FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 18. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 18. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

SPLIT

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u srijedu navečer su se sastali u Splitu u vili Dalmaciji gdje su nakon razgovora iza zatvorenih vrata u izjavi novinarima izrazili zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima između Hrvatske i Austrije. Premijer Sanader kazao je novinarima da je austrijski kancelar došao u neslužbeni posjet Hrvatskoj na njegov poziv te da je to iskorišteno za međusobne razgovore. Između naše dvije zemlje, kazao je Sanader, nema nikakvih otvorenih pitanja i između Austrije i Hrvatske kontinuirano su dobri odnosi bez obzira koja vlada je na čelu tih država. "Za nas je izuzetno značajno da će od siječnja 2006. godine Austrija predsjedati Europskom unijom i mi se nadamo da ćemo do tada dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora. Ne želimo, kazao je Sanader, da se EU dijeli na pitanju Hrvatske. Ja sam predstavio Akcijski plan koji se dobro primjenjuje i očekujem da će EU uskoro donijeti odluku da Hrvatska može početi pregovore, kazao je Sanader posebno zahvalivši kancelaru Schuesselu na kontinuiranoj potpori koju je uvijek davao Hrvatskoj. Kancelar Schuessel također je istakao vrlo dobru suradnju između Hrvatske i Austrije na svim područjima posebno gospodarstvu i kulturi. Založit ću se, kazao je Schuessel, za još veća ulaganja Austrije u Hrvatsku jer Hrvatskoj treba otvoriti vrata u svim područjima budući da je ona faktor stabilnosti i razvoja mira na ovom području.

GAZA

Radikalni pokret Hamas obećao je u srijedu da će odgovoriti na ubojstvo trojice palestinskih radnika koje je počinio židovski doseljenik na Zapadnoj obali. "Ovaj strašan zločin neće proći bez kazne. Otpor neće stajati prekriženih ruku i cionistički neprijatelj mora snositi posljedice", objavio je Hamas u priopćenju u Gazi. "Cionistička vlada, sudjelujući u tim zločinama počinjenima protiv našeg naroda, ugrožava život svojih vojnika i doseljenika", dodaje se u tekstu. Drugi radikalni pokret, Islamski džihad, objavio je da "si pridržava pravo" odgovora na ubojstvo trojice radnika. Komentatori izraelskih medija izjavili su da se taj napad ubraja u pokušaj elemenata židovske ekstremne desnice da sabotira izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze. Palestinski čelnik Mahmud Abbas pozvao je svoje sunarodnjake na suzdržanost istovremeno osuđujući taj zločin.

WASHINGTON - SAD osuđuje napad židovskog doseljenika koji je ubio tri Palestinca na Zapadnoj obali i poziva sve strane na suzdržanost, izjavio je u srijedu glasnogovornik State departmenta Sean McCormack. "Duboko smo zabrinuti" tim nasilnim činom, "osuđujemo ovaj napad", dodao je glasnogovornik ističući da je američka administracija kontaktirala obje strane kako bi zatražila da pokažu suzdržanost.

GAZA

Radikalna skupina islamski Džihad organizirala je u srijedu vojnu paradu u pojasu Gaze radi proslave "pobjede", u trenutku kad se Izrael povlači s palestinskog teritorija nakon 38 godina okupacije. Pedesetak brodova s više desetaka boraca Džihada naoružanih kalašnjikovima i minobacačima, s palestinskim zastavama, plovilo je na oko 500 metara od obale, javlja agencija France presse.

Prisustvujući s više stotina aktivista i simpatizera Džihada paradi s obale, jedan od šefova pokreta Mohamad Al-Hindi kazao je da to predstavlja "značajnu poruku svijetu da će palestinski narod nastaviti s otporom do oslobađanja sve svoje zemlje". Izraelska obalna straža patrolira u vodama pokraj pojasa Gaze i sprječava palestinska plovila da se udalje od obale više od deset pomorskih milja. Palestinci zahtijevaju odlazak izraelske mornarice iz teritorijalnih voda u pojasu Gaze u okviru njihova povlačenja, ali Izrael još nije službeno priopćio svoje namjere po tom pitanju.

BEOGRAD

Marokanac Abd El Majid Bouchar, osumnjičen za terorističke napade u Madridu u ožujku 2004. godine, uhićen je u utorak u Beogradu, javili su u srijedu beogradski elektronski mediji. Tu je informaciju potvrdila beogradskoj Televiziji BK Dragana Kajganić iz Uprave za odnose s javnošću MUP-a Srbije, a kako je javila agencija Beta, Bouchar je u srijedu predvečer u Beogradu priveden istražnom sucu. Bouchar (22), protiv kojega je raspisana međunarodna tjeralica, osumnjičen je da je pobjegao iz stana u Leganesu, predgrađu Madrida, neposredno prije upada španjolske policije 3. travnja 2004. godine. Prilikom te akcije, da bi izbjegli uhićenje, sedam terorista aktiviralo je eksploziv, te su sva sedmorica - kao i jedan policajac - poginuli. Svjetske agencije javile su da je Bouchar u Srbiji priveden zbog kršenja srbijanskog Zakona o strancima, s obzirom da je posjedovao lažne iračke dokumente na ime Midhat Salah. Državna Radio-televizija Srbije u srijedu navečer je prikazala snimke privođenja Marokanca uhićenog zbog sumnje da je sudjelovao u terorističkim napadima u Madridu. U terorističkim napadima 11. ožujka 2004. godine u Madridu poginula je 191 osoba, a više od 1500 je ranjeno.

PODGORICA

Crnogorska policija uhitila je u srijedu bivšeg ministra pravde u Republici Srpskoj, Momčila Mandića koji se nalazio u svom stanu u Budvi, priopćio je crnogorski MUP. Mandić je uhićen na temelju tjeralice bosansko-hercegovačke policije. Mandić je obavljao dužnost ministra u ratnoj vladi Radovana Karadžića. On je 1995. godine napustio BiH a vlasti u Sarajevu se 2003. godine podigle optužnicu protiv njega zbog pranja novca. Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown optužio je Mandića da financijski pomaže skrivanje Karadžića. Crnogorsko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako će Mandić biti predat policiji Bosne i Hercegovine.

DEN HAAG/ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju očekuje da će Argentina uskoro izručiti bosanskog Srbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima u području Višegrada 1992., izjavio je u srijedu glasnogovornik suda. "Očekujemo da će biti izručen uskoro, kada se utanače svi detalji oko njegovog prebacivanja. U stalnom smo konktaktu s argentinskim vlastima", izjavio je glasnogovornik Jim Landale. Dodao je da je s pravne strane situacija potpuno čista te nije potrebno da ICTY uputi posebni zahtjev za izručenje.

SARAJEVO - Deset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini većina njenih građana stanje u toj zemlji smatra lošim a četvrtina strahuje od obnove sukoba u slučaju povlačenja stranih vojnih snaga koje su i danas angažirane na očuvanju mira, upozorio je u srijedu u Sarajevu Stefan Prisener, koordinator Programa za razvoj UN-a na Međunarodnoj konferenciji o pomirenju i ljudskim pravima u Sarajevu. Stotinjak znanstvenika, političkih aktivista i predstavnika nevladinih organizacija među ostalim raspravljaju i o mogućoj uspostavi Povjerenstva za istinu i pomirenje u BiH po uzoru na Južnu Afriku.

MOSTAR - Jedan pripadnik Državne granične službe BiH ubijen je na međunarodnom graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore u mjestu Metaljka, kod Čajniča u istočnom dijelu Republike Srpske, potvrdila je Državna granična služba BiH. Načelnik Operativnog komunikacijskog središta Državne granične službe BiH rekao je kako se ubojstvo dogodilo u incidentu između dvojice pripadnika Državne granične službe BiH u kojem je Bošnjak B.A. iz Sarajeva pucao iz vatrenog oružja i usmrtio Srbina P.B. iz Čajniča.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kazao je kako je zgrožen brojnim bombaškim napadima počinjenima u isto doba u srijedu u Bangladešu, pozivajući zemlju na mir i suzdržanost. "Glavni tajnik bio je zgrožen saznavši za bombaške napade počinjene istodobno u glavnom gradu i drugim gradovima širom Bangladeša", izjavio je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric u priopćenju. "On osuđuje taj bezuman iskaz slijepog nasilja", dodaje se u tekstu. Annan "zahtijeva da se odgovorne privede pravdi i poziva na mir i suzdržanost u odnosu na ta kukavička i cinična djela", zaključuje se. Približno 350 bombi slabe snage eksplodiralo je u sat vremena u srijedu s jednog do drugog kraja Bangladeša, usmrtivši najmanje dvije osobe i ranivši više od sto, priopćile su vlasti koje su uhitile 45 sumnjivaca.

CRAWFORD

Američki predsjednik George Bush odobrio je u srijedu nastavak pružanja američke pomoći Kolumbiji u borbi protiv krijumčarenja narkotika. Bush je stavio svoj potpis na dokument kojim se odobrava nastavak potpore američkih zrakoplova za radarsko izviđanje i navođenje kolumbijskim zračnim snagama pri presretanju zrakoplova kojima se krijumčari droga. Program pomoći, u koji je prvobitno bio uključen i Peru, suspendiran je 2001. godine kada je peruanski zrakoplov navođen američkim radarima srušio mali zrakoplov u kojem se nalazila američka misionarka i njena 7-mjesečna kćerka. Objašnjavajući Bushovu odluku da obnovi program, glasnogovornica Dana Perino rekla je kako su kolumbijske vlasti uvele odgovarajuću proceduru kako bi se izbjegla mogućnost stradanja nedužnih civila.

KAIRO

Egipat je u srijedu otvorio izbornu kampanju s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se od prvog dana angažira oko sveobuhvatnog socijalnog programa i novih demokratskih postignuća. Prekid izvanrednog stanja, udvostručavanje plaća dužnosnika i osnivanje četiri milijuna radnih mjesta obećao je Mubarak u prvom govoru kampanje održanom pred skupom pristaša okupljenih u parku Al-Azhar u Kairu. Prvi će put 32 milijuna egipatskih birača moći odabrati 7. rujna svojeg izabranika među deset kandidata. Predsjednik Mubarak, na vlasti već četvrt stoljeća, čini se najvećim favoritom. U istom trenutku, njegov najistaknutiji suparnik reformist Ayman Nour, 41-godišnji odvjetnik, ponudio je ako bude izabran "dvogodišnje prijelazno razdoblje" kako bi zemlju vratio na put demokracije. Bez velikih vođa, oporba je osudila glasovanje s neuvjerljivim pravilima igre, s državnim medijima pristašama ekstremnog i brojnim preprekama slobode izražavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙