FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovan Inicijativni odbor Udruge HDSSB

OSIJEK,3. rujna 2005.(Hina) - U Osijeku je danas osnovan Inicijativniodbor Udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) od60 članova, a za predsjednika je izabran Branimir Glavaš.
OSIJEK,3. rujna 2005.(Hina) - U Osijeku je danas osnovan Inicijativni odbor Udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) od 60 članova, a za predsjednika je izabran Branimir Glavaš.

Današnji sastanak "zapravo je nastavak neuspjelog pokušaja osnivanja Inicijativnog odbora Udruge građana HDSSB koji se trebao održati u travnju u osječkoj Županijskoj komori, gdje su nas tada dočekala zatvorena vrata", rekao je Glavaš.

Po njegovim riječima, "istaknuti gospodarstvenici, sveučilišni profesori, umjetnici i brojni poznati predstavnici kulturnog i javnog života nisu se uplašili ni prijetnji da je riječ o protuustavnom pokušaju regionalnog ustroja, niti od prijetnji otkazima", već su "s osnivanjem pričekali zbog izbora koji su tada bili u tijeku".

Do danas je inicijativu za osnivanje i Programsku deklaraciju Udruge HDSSB potpisalo 1100 građana, što je najbolji dokaz da ideja živi u narodu jer "osnovni cilj regionalizacije nije autonomaštvo, kako nas pokušavaju optuživati, već osiguravanje ravnomjernog razvoja svih hrvatskih dijelova i poboljšanje života građana Slavonije i Baranje prije svega kroz gospodarski razvitak", rekao je Glavaš.

Članovi Inicijativnog odbora naglasili su povijesne značajke regionalnog ustroja, ali i suvremene zahtjeve ne samo Europe, nego "objektivne nužnosti koje daju daleko veću šansu hrvatskoj budućnosti".

Odlučeno je da se osnivačka skupština Udruge građana HDSSB-a održi 8. listopada na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, u osječkom HNK-u.

Najavljeno je da nakon osnivanja te regionalne udruge slijedi osnivanje udruga u svim slavonskim županijama, nakon čega će se osnovati zajednica regionalnih udruga pet slavonskih županija.

Posebno je naglašeno da će svaka biti neovisna, da su već uspostavljeni kontakti s istaknutim građanima diljem Hrvatske te da se obavljaju pripreme za "proces regionalnosti". Naravno, istaknuto je, odluku o budućem hrvatskom ustroju donosi isključivo Hrvatski sabor.

Osnivanje Udruge građana HDSSB podržali su na današnjem sastanku Damir Jurić, predsjednik Slavonsko-baranjske hrvatske stranke, i Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji su ocijenili da je to dobar projekt za razvoj Slavonije i Baranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙