FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da Slovenija odlukom o proglašenju ekološke zone u Jadranu ne posiže za tuđim teritorijem niti želi izazvati sukob. "Prihvaćeni prijedlog zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu ne predstavlja posezanje za bilo čijim tuđim teritorijem niti je žarište bilo kakvog sukoba", komentirao je Janša odgovor hrvatske Vlade na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak po hitnom postupku u parlament uputila prijedlog takvog zakona. Janša je, govoreći novinarima u Gornjoj Radgoni prilikom otvaranja međunarodnog poljoprivrednog sajma, rekao je da je spomenuta odluka slovenske vlade "pravni akt koji se zasniva na (slovenskom) pomorskom zakoniku". "U njemu je jasno zapisano da Slovenija ima pravo na suverene zone na moru", rekao je Janša.

GRAZ/INNSBRUCK - Dok poplavama pogođena središnja Europa počinje utvrđivati cijenu posljednjih vremenskih nepogoda u kojima je poginulo više desetaka ljudi, austrijsku pokrajinu Štajersku pogodile su obilne kiše tijekom noći od petka na subotu i ponovno nanijele velike štete. Okruzi Murau i Judenburg posebice su teško pogođeni poplavama i odronima dok se središte Weisskirchena nakon četiri tjedna naplavljivanja našlo pod pola metra vode, priopćila je policija.

WASHINGTON - Stanovnici priobalnih područja Louisiane i Mississippija u subotu su počeli evakuaciju zbog uragana Katrina koji se, dobivajući na snazi, preko Meksičkog zaljeva nastavlja kretati prema ove dvije države SAD-a. Centar za uragane u Miamiju je objavio da bi uragan Katrina mogao eskalirati u kategoriju 4 nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, što je jedan stupanj do najvišeg na Saffir-Simpson skali snage uragana. To znači brzinu vjetra od 210 do 249 kilometara na sat.

BERLIN - Unatoč lošim pokazateljima u ispitivanjima javnog mišljenja pred rujanske izbore, njemački kancelar Gerhard Schroeder očekuje da će u predizbornoj kampanji u posljednji trenutak doći do preokreta i pobjede njegove vlade pod vodstvom socijal-demokrata. Govoreći za javnu televiziju ZDF Schroeder je rekao da je optimističan i da vjeruje da će birači tijekom posljednja dva tjedna kampanje za izbore kojie će se održati sredinom rujna stati iza njegove vlade.

KRAKOW - Nekadašnji osobni tajnik i prijatelj pape Ivana Pavla Drugog, Stanislaw Dziwisz, preuzeo je u subotu položaj krakovskog nadbiskupa, funkciju koju je nekoć imao Ivan Pavao Drugi. Papa Benedikt XVI. koji je u lipnju odredio Dziwisza na tu funkciju, nazvao ga je "najboljom osobom za taj položaj" u svojoj papinskoj buli koju je u na svečanosti u katedrali u Krakowu pročitao velečasni Jan Zajac. Masa okupljenih koja je ispred katedrale pratila svečanost na velikom ekranu popratila je te riječi glasnim pljeskom.

CRAWFORD - Predsjednik SAD-a George W. Bush je u subotu u svom tjednom obraćanju putem radija od Amerikanaca zatražio da budu strpljivi glede misije u Iraku. "Iračani zajednički rade na izgradnji slobodne nacije koja će doprinijeti miru i stabilnosti u regiji a mi ćemo im pomoći da u tome uspiju", rekao je Bush u svom obraćanju ne iskazujući obeshrabrenost ozbiljnim teškoćama u procesu demokratizacije Iraka.

SARAJEVO - Hrvatska glumica Zrinka Cvitešić za ulogu u filmu "Što je muškarac bez brkova?" proglašena je najboljom glumicom na ovogodišnjem Sarajevskom Filmskom Festivalu koji je završen večeras dodjeljivanjem nagrada. Zrinki Cvitešić je kao najboljoj glumici ovog Festivala pripalo i 2.500 eura. A za najboljeg glumca sarajevskog Filmskog festivala proglašen je Peter Musevski za ulogu u slovenskom filmu "Delo osvobaja". Njemu je također pripalo 2.500 eura.

BAGDAD - Četiri sunitska ministra u iračkoj vladi i sunitski zamjenik predsjednika vlade iznijeli su u subotu svoje primjedbe na nacrt iračkog ustava, navodeći u izjavi 13 točaka za koje kažu da trebaju izmjenu i doradu. Premda petorica članova vlade nisu izravno uključeni u razgovore o ustavu, takva izjava sunitskih dužnosnika tog ranga naznačuje velike probleme pri predstavljanju sunitskoj zajednici nacrta ustava bez većih izmjena.

BANJA LUKA - Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) službeno je priopćio u subotu kako će ova stranka na sljedećem zasjedanju parlamenta Republike Srpske, zakazanom za 30. kolovoza, poduprijeti reformu obrane BiH. SDS prihvaća koncept reforme na temelju prijedloga Komisije za reformu obrane u BiH koji predviđa profesionalni sastav i smatra da ova reforma "zadovoljava kriterije za prijem u NATO".

PRIŠTINA - Član Odbora za međunarodne odnose američkog Kongresa Dana Rohrabacher izjavio je u subotu tijekom posjeta Kosovu kako na tom području nema islamskog ekstremizma, kako se govori u Washingtonu i nekim europskim prijestolnicama. "Takve neistine se govore kako ne bi podržali Kosovo na njegovom putu prema neovisnosti", izjavio je američki kongresnik Rohrabacher, koji od petka boravi na Kosovu.

KAIRO - U zračnim napadima američke vojske u Iraku u blizini granice sa Sirijom poginulo je u subotu 20 osoba, a 30 je ranjeno, javila je satelitska televizija al-Arabiya. Istovremeno s napadima na sjeverni i istočni dio grada al-Qaima došlo je do nestanka struje, a prekinute su i telefonske linije, javila je ta televizijska mreža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙