FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30 sati. Ł
ZAGREB, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati. Ł

BEČ/TEHERAN

Izvanredna sjednica Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), otvorena u utorak na zahtjev Europljana kako bi se razmotrilo pitanje obnove iranskog nuklearnog programa, završila je s prvim danom rada. Međunarodna agencija za atomsku energiju, kako je kazala njena glasnogovornica Melissa Fleming, zasjedanje će se nastaviti u srijedu popodne. Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad rekao je u utorak da ima nove ideje o rješavanju nuklearnih nesuglasica s Europom i da je spreman nastaviti razgovore s Europskom unijom, priopćila je agencija ISNA.

MOSKVA

Rusija je od Teherana zatražila da hitno zaustavi obogaćivanje urana, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak. "Mudra odluka za Iran bila bi hitno zaustaviti radove koji su započeli na obogaćivanju urana i nastaviti usko surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju na pitanjima nuklearnog programa", kaže se u priopćenju.

BEČ

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei pozvao je Irance i Europljane na "maksimalnu suzdržanost", izrazivši pritom nadu da obnova osjetljivih nuklearnih aktivnosti u Iranu ne znači "trajan prekid" pregovora. ElBaradei je to kazao pred početak izvanrednog sastanka vijeća guvernera, izvršnog tijela Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je organiziran na zahtjev europske trojke (Velika Britanija, Njemačka i Francuska) kako bi se razmotrilo iransko obnavljanje nuklearnih aktivnosti u postrojenju u Ispahanu.

CRAWFORD

Američki predsjednik George Bush u utorak je izjavio kako je iranska želja da se vrati međunarodnim pregovorima o svojem nuklearnom programu pozitivan znak, ali da je i dalje duboko sumnjičav kad je u pitanju namjera Teherana da razvije atomsko oružje. "To je pozitivno", rekao je Bush novinarima nakon što je novi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao da ima novi prijedlog o kojem treba razgovarati. Prema Bushevim riječima, Sjedinjene Države surađivat će s Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom, tzv. Trojkom Europske unije koja vodi pregovorima s Iranom, o koracima koji bi se mogli oduzeti ne dođe li do sporazuma. Dodao je da je još otvorena i opcija obraćanja Ujedinjenim narodima i traženje međunarodnih sankcija. Bush je rekao kako je "duboko sumnjičav" u vezi s iranskim namjerama jer se službeni Teheran ni dosad nije pridržavao sporazuma koji se odnose na nuklearni program.

HAMBURG

Njemački su tužitelji u utorak tražili zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina za Marokanca koji je, prema optužnici, "bio do kraja" uključen u planiranje napada na Sjedinjene Države 11. rujna u kojima je poginulo gotovo 3000 osoba. U završnoj riječi protiv Mounira El Motassadeqa tužitelj Matthias Kraus je istaknuo: "U Hamburgu je do rujna 2001. postojala skupina koja je, u dosluhu s pilotima samoubojicama 11. rujna, pomogla u pripremi napada." Motassadeq je "do kraja bio uključen u ono što se dogodilo", rekao je Krauss na hamburškom sudu. Prije dvije godine Motassaddeq je proglašen krivim na prvom suđenju i tako je postao prvi osuđenik za al Qaidine napade 11. rujna na World Trade Center i Pentagon. No, 2004. odobreno mu je novo suđenje kad je viši sud presudio da nisu izneseni važni dokazi iz SAD-a. Za drugo suđenje američke su vlasti pripremile sažetke izjava u istrazi zarobljenih vođa al Qaide, među kojima je bio i Ramzi bin al Shaibah koji je isplanirao napade i poznavao Motassadeqa. Presuda se očekuje potkraj mjeseca, a hamburške su vlasti rekle da će, bude li oslobođen, Motassadeqa deportirati kao prijetnju sigurnosti.

WASHINGTON

Astronauti se obično poetski izražavaju kad govore o čudesnu pogledu iz svemira na svoj plavozeleni planet, no zapovjednica raketoplana Discovery Eileen Collins koja je u utorak sa svojom šestočlanom posadom nakon povijesne 14-dnevne misije sletjela u Kaliforniji, kaže da je nad Afrikom vidjela znakove zagađenja. "Jedna od stvari koje sam vidjela bilo je golemo izgaranje u središnjem dijelu Afrike", rekla je zapovjednica Collins na konferenciji u za novinare u Kaliforniji. "Nije mi jasno zašto to čine". U Africi, na Madagaskaru i drugdje, kaže Eileen Collins, "vidi se uništavanje šuma". Mnogi stanovnici ruralne Afrike sijeku drvo za ogrjev. Stanovnici Afrike kažu kako se u sjevernoj Keniji čak i ona rijetka stabla što još stoje na goloj dolini uz jezero Turkana sijeku se i pretvaraju u ugljen koji se prevozi u urbane dijelove.

KAIRO

Egipatski biokemičar Magdi al-Nashar, osumnjičen da je bio umiješan u napade u Londonu 7. srpnja, oslobođen je optužbi u utorak u Kairu, priopćili su vladini izvori. "Dokazano je da je potpuno nevin te da nije ni na koji način sudjelovao u atentatima u Londonu", rekao je taj izvor koji je želio ostati neimenovan.

PRAG

Češko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak upozorenje za svoje sunarodnjake da budu oprezni na odmoru u Hrvatskoj kako bi se spriječilo povećanje broja nesretnih slučajeva, javlja agencija Associated Press (AP). Upozorenje je objavljeno nakon što je zabilježen velik broj smrti čeških turista u Hrvatskoj. Do sada je 14 Čeha poginulo ovo ljeto u Hrvatskoj a dvoje se smatra nestalima, dodalo je češko ministarstvo. Neke od žrtava su potcijenile vremenske uvjete, dodaje ministarstvo a prenosi Associated Press. Ministarstvo također savjetuje svojim državljanima da strogo poštuju upute hrvatskih vlasti.

DEN HAAG

Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Den Haagu pozdravio je u utorak uhićenje srpskog ratnog zločinca Milana Lukića, optuženog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kojega je u ponedjeljak u Buenos Airesu uhitila argentinska policija. Kako je izjavio glasnogovornik Interpola, saslušanje Lukića na kojem se treba potvrditi njegov identitet održat će se u utorak. Nakon toga Haaški sud ima 30 dana da traži izručenje.

BEČ

Austrija će aplicirati za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a u razdoblju 2009-2010., kazali su u utorak dužnosnici. Turska i Island također će aplicirati za članstvo u istom razdoblju. Neutralna Austrija već je u dva navrata bila nestalna članica Vijeća sigurnosti, 1973/74 i 1991/92.

PRIŠTINA

Prvi zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lawrence Rossin izjavio je da najnovije prijetnje međunarodnim dužnosnicima i Albancima zaposlenim u međunarodnim misijama neće "odvratiti pozornost" s pravog puta za budućnost Kosova. Samozvana Albanska nacionalna vojska - ANV, na albanskome AKSH, poslala je UNMIK-ovim dužnosnicima i albanskim zaposlenicima pisma u kojima od njih traži da da napuste Kosovo i prestanu raditi u toj misiji, prenijeli su u utorak mediji u Prištini. Lawrewce Rossin rekao je za prištinski dnevnik na albanskome "Zeri" da je sličnih prijetnji bilo i prije.

RIM

Tužiteljstvo u Palermu otvorilo je u utorak istragu protiv triju osoba zbog sumnje da su svojim ponašanjem uzrokovale tragediju zrakoplova ATR 72 u kojoj je u subotu poslijepodne poginulo 16 osoba (13 službeno, a tri se još vode kao nestale) od 39, koliko ih je bilo u zrakoplovu na putu od Barija do Djebre u Tunisu. Zrakoplov tuniske tvrtke Tunintaira pao je u more blizu Palerma jer su mu se ugasila oba motora. U utorak su posmrtni ostaci 12-ero talijanskih putnika prevezeni zrakoplovom do Barija, gdje je u katedrali za njih služena misa zadušnica. Kako je u dosadašnjoj istrazi isključena mogućnost terorističkog napada, pretpostavlja se da je uzrok nesreće ljudska pogreška.

BAGDAD

Samoubojica u automobilu-bombi napao je američki konvoj u blizini bagdadskoga trga na kojem je bilo mnoštvo ljudi i ubio najmanje sedam osoba, među njima i jednoga američkog vojnika, a val nasilja uoči nastavka pregovora o nacrtu novoga ustava nastavlja se. U tri druga napada u utorak ujutro, naoružani muškarci pucali su na tri različite policijske ophodnje i ubili najmanje devetoricu policajaca.

KABUL

Najmanje je 16 osoba za koje se sumnja da su talibani i jedan američki vojnik ubijeno u vatrenom okršaju u južnoafganistanskoj pokrajini Zabulu, objavila je u utorak američka vojska. Američki je vojnik ubijen u afganistansko-američkoj operaciji usmjerenoj ka iskorjenjivanju neprijateljskih snaga iz područja Deh Chopana. Ophodnja je napadnuta lakim oružjem i ručnim bacačima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙