FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Indonezija je spremna prihvatiti jamstvo Lošinjske plovidbe i njezina osiguravatelja za oslobađanje hrvatskog broda "Mirna" zatočenog u luci Surabaya, priopćeno je u ponedjeljak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova. Vijest o prihvaćanju jamstva novost je u odnosu na prvotni zahtjev indonezijske strane da joj se uplati polog od milijun dolara za slobodno isplovljavanje broda koji je prošlog tjedna zaplijenila vojska i zatočila mu 25-članu posadu.

ZAGREB - Jedan je hrvatski državljanin poginuo, a jedan je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se u nedjelju dogodila u Njemačkoj u blizini mjesta Guestrow, saznaje se iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Vozač bosansko-hercegovačkog autobusa iz zasada nepoznatih razloga naletio je u nedjelju rano poslijepodne na teretno vozilo austrijskih registracijskih oznaka na autocesti A19, u blizini mjesta Guestrow, u pravcu Rostocka, saznaje Hina iz MVPEI-a. Suvozač autobusa, hrvatski državljanin, preminuo je na mjestu nesreće, a vozač, također hrvatski državljanin, teško je ozlijeđen i prebačen u bolnicu.

SARAJEVO - Policija je u ponedjeljak poslijepodne u dijelu Sarajeva u kojemu se nalazi američko veleposlanstvo poduzela šire operativno-taktičke mjere koje su trajale više od jednog sata, potvrdilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo unutarnjih poslova sarajevske županije, ne želeći reći o kakvim je mjerama riječ. U američkom veleposlanstvu rekli su kako zbog sigurnosnih mjera trenutačno ne mogu ništa komentirati.

PRIŠTINA - Dvostruko ubojstvo te ranjavanje dvojice srpskih mladića u subotu navečer na Kosovu izoliran je i tragičan izgred, a unatoč intenzivnoj policijskoj istrazi još nitko tim povodom nije osumnjičen, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Prištini povjerenik međunarodne policije na Kosovu Kai Vittrup. Ubojstvo srpskih mladića policija na Kosovu smatra slučajem visokog prioriteta. Povjerenik Vittrup je izjavio kako će nadležni organi na Kosovu učiniti sve kako bi odgovorne izveli pred sud.

NEW ORLEANS - Uragan Katrina pogodio je u ponedjeljak ujutro obale Luisiane, oko 60 km južno od New Orleansa uz vjetrove koji pušu brzinom od 240 km na sat, objavio je Državni centara za uragane. Uragan 4. kategorije (od 5) koji se kreće brzinom od oko 24 km na sat stigao je do obale oko 12 po srednjoeuropskom vremenu, rekao je jedan dužnosnik tog centra. Katrina se kreće prema New Orleansu kojeg je napustilo oko 80 posto stanovnika.

PRAG - Češki premijer Jiri Paroubek u ponedjeljak je u Pragu izjavio da će se njegova zauzimati za otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske i EU-a što je prije moguće, javlja dpa pozivajući se na češku novinsku agenciju ČTK. Paroubek je rekao da bi "cijenio" pomoć Hrvatske u pronalaženju odbjeglog generala Ante Gotovine, ali je rekao da otvaranje pristupnih pregovora ne bi trebalo time uvjetovati.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu gdje se sastala s predsjednikom izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom Odboru EU-RH Palom Schmittom, doznaje se iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je Schmitta s napretkom u provedbi akcijskoga plana te s istraživanjima koja pokazuju pad potpore u RH za članstvo u EU, izrazivši nadu da će ta potpora porasti kad Hrvatska počne pregovore.

MOSTAR - Na području između Konjica i Nevesinja pronađena je grobnica s 19 tijela koja su ekshumirana, priopćio je u ponedjeljak mostarski Ured federalnog povjerenstva za traženje nestalih. Riječ je o tijelima Bošnjaka, 12 žena i 7 muškaraca, koje su srpske snage strijeljale u srpnju 1992. godine u selu Lakat na području općine Nevesinje, objasnili su dužnosnici mostarskog Ureda federalnog povjerenstva za traženje nestalih.

MOSTAR - U Mostaru je danas počela 10. konferencija Skupštine europskih regija na kojoj će, kako je službeno rečeno, u idućih pet dana sudjelovati predstavnici pedesetak regija iz 30 zemalja. Predsjednik Skupštine europskih regija Riccardo Illy novinarima je rekao kako ovo tijelo podupire Bosnu i Hercegovinu u njezinu nastojanju da se što prije uključi u europske integracije. Illy je posebice naglasio važnost obnovljenog Starog mosta u Mostaru zbog, kako se izrazio, povezivanja kršćanstva i islama.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u ponedjeljak da će njegova zemlja podržati kandidaturu Njemačke na mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, pod uvjetom da reformu o proširenje te organizacije podrži većima članica organizacije. "Podržat ćemo kandidaturu Njemačke, ali pod uvjetom da bude predložena reforma koju podržava većina članica UN-a", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sočiju nakon razgovora sa šefom talijanske vlade, Silviom Berlusonijem.

BUKUREŠT - Rumunjska mora ubrzati provedbu reformi koje traži Europska unija ako želi izbjeći odgodu njezina pridruživanja do 2008. godine, upozorio je u ponedjeljak povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn. "Za sada se odluka još razmatra, a na rumunjskim je vlastima da uvjere EU nastavkom punom brzinom svojih priprema za pridruživanje", rekao je Olli Rehn u pismu stranim diplomatima u Bukureštu.

BERLIN - Tri tjedna prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, demokršćanska oporbena unija CDU/CSU i njezin najvjerojatniji koalicijski partner Slobodna demokratska stranka (FDP) učvrstili su svoje vodeće pozicije, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mišljenja TV postaje RTL i tjednika "Stern" objavljeni u ponedjeljak. Unija stranaka Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalne unije (CSU) bi prema objavljenim rezultatima osvojila 43 posto glasova.

JERUZALEM - Izraelska naselja na Zapadnoj obali neće sva biti zadržana, rekao je premijer Ariel Sharon u ponedjeljak, kako je prenio vojni radio. Prema vojnom radiju, definitivna karta naselja koja će biti zadržana na Zapadnoj obali biti će predstavljena tijekom posljednje faze pregovora s Palestincima.

ZAGREB - Zbog sve glasnijih upozorenja stručnjaka da bi virus ptičje gripe mogao pogoditi Europu, na uzbunu je u ponedjeljak zazvonio francuski predsjednik, a vlasti njegove zemlje istog su dana zaplijenile mesnu pošiljku iz Rusije. Europska unija, međutim, još nije izdala naredbe da se perad mora držati u zatvorenim prostorima, iako je pozvala svoje države članice na pojačanu kontrolu jata ptica selica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙