FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine usvojile su konačnu trasu dijela autoceste na koridoru V.C koji prolazi kroz tu zemlju, a jedino preostalo pitanje koje treba riješiti je južna točka spoja s Hrvatskom, prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Prema planu kojeg je usvojilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, autocesta na koridoru V.C u tu zemlju će na sjeveru ulaziti kod Svilaja da bi se nastavila preko Modriče, Doboja, Zenice i Sarajeva ka Mostaru i Počitelju i konačno pored Međugorja produžila u pravcu južne granice s Hrvatskom. U Ministarstvu transporta i komunikacija pretpostavljaju kako će južni spoj s Hrvatskom biti definiran tijekom rujna.

BEOGRAD - Haaški optuženik Milan Lukić, uhićen prije nekoliko dana u Argentini, nema državljanstvo Srbije i Crne Gore, izjavio je u subotu predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić. Prema Ljajićevim riječima, ta činjenica neće utjecati na podnošenje zahtjeva za Lukićevo izručenje. "Možemo tražiti izručenje i naših i stranih državljana ako se protiv njih vodi kazneni postupak", istakao je Ljajić, dodajući da je zahtjev za izručenje Lukića pravno utemeljen, te će ga SCG argentinskim vlastima uputiti idućeg tjedna.

RIM - Zrakoplov hrvatske zrakoplovne kompanije Adriatic Air sa 180 putnika morao se nakon polijetanja sa zračne luke Marco Polo u Veneciji vratiti zbog navodnog kvara na postrojenju za izvlačenje kotača, javljaju talijanske agencije. Dogodilo se to, kako u subotu pišu talijanske agencije, oko 22 sata u petak uvečer. Zrakoplov MD-80 hrvatske kompanije Adriatic Air poletio je sa zračne luke Marco Polo prema gradu Olbiji na Sardiniji. "Sletanje u Veneciju je prošlo bez incidenta, a uređaj za izvlačenje kotača je, koliko se moglo vidjeti, funkcionirao dobro", pišu agencije. Putnici su potom prebačeni na drugi zrakoplov i odvezeni su na odredište.

BANJA LUKA - Banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica izjavio je na tiskovnoj konferenciji u subotu u Banjoj Luci da je 14. kolovoza 1995. godine, nakon potpisivanja "međunarodnog dogovora o nesmetanom odlasku civilnog stanovništva s područja Republike Srpske" zadat "smrtonosni udarac katoličkoj populaciji" na tom području. Od 850 tisuća katolika u predratnoj BiH danas ih je ovdje oko 456 tisuća; od 220 tisuća katolika na području Republike Srpske prije rata - danas ih ima oko 13 tisuća, a od 73 tisuće katoličkih vjernika banjolučke biskupije danas ih je preostalo svega 6,5 tisuća", precizirao je Komarica.

BERLIN - Policija u istočnonjemačkom gradu Volkenroda spriječila je napad neonacista molotovljevim koktelima na tabor mladih koji su došli na 20. svjetski dan mladih koji se održava u Koelnu, javlja Spiegel Online u subotu. Trojica mladića u dobi od 15, 18 i 21 godina priznali su da su u noći s četvrtka na petak htjeli zapaliti glavni šator tabora koji je jedna francuska kršćanska organizacija postavila na rubu grada Volkenrode. Trenutno u ovom taboru boravi oko 2.000 mladih vjernika iz 40 zemalja. Prilikom pretresa stanova osumnjičenih pronađeno je znakovlje iz doba Trećeg Reicha. Ovaj slučaj je pobudio strahovanja da bi i tijekom središnje manifestacije svjetskog dana mladih, koji se službeno održava od 16. do 21. kolovoza moglo doći do napada.

RIM - Kilometarske kolone stvorile su se u subotu na autocesti Venecija-Trst prema granici sa Slovenijom, jer stotine tisuća Talijana namjeravaju provesti ferragosto u Hrvatskoj. "Oko 14 kilometara je red na izlasku s autoceste Mestre-Villabona u smjeru Trsta. Već od ranoga jutra u subotu stvorene su kolone zbog velikog prometa prema ljetovalištima u regijama Veneto, Friuli Venezia Giulia, kao i prema Hrvatskoj i Sloveniji. Već u sedam sati ujutro kolone su bile do 10 km, a najduža se stvorile oko podneva od 22 kilometra", stoji u izvješću talijanskog autocestovnog poduzeća.

COLOMBO - Tamilski tigrovi, pobunjenička skupina sa Šri Lanke, izjavom svog političkog čelnika opovrgnuli su upletenost u ubojstvo ministra vanjskih poslova Šri Lanke Lakshmana Kadirgamara. Čelnik Tamilskih tigrova S.P. Tamilchevan osudio je vladu Šri Lanke za to što je "prenagljeno okrivila Oslobodilačke tigrove" za atentat koji se dogodio u petak. "Također, znamo da postoje skupine unutar vojske Šri Lanke koje djeluju s tajnim planom sabotiranja sporazuma o prekidu vatre", rekao Tamilchevan i pozvao Colombo da provede potpunu istragu kako bi identificirala ubojice.

RIM - Sud u Veroni otvorit će 7. veljače 2006. godine proces protiv 45 pripadnika stranke Sjeverne lige, među kojima protiv njezina čelnika i europarlamentarca Umberta Bossija, te ministara u talijanskoj vladi desnog centra, Roberta Maronija i Roberta Calderolija, pod optužbom da su sudjelovali u napadu na jedinstvo Italije, objavila je danas talijanska novinska agencija ANSA. Svi su optuženi za "napad na jedinstvo i integritet države", krivično djelo koje predviđa kaznu doživotnog zatvora. Optužba tereti članove Sjeverne lige da su "proglasili državu Padaniju, njezin parlament i vladu, te osnovali paravojnu skupinu 'zelene košulje' kao i 'padansku gardu', odnosno slijedili su konkretni plan odcjepljenja stavljajući na taj način u opasnost jedinstvo Italije".

RAMADI - Nakon napada na američki vojni konvoj i uzvraćene vatre američkih vojnika, 15 je Iračana poginulo, a 17 ozlijeđeno u gradu Nasafu zapadno od Bagdada, objavili su stanovnici u subotu, no američka vojska niječe odgovornost za taj incident. Stanovnici Nasafa, mjesta na izlasku iz grada Ramadija, tvrde da je bomba postavljena uz cestu eksplodirala u trenutku prolaska američke patrole kraj džamije Ibn al-Jawzi, nedugo nakon molitve. Kažu da su Amerikanci nakon eksplozije zapucali na mnoštvo koje se okupilo oko tog vjerskog objekta. Bolnički izvori potvrdili su da je pritom poginulo 15 osoba, uključujući osmoro djece, a 17 ih je ozlijeđeno.

BRUXELLES - Mirovni proces na Šri Lanke mora se nastaviti unatoč ubojstva ministra vanjskih poslova Šri Lanke Lakshmana Kadirgamara, izjavila je u subotu u Bruxellesu povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner. "To je doista bio teroristički čin, a njegovi se počinitelji moraju privesti pravdi", rekla je Ferrero-Waldner. Jasna je namjera ubojica da ponovnu pokrenu sukob na Šri Lanki, rekla je Ferrero-Waldner pozvavši strane u sporazumu o prekidu vatre, koji traje tri godine, da nastave dijalog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙