FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Baby beef": uvozna govedina preplavila hrvatsko tržište

BJELOVAR, 29. kolovoza 2005. (Hina) - U prvoj polovici ove godine uHrvatsku je uvezeno govedine kao ukupno u protekle četiri godine, aunatoč dogovorima s Vladom o zaštiti domaće proizvodnje stočaristrahuju da se ni na jesen stanje neće popraviti, istaknuto je nadanašnjoj konferenciji za novinare Udruge za tov i uzgoj junadi "Babybeef" u Bjelovaru.
BJELOVAR, 29. kolovoza 2005. (Hina) - U prvoj polovici ove godine u Hrvatsku je uvezeno govedine kao ukupno u protekle četiri godine, a unatoč dogovorima s Vladom o zaštiti domaće proizvodnje stočari strahuju da se ni na jesen stanje neće popraviti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Udruge za tov i uzgoj junadi "Baby beef" u Bjelovaru.

Potpredsjednik Udruge Jakov Pavičić naglasio je da je prema informacijama Ministarstva gospodarstva odobren uvoz 800 tona govedine, pa u Udruzi strahuju da se znatne količine nalaze još u carinskim skladištima, te će i ove jeseni preplaviti domaće tržište.

Zbog toga domaći stočari teško prodaju vlastitu stoku čija je cijena pala za 2 kune po kilogramu, upozoravaju iz Udruge.

U Udruzi "Baby beef" i dalje smatraju da je govedina iz Brazila i Poljske uvezena protuzakonito, jer Hrvatska nema tarifni carinski broj za takvu govedinu čiji je rok trajanja 120 dana, a prodaje se kao svježa, iako je konzervirana, dok istodobno prema hrvatskom zakonu o kakvoći mesa ono može biti svježe samo 14 dana.

Predstavnici Udruge "Baby beef" istaknuli su da se zemlje EU od uvoza govedine iz Argentine po dampinškim cijenama štite carinama što kod nas nije slučaj, ali očekuje se da će Vlada ispoštovati nedavno postignut dogovor.

Da je ove godine govedina iz Brazila i Poljske preplavila domaće tržište potvrdili su i predstavnici mesnih industrija, članica Udruge "Baby beef" koji su istaknuli da su hotelskim i ugostiteljskim objektima ove sezone prodali znatno manje govedine, iako su ponudili nižu cijenu.

U Udruzi ponavljaju da očekuju da će Vlada hitno poduzeti mjere zaštite domaćih stočara i donijeti tržne redove, odnosno najniže i najviše cijene govedine i junetine.

U Udruzi ističu kako njezinih 180 članova na godinu može ukupno isporučiti 80 tisuća junadi što je oko dvije trećine ukupnog hrvatskog tova junadi.

(Hina) xskap

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙