FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Petračev grčki odvjetnik Aleksis Kougias najavio je da će tražiti suđenje Hrvoju Petraču u Grčkoj i izjavio da Petrač zadovoljava sve uvjete za dobivanje azila u Grčkoj s obzirom da je protiv njega podignuta politička tjeralica, javila je RTL televizija. Petračev odvjetnik najavio je mogućnost da Petrač zatraži politički azil u Grčkoj. Kougias je rekao kako je međunarodni nalog za uhićenjem protiv njegovog klijenta temeljen na izmišljenim optužbama. Nova TV prenosi da će Petrač u Grčkoj odgovarati i zbog posjedovanja krivotvorenih dokumenata i ilegalnog prijelaska granice.

ZAGREB - Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček izjavio je večeras da će Vlada detaljno analizirati sadržaj izjave Hrvoja Petrača. "Itekako nas zanima odakle takvim ljudima bahatost za izricanje prijetnji. Zanima nas kontekst i pozadina onih koji možda stoje iza takve njegove bahatosti" kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik Maček. On je reagirao na izjavu jučer uhićenog Petrača koji je danas ispred sudnice u grčkom gradu Igoumenitsu novinarima, kako je prenijela agencija Reuters, izjavio da bi "želio svojem premijeru Sanaderu zaželjeti mnogo, mnogo sreće u njegovom političkom samoubojstvu". Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je da će "policija istražiti sve okolnosti vezane uz Petračevu izjavu".

ZAGREB - Odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača, jučer uhićenog u Grčkoj, otkrila je krivotvorena hrvatska putovnica na ime Vlado Prelčec za koju se sumnja da je jedna od devetstotinjak ukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999, doznaje se od izvora bliskog hrvatskoj policiji. Riječ je o originalnim dokumentima na koje su u ilegalnim radionicama naknadno upisivana lažna imena, a pretpostavlja se da je Petračevu izradio Franjo Katavić protiv kojega se u Zagrebu već vodi sudska istraga. Izvor blizak MUP-u koji je želio ostati neimenovan navodi da je Petrač uhićen nakon što je iz još neutvrđenih razloga odsjeo u hotelu Park Rhodos na Rhodosu, krećući se između turskih gradova Dalamame i Bodruma.

ZAGREB - Želi li Hrvatska privući značajnija strana ulaganja, a svoje gospodarstvo iz uvoznog pretvoriti u proizvodno i izvozno, potreban joj je niz odlučnih reformi, od kojih je najvažnija reforma pravosuđa, ocijenio je danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić gostujući na poslovnom ručku u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj. Reforma i povećanje učinkovitosti pravnog sustava najčešći je zahtjev stranih, ali i domaćih poslovnih ljudi prilikom rasprave o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, rekao je Mesić. Pritom je, kaže, uz sređivanje stanja zemljišnih knjiga, podjednako važno podizanje ukupne učinkovitosti sudbene vlasti, posebice u rješavanju preko milijuna neriješenih sudskih predmeta.

ZAGREB - Komentirajući odluku Vijeća Židovske općine Zagreb, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da su za smjenu rabina Kotela Dadona zaslužni uglavnom ateisti i da je to iz nekih drugih, a ne vjerskih razloga. Oni koji su najvećim dijelom ateisti i nemaju nikakve veze sa židovskom vjerom, izglasali su to što su izglasali, odgovorio je predsjednik Mesić zamoljen da komentira sinoćnju odluku Vijeća Židovske općine Zagreb da se s dosadašnjim rabinom Kotelom Dadonom ne sklopi novi ugovor i da se raspiše međunarodni natječaj za izbor novog.

OSIJEK - Nakon što je Unutarnja kontrola MUP-a danas priopćila kako je utvrdila da nitko od djelatnika policije nije razgovarao s Adonisom Hodžićem "niti je prema njemu bi ikakvog postupanja" on je za Hinu ponovio da je bio na obavijesnom razgovoru noću s 10. na 11. kolovoza. U današnjoj izjavi za Hinu Hodžić je, kao i na konferenciji za novinare u kolovozu, rekao da su te noći po njega došle tri osobe u civilu, da je nazočna bila supruga Vesna, koja je njegov skrbnik, a kojoj nisu dopustili da ide s njim u policiju. Vesna Hodžić potvrdila je suprugovu izjavu rekavši kako je "istina da su ga odveli na obavijesni razgovor oko jedan sat noću s 10. na 11. kolovoza, kao i sve što je izjavio o tome na konferenciji za novinare".

ZAGREB - Upravitelj zatvora u Požegi razriješen je dužnosti jer je odobrio zatvoreniku korištenje pogodnosti izlaska u grad Požegu pri čemu je zatvorenik pobjegao, pojasnilo je poslijepodne Ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo navodi da upravitelj prigodom odlučivanja o odobravanju pogodnosti izlaska zatvoreniku, nije zatražio mišljenje nadležnog Centra za socijalnu skrb i državnog odvjetništva, na što je prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora bio obvezan. Također, radi propusta u osiguranju zbog kojih je početkom kolovoza 25-godišnji pritvorenik uspio pobjeći iz karlovačkog zatvora razriješen je upravitelj zatvora u Karlovcu, smijenjen je načelnik odjela sigurnosti, a protiv četvorice stražara pokrenut je stegovni postupak.

SLATINA - Djelatnici Protueksplozijskog odjela MUP-a i Policijske uprave virovitičko-podravske danas su izvadili i uništili avionsku bombu zaostalu iz Domovinskog rata. Prije mjesec dana detektirana bomba teška oko 250 kilograma pronađena je prošloga tjedna na Trgu Ruđera Boškovića u središtu Slatine na dubini od 6,5 metara. S Trga Ruđera Boškovića bomba je teretnim vozilom prevezena na 4,5 kilometara udaljenu livadu pokraj akumulacije Javorica gdje je uništena. Više od tisuću stanovnika ulica, kojima se kretalo teretno vozilo s bombom, evakuirano je, a ostalim građanima savjetovalo se da ne izlaze na otvorene prostore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙