FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta i slabljenje dionica osiguravatelja pritisnulo europske burze

LONDON,FRANKFURT, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su se spustile s najviših razina u posljednje trigodine nakon što su cijene nafte dosegnule rekordnih 65 dolara adionice osiguravatelja ING i Aviva oslabile zbog zabrinutosti ulagačanjihovim rezultatima.
LONDON,FRANKFURT, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su se spustile s najviših razina u posljednje tri godine nakon što su cijene nafte dosegnule rekordnih 65 dolara a dionice osiguravatelja ING i Aviva oslabile zbog zabrinutosti ulagača njihovim rezultatima.

Londonski Ftse indeks oslabio je do podneva 0,4 posto, na 5.358 bodova. Frankfurtski DAX spustio se za 0,8 posto na 4.952 boda.

Povoljne zarade u drugom tromjesečju u Europi pokazale su da su tvrtke uspjele izbjeći da im profitne margine nagrizu viši energetski troškovi, no analitičari vjeruju kako će se problemi uskoro pojaviti obzirom da se očekuje da će cijene nafte ostati visoke.

"Velik broj tvrtki uspio je održati margine podizanjem cijena a zadivljujuće je kako su dobri rezultati ostvareni u sektoru zrakoplovnih tvrtki obzirom na visoke cijene nafte", kazao je Christopher Iggo, strateg u AXA Investment Managers.

"No gledano unaprijed, postoje tvrtke za koje ćete vidjeti da trpe zbog skupe nafte budući će ona imati utjecaja na njihovu profitabilnost. Analitičari će razmotriti brojke za iduće dvije godine te ih revidirati naniže", dodao je.

Na strani najvećih gubitnika bili su osiguravatelji, predvođeni ING-om, najvećim europskim osiguravateljem koji je izvijestio o 6,7-postotnom padu tromjesečne neto dobiti. Njegove su dionice potonule 2,9 posto zbog razočaravajuće izvedbe u njegovom azijskom osiguravateljskom poslovanju.

Aviva, najveći britanski osiguravatelj objavio je 21 posto veću dobit u prvom polugodištu, u skladu s najboljim procjenama tržištima, no upozorio je da će mu margine biti pogođene konkurencijom na domaćem tržištu životnih i mirovinskih osiguranja. Dionice te kompanije stoga su oslabile 2,4 posto.

Europski sektor osiguravatelja, kao drugi najveći pojedinačni sektor gubitnik nakon tehnološkog, zabilježio je u prosjeku pad cijena dionica od 1,2 posto.

Od skupe nafte, čija je cijena dosegnula nove rekordne razine iznad 65 dolara za barel, ponovno su profitirale naftne kompanije uključujući Royal Dutch Shell, BP i Total.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,37 posto, na 12.263 bodova, najvišu razinu od 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙