FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionicanisu se značajnije mijenjale u utorak na europskim tržištima, pri čemusu one u naftnom sektoru rasle zbog rekordnih cijena nafte dok sušvicarske banke UBS oslabile zbog lošijih od očekivanih rezultataposlovanja.
LONDON,FRANKFURT, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica nisu se značajnije mijenjale u utorak na europskim tržištima, pri čemu su one u naftnom sektoru rasle zbog rekordnih cijena nafte dok su švicarske banke UBS oslabile zbog lošijih od očekivanih rezultata poslovanja.

Londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,1 posto, na 5.349 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti isto toliko, dosegnuvši 4.843 bodova.

Od skoka cijena nafte na 64 dolara na njujorškom tržištu profitirao je naftni sektor, predvođen divovima te industrije RoyalDutch/Shell i British Petroleum čije su dionice ojačale oko dva posto. Europski sektor nafte i pline bio je očiti lider na tržištu s dobitcima u prosjeku od 1,6 posto.

"Više cijene nafte dosad nisu imale značajnijeg utjecaja na dobiti kompanije. Tržište je naučilo živjeti s visokim cijenama nafte a njihov rast više se ne smatra šokom", kazao je Lawrence Peterman, investicijski direktor u Eden Financialu.

Na strani gubitnika bila je pak švicarska banka UBS, čije su dionice oslabile 1,7 posto, izvijestivši o neto dobiti u drugom tromjesečju koja nije ispunila očekivanja tržišta. One su oslabile unatoč tome što je banka objavila povoljne prognoze za ostatak godine.

I druge bankarske dionice također su pojeftinile, a na gubitku su bile i dionice farmaceutskih kompanija poput AstraZenece i GlaxoSmithKlinea.

Od dobitnika još se izdvaja nizozemski telekom operater KPN, sa skokom cijena dionica od 3,4 posto nakon objave manjeg pada dobiti nego se očekivalo. I one danske brodarske i naftne tvrtke AP Moeller-Maersk osnažile su dodatnih tri posto, dok su dionice operatera njemačke burze Deutsche Boerse poskupjele dva posto nakon što je podigao svoje procjene dobiti za 2005.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je za 1,03 posto, dosegnuvši 11.900 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙