponoći 16. kolovoza, dan prije nego vojnici trebaju početi s prisilnom evakuacijom onih koji se nisu dobrovoljno iselili. "Zbog sigurnosnih procjena, od danas će samo stanovnicima biti dopušten ulazak u pojas Gaze", kaže se u priopćenju.

GAZA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u četvrtak obećao da će štititi strance na pojasu Gaze te je naredio uhićenje onih koji su sudjelovali u nedavnim otmicama. Ova Abasova izjava uslijedila je nakon što su u ponedjeljak nakratko bila oteta tri UN-ova djelatnika - Švicarac, Britanac i Palestinac. "Bilo kakav napad na strane državljane je napad protivan zakonu i nećemo dopustiti da se njima dogodi bilo što loše", kazao je Abas. "Svi gosti palestinskog naroda, oni koji rade u dobrotvornim humanitarnim institucijama bit će pod stalnom brigom", kazao je palestinski predsjednik. Abas je dao naređenje pripadnicima snaga sigurnosti da jamče sigurnost strancima i da uhite sve oni koji su bili upleteni u otmicu u ponedjeljak.

JERUZALEM - Predsjednik SAD-a George W. Bush izjavio je da će planirano povlačenje židovskih naseljenika iz okupiranog pojasa Gaze "biti dobro za Izrael". Bushova ocjena, koju je iznio u razgovoru za izraelsku televiziju Channel One emitiranom u četvrtak, djeluje kao pokušaj pružanja podrške izraelskom premijeru Arielu Sharonu u odnosu na židovske desničare koji nastoje spriječiti izraelsko povlačenje koje treba početi 17. kolovoza. "Vjerujem da će odluka koju je donio i namjerava sprovesti predsjednik vlade Sharon biti dobra za Izrael", rekao je Bush u intervjuu koji je dao na svom imanju u Crawfordu u Texasu. Upitan zašto misli da bi izraelsko napuštanje okupiranog područja pomoći izraelskoj sigurnosti Bush je odgovorio "Prije svega prethodni sustav nije bio uspješan. Tamo je došlo do intifade, bilo je smrti, ubijanja. A sada su se tamo napadi smirili".

CRAWFORD - Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak suosjećanje s majkom koja je izgubila sina u Iraku te je predvodio prosvjedno bdijenje nedaleko svog teksaškog ranča, ali i najavio da neće povući američku vojsku iz Iraka kako je to od njega zatražila ožalošćena majka. "Žalim za svakim poginulim", izjavio je Bush, dok Cindy Sheehan već šesti dan kampira oko osam kilometara dalje od predsjednikova ranča, tražeći od njega da je primi i porazgovara o njezinu sinu, Caseyu Austinu Sheehanu, američkom vojnom specijalcu koji je poginuo u borbama u Bagdadu u travnju prošle godine. "Srce mi puca od žalosti za obiteljima koje plaču zbog smrti svojih voljenih. Razumijem bol koju netko osjeća zbog smrti. No, povlačenje vojske dalo bi strašan signal neprijatelju", kazao je Bush na svom ranču.

LIMA - Peruanski predsjednik Alejandro Toledo u četvrtak je od svih ministara zatražio da podnesu ostavke te najavio da će za svakoga procijeniti hoće li ga ostaviti na ministarskoj dužnosti. Predsjednik se na taj zahtjev odlučio nakon što je predsjednik peruanske vlade Carlos Ferrero istoga dana iznenadno dao ostavku, a nakon što je Toledo imenovao ministrom vanjskih poslova svog najbližeg i najproturječnijeg saveznika, Fernanda Olivera. Ferrero, koji je na mjestu premijera od prosinca 2003. godine, trebao je napustiti vladu početkom listopada u slučaju da se namjerava kandidirati na izborima idućeg travnja, no trenutak objave njegove ostavke, odmah nakon to je Fernando Olivera preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova, predstavlja iznenađenje. Ostavku je, osim Ferrera, podnio i ministar graditeljstva Carlos Bruce.

PRIŠTINA - Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Marc Perrin de Brichambault stigao je u trodnevni posjet Kosovu, što je njegov prvi posjet nekom području na kojem djeluje OESS-ova misija otkako je preuzeo dužnost glavnog tajnika. Brichambault je u Vučitrnu obišao školu kosovske policije, koja je pod nadzorom OESS-a, a osnovana je krajem godine 1999., nakon što je prestao rat na Kosovu. Tu ju školu proteklih godina završilo više od šest tisuća policajaca, pripadnika svih etničkih zajednica na Kosovu. Brichambault je pohvalio doprinos OESS-a kad je riječ o radu te škole i najavio je daljnju potporu.

LONDON - Abu Qatada, jedan od duhovnih vođa al-Qaide, nalazi se među deset osoba koje su u četvrtak uhićene u Velikoj Britaniji zbog sumnje da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, potvrdio je njegov odvjetnik Gareth Peirce. Qatada je u Španjolskoj optužen da je duhovni vođa terorističke skupine al-Qaida te militantnih fundamentalističkih skupina u Alžiru, Tunisu, Čečeniji, BiH i Afganistanu, navodi Reuters, a Britanija ga smatra "istinski opasnom osobom". Britanske vlasti u četvrtak su objavile da su pritvorile i deportirat će desetero stranaca koje smatraju prijetnjom državnoj sigurnosti. "U skladu s ovlastima da deportiram pojedince čija nazočnost u Ujedinjenom Kraljevstvu ne služi općem dobru, iz razloga državne sigurnosti, Ured za imigracije danas je pritvorio desetero stranih državljana za koje smatram da su prijetnja državnoj sigurnosti", kaže se u priopćenju ministra unutarnjih poslova Charlesa Clarka što ga je izdao njegov ured za odnose s medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙