FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 28. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PRIŠTINA - Dva pripadnika policije UN-a na Kosovu i četiri strana državljana uhićena su na sjeveru Kosova, pod sumnjom da su se bavili trgovinom ljudima, priopćio je u nedjelju glasnogovornik UNMIK-a za regiju Mitrovice, George Kakuk. Kakuk nije želeo reći o kojim se pripadnicima UN-a radi niti pojedinosti o strancima, koje će biti objavljene javnosti po okončanju istrage.

MIAMI - Vlasti u New Orleansu zapovijedile su u nedjelju evakuaciju stotinu tisuća stanovnika grada zbog približavanja uragana Katrina koji je opasno ojačao. Katrina je nakon prelaska preko Floride i Meksičkog zaljeva postala uragan pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, s vjetrovima koji pušu brzinom od 260 kilometara na sat i mogu izazvati katastrofalne štete.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je u nedjelju da ubojstvo dvojice srpskih mladića na Kosovu "predstavlja nedvosmislenu poruku Srbima da za njih nema mjesta na Kosovu i Metohiji". "Ovaj teroristički akt još jedan je dokaz da je na Kosovu i Metohiji ključno pitanje poštivanje prava na život i drugih ljudskih prava. Svakom je danas jasno da je tamošnje društvo daleko od spremnosti da bude demokratsko i multietničko", istaknuo je Tadić u reagiranju na incident koji se dogodio na Kosovu u subotu navečer kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubijena dva srpska mladića.

LJUBLJANA - Slovenski stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik izjavio je u nedjelju da je prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni koji je parlamentu u proceduru uputila vlada premijera Janeza Janše temeljen na međunarodnom pravu i slovenskom pomorskom zakoniku koji dopušta mogućnost osnivanja takvih zona. Pogačnik je u nedjelju u razgovoru za Televiziju Slovenije rekao da je osnivanje takve zone unutarnje slovensko pitanje jer njime ostvaruje ono što je uživala cijelo vrijeme svoje povijesti i državnosti.

MOSKVA - Talijanski premijer Silvio Berlusconi doputovao je u nedjelju u rusko crnomorsko ljetovalište Soči, na početku svog trodnevnog posjeta Rusiji. Berlusconi bi se u nedjelju navečer u Sočiju trebao sastati sa svojim domaćinom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Očekuje se da će fokus razgovora dvojice čelnika biti gospodarski odnosi između dvije zemlje.

JERUZALEM - Izraelska vlada u nedjelju je glasovala za izmjenu mirovnog sporazuma s Egiptom iz 1979. kojom se omogućuje razmještanje 750 egipatskih vojnika na granici Sinajskog poluotoka s pojasom Gaze. Ova odluka otvara put povlačenju izraelskih postrojbi iz uskog pojasa zemlje uz granicu Egipta s Gazom koju Izrael nadzire od izraelsko-palestinskog sporazuma iz Osla 1993.-94.

BAGDAD - Irački parlament okupio se u nedjelju kako bi razmotrio nacrt ustava koji su manjinski suniti odmah odbacili, unatoč američkom posredovanju u višetjednim napornim pregovorima između glavnih etničkih i vjerskih skupina u zemlji. Irački predsjednik Jalal Talabani kazao je da je ustav spreman i da će narodu biti predstavljen na referendumu 15. listopada. Suniti ustav, međutim, i dalje odbacuju i očekuju da neće proći na referendumu.

JERUZALEM - Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, koji je u nedjelju započeo trodnevni posjet Bliskom istoku, pozvao je Izrael da iskoristi pozitivno ozračje nakon povlačenja iz Gaze i sa Zapadne obale, pozdravivši dobro organiziranu i nenasilnu evakuaciju svih 21 naselja u Gazi i 4 na Zapadnoj obali. Solana je prvi visoki strani političar koji je posjetio Izrael nakon što je okončano povlačenje izraelskih naseljenika iz Gaze i sa Zapadne obale i počeo proces raspuštanja vojnih baza u Gazi u pripremi predaje kontrole Palestincima.

SUBOTICA - Preko tri tisuće katolika Hrvata okupilo se u nedjelju na proslavi svetkovine Marije Majke Božje na istoimenom svetištu pokraj Subotice, čime je istodobno obilježen kraj žetvenih svečanosti bačkih Hrvata. "Život biraj, a Bog je život - slijedimo taj put", bila je glavna poruka okupljenim vjernicima pomoćnog biskupa zagrebačkog Valentina Pozaića, koji je predvodio tradicionalno misno slavlje na Bunariću, koje se svake godine organizira posljednje nedjelje u kolovozu.

ASMARA - Eritrejski ministar vanjskih poslova Ali Said Abdella, sin pastira koji je tijekom eritrejske borbe za neovisnost postao pobunjeničkim zapovjednikom, umro je u nedjelju od posljedica srčanog udara. "Proglašena je trodnevna žalost, počevši od sutra", priopćio je ministar informiranja Ali Abdu Ahmed, potvrđujući da je njegov kolega umro u snu. "To je veliki gubitak za našu zemlju", dodao je. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina Said je bio jedan od najviših zapovjednika Eritrejskog oslobodilačkog fronta koji se borio za neovisnost od Etiopije.

FRANKFURT - Izraelski pisac Amos Oz u nedjelju je dobio Goetheovu nagradu za 2005. godinu koju dodjeljuje grad Frankfurt. Oz je dobio nagradu, koja uključuje i novčanu nagradu od 50.000 eura, na rođendan njemačkog književnog diva Johanna Wolfganga Goethea u frankfurtskoj crkvi Svetog Pavla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙