FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš za rujan najavio osnivanje udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje

OSIJEK,26. kolovoza 2005.(Hina) - Nezavisni saborski zastupnik BranimirGlavaš i predsjednik udruge "Pokret za Slavoniju i Baranju", osnovaneu srpnju, danas je za rujan najavio osnivačku skupštinu udruge građanakoja će se zvati Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje(HDSSB).
OSIJEK,26. kolovoza 2005.(Hina) - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš i predsjednik udruge "Pokret za Slavoniju i Baranju", osnovane u srpnju, danas je za rujan najavio osnivačku skupštinu udruge građana koja će se zvati Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB).

Pristupnicu inicijalnom krugu Udruge HDSSB potpisalo je više od tisuću građana, rekao je Glavaš na konferenciji za novinare, dodavši da je ideja o osnivanju te udruge pokrenuta u travnju ove godine.

Objasnio je da je udruga "Pokret za Slavoniju i Baranju" osnovana u međuvremenu kao "interna udruga s ciljem institucionalne djelatnosti nužne za osnivanje HDSSB-a".

Glavaš je najavio da će se odmah nakon osnivanja udruge održati i njezina osnivačka skupština za Brodsko-posavsku, a onda i za ostale slavonske županije. Zatim će se formirati zajednica udruga pet slavonskih županija. Svaka će udruga biti samostalna, rekao je i najavio da će se s osnivanjem takvih regionalnih udruga krenuti po cijeloj Hrvatskoj.

Osnovni cilj udruge HDSSB bit će promicanje interesa Slavonije i Baranje, regije koja je najviše dala i stradala u Domovinskom ratu, a danas je upravo na tom području najveća stopa nezaposlenosti i najteže se živi, kazao je Glavaš. Regionalni pristup rješavanju problema ne znači nikakvo autonomaštvo, niti je protuustavan, rekao je navodeći kako time odgovara Vladimiru Šeksu. Ustvrdio je da je, obilazeći jučer poplavljena slavonska područja, Šeks izrazio "lažnu brigu jer je upravo on odbio sve predložene amandmane trojice osječkih saborskih zastupnika koji nisu tražili ništa drugo nego samo ravnopravan odnos prema svim hrvatskim krajevima, a dio se amandmana odnosio i na uređenje kanalske mreže".

Glavaš je ustvrdio da su samo zbog najave osnivanja udruge "Ivo Sanader i njegovi poslušnici smijenili 40-ak ljudi koji su to potpisom podržali". U tom je kontekstu osudio i "najnovije izbacivanje iz HDZ-a Vlade Jerbića, direktora Belišća d.o.o."

Radnicima županjske Sladorane poručio je da ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Priznajem da sam i ja djelomično kriv za ono što se danas događa, a to se odnosi na moj politički rad nakon smrti predsjednika Tuđmana. Mogu reći da sam ponosan na ono što smo radili i stvarali do tada te da me sram što sam poslije toga sjedio s njima", rekao je Glavaš.

Sve kojima su Slavonija i Baranje u srcu pozvao je da se uključe u rad buduće udruge.

Na konferenciji za novinare bio je i Jozo Meter, dugogodišnji čelnik Brodsko-posavske županije i bivši član HDZ-a koji je rekao kako je za tu županiju u srpnju osnovan inicijalni krug buduće udruge građana HDSSB te da već ima 150 potpisa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙