FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte i British Airways oslabili europske indekse

LONDON, FRANKFURT, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nove rekordnecijene nafte pritisnule su u petak dionice na europskim burzama, a pogubitcima se ponajviše isticala dionica British Airwaysa zbog štrajkana londonskom aerodromu Heathrow.
LONDON, FRANKFURT, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nove rekordne cijene nafte pritisnule su u petak dionice na europskim burzama, a po gubitcima se ponajviše isticala dionica British Airwaysa zbog štrajka na londonskom aerodromu Heathrow.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,21 posto na 5.347 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, dosegnuvši 4.940 bodova.

Ovotjedni rast cijena nafte na rekordne razine, premašivši 66 dolara po barelu, povećao je strahove ulagača u pogledu izgleda za rast globalnog gospodarstva.

"Cijene nafte zabilježile su nove rekordne razine, što je potaknulo strahove da bi visoke cijene mogle usporiti rast gospodarstva, smanjiti osobnu potrošnju i pogoditi dobiti kompanija", kažu analitičari u brokerskoj kući Sucden.

Na gubitku zbog visokih energetskih troškova bili su njemački proizvođači automobila. Dionice DaimlerChryslera oslabile su pritom 0,69 posto a BMW-ove 0,8 posto.

Na strani gubitnika isticala se dionica britanske zrakoplovne kompanije British Airways, oslabivši za 1,88 posto, nakon što je otkazao sve letove u londonskoj zračnoj luci Heathrow do kasnih poslijepodnevnih sati zbog štrajka. Na desetine tisuća putnika suočeno je s kaotičnim danom nakon što je 500 letova i to britanskih, europskih i kontinentalnih te kompanije otkazano na najprometnijem svjetskom aerodromu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je tjedan velikih dobitaka na 12.261 bodu, neznatno oslabivši u odnosu na prethodno zatvaranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙