FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski pravnik Miha Pogačnik o zaštitnoj zoni

LJUBLJANA,28. kolovoza(Hina) - Slovenski stručnjak za međunarodnopravo Miha Pogačnik izjavio je u nedjelju da je prijedlog zakona ozaštitnoj ekološkoj zoni koji je parlamentu u proceduru uputila vladapremijera Janeza Janše temeljen na međunarodnom pravu i slovenskompomorskom zakoniku koji dopušta mogućnost osnivanja takvih zona.
LJUBLJANA,28. kolovoza(Hina) - Slovenski stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik izjavio je u nedjelju da je prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni koji je parlamentu u proceduru uputila vlada premijera Janeza Janše temeljen na međunarodnom pravu i slovenskom pomorskom zakoniku koji dopušta mogućnost osnivanja takvih zona.

Pogačnik je u nedjelju u razgovoru za Televiziju Slovenije rekao da je osnivanje takve zone unutarnje slovensko pitanje jer njime ostvaruje ono što je uživala cijelo vrijeme svoje povijesti i državnosti.

Komentirajući mogućnost da Hrvatska uvede tampon zonu na privremenoj granici na moru kako ne bi dolazilo do ribarskih incidenata, Pogačnik je rekao da to ne bi bio "primjereni odgovor" na slovenski potez nego "jednostrani akt".

Po Pogačnikovim riječima, prijedlog zakona koji je donijela slovenska vlada donosi koordinate slovenske zaštitne zone kao "orijentacijske točke", dok bi razgraničenje slovenske i hrvatske zone i delimitaciju epikontinentalnog pojasa i bočno razgraničenje teritorijalnog mora Slovenije i Hrvatske, potrebno naknadno izvršiti međusobnim dogovorom ili na drugi mirni način.

Pogačnik je rekao da se slovenska vlada odlučila na donošenje spomenutog zakona ponukana dogovaranjem Italije i Hrvatske o razgraničenju njihovih epikontinentalnih pojasa. Takvim dogovaranjem poseglo se, prema njegovim riječima, u slovenske interese.

Pogačnik je u vezi eventualnog spora između Hrvatske i Slovenije oko proglašenja zaštitne zone i epikontinentalnog pojasa pred međunarodnim sudom rekao da do toga ne može doći ako na to ne pristanu obje strane.

Što se tiče eventualne međunarodne arbitraže pred međunarodnim sudom ili "ad hoc" arbitraže, Pogačnik je, naglasivši da govori u svoje osobno ime, rekao da osobno ne bi imao ništa protiv toga.

"Imamo dovoljno argumenata i ako bih bio uključen u arbitražni postupak sa zadovoljstvom bih te argumente iznio hrvatskoj strani", rekao je Pogačnik, nekadašnji supredsjedatelj zajedničke komisije za granicu i bivši savjetnik ministarstva vanjskih poslova za pravna pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙