FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u Lonji osnovana udruga "Lonjska hiža"

LONJA, 28. kolovoza 2005. (Hina) - U Lonji kod Siska danas jeutemeljena Udruga za očuvanje tradicije sela Lonja, "Lonjska hiža",kao nevladina i neprofitabilna udruga stanovnika Lonje, koja će raditina očuvanju identiteta tog mjesta kod Siska, u sisačkoj donjojPosavini, te na njegovu kulturnom i gospodarskom razvoju.
LONJA, 28. kolovoza 2005. (Hina) - U Lonji kod Siska danas je utemeljena Udruga za očuvanje tradicije sela Lonja, "Lonjska hiža", kao nevladina i neprofitabilna udruga stanovnika Lonje, koja će raditi na očuvanju identiteta tog mjesta kod Siska, u sisačkoj donjoj Posavini, te na njegovu kulturnom i gospodarskom razvoju.

Za predsjednicu udruge "Lonjska hiža" izabrana je Marica Nekić, koja je podsjetila kako je Lonja prije Drugog svjetskog kraja bila općinsko središte s vlastitom industrijom i obrtom, a sada je zapušteno mjesto u kojem se od brojnih obrta očuvala jedino proizvodnja sira.

Naglasila je kako je cilj nove udruge potaknuti i gospodarski i kulturni razvoj mjesta i cijelog kraja, kao sastavnog dijela Parka prirode Lonjsko polje, jedinstvenog u Europi.

Udruga će obnoviti trodnevno proštenje blagdana Duhova, na kojem će predstaviti svekoliko bogatstvo tradicije Lonje i Lonjanaca, nastavit će organizaciju tradicionalnog ribolovnog natjecanja ulova soma na bučkalo - "Lonjansku somijadu", te će održavati seminare i radionice za mjesno stanovništvo o tradicionalnim, a zamrlim obrtima.

"Lonjska hiža" treća je udruga građana takve vrste u sisačkoj donjoj Posavini, uz postojeće udruge u Čigoču "Selu roda" i u Kratečkom.

Osnutak nove udruge podupro je predstavnik Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Eduard Bogović, obećavši da će njegova ustanova organizacijski i financijski poduprijeti djelatnosti "Lonjske hiže".

Po njegovu miišljenju, svako selo ili mjesto u Lonjskom polju trebalo bi imati svoju udrugu, kako bi se na kvalitetniji način ugostilo više od 25 tisuća turista koji godišnje posjete Lonjsko polje, taj jedinstveni europski park očuvane prirode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙