FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/JAKARTA - Indonezijska mornarica zaplijenila je u utorak ujutro hrvatski brod i zatočila svih 25 članova posade, objavio je hrvatski veleposlanik u Indoneziji nazvavši to nezakonitim postupkom, javila je agencija AP. "Zatražili smo od Ministarstva vanjskih poslova da objasni što se dogodilo", rekao je veleposlanik Aleksandar Broz, kako prenosi AP, dodavši da privatni vlasnik broda razmišlja o prijavi Indonezije međunarodnom pomorskom sudu. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ispituje okolnosti tog događaja i o pojedinostima će izvijestiti naknadno.

MUENCHEN/BERLIN - Visoki vodostaji ugrožavaju većinu srednjeeuropskih država, a posebno su kritične situacije na zapadu Austrije i u Bavarskoj gdje su brojna mjesta odsječena, a poremećeni su i željeznički i cestovni promet. O nabujalim vodama javljaju i iz Švicarske, a zbog poplava je proglašeno izvanredno stanje u Međimurju. Izvanredne mjere proglašene su na zapadu Austrije gdje su vode uništile željezničke pruge, poplavile ceste i izazvale odrone tla. Najteže je u Tirolu u Vorarlbergu gdje je zaustavljen željeznički promet, a i telefonske veze su prekinute.

LISABON/MADRID - Najmanje 11 požara i dalje je u utorak u Portugalu izvan kontrole, a vatrena stihija hara i španjolskom pokrajinom Galicijom kao i dijelovima Francuske podno Pirineja. U Portugalu je najgore pogođeno područje Coimbre, gdje je vatra u ponedjeljak navečer zahvatila i sam grad Coimbre, uništila više od 10 kuća i prisilila na evakuaciju više desetaka ljudi. Više od 2.300 vatrogasaca i 600 vojnika bori se s vatrom na sjeveru i u središtu zemlje. Zrakoplovi i helikopteri drugih zemalja Europske unije sudjeluju u borbi s požarima.

ATENA - Jedna je osoba poginula, a pet ih je ozlijeđeno u eksploziji u restoranu na grčkom otoku Santoriniu, objavili su u utorak lokalni meidji. Eksplozija neispravne plinske boce izazvala je oštećenja na nekoliko trgovina oko restorana u popularnom ljetovalištu Oias.

SANOUR - Izraelske snage evakuirale su tijekom utorka ujutro sinagogu naselja Sanur, na sjeveru Zapadne obale gdje su se utvrdili deseci židovskih aktivista koji se suprostavljaju izraelskoj evakuaciji. Policajci su ispilili rešetke koje su na ulazu zavarili aktivisti i počeli su ih iznositi jednog po jednog. Oni nisu pružali otpor.

LJUBLJANA - Odbori slovenske vlade za državno uređenje i gospodarstvo u utorak bi trebali raspraviti prijedlog zakona o proglašenju zaštićene ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, koji su pripremili ministarstvo za okoliš i prostor i ministarstvo vanjskih poslova, izvijestila je agencija STA. O prijedlogu zakona u četvrtak bi, kako se očekuje, trebala raspravljati i slovenska vlada. Prema očekivanjima, vlada će prijedlog zakona s mogućim dopunama i poboljšanjima prihvatiti i uputiti ga u parlament, uz prijedlog da ga se usvoji po hitnom postupku, vjerojatno već tijekom rujna.

BANJA LUKA - Gimnazija, koja se otvora u sklopu Katoličkog školskog centra u Banja Luci, upisala je prvi naraštaj polaznika, priopćio je u utorak novinarima ravnatelj ovoga Centra msgr. Ivica Božinović. "U tijeku je modernizacija i rekonstrukcija zgrade nekadašnje Građevinske škole, koja je vraćena u posjed samostana "Sestara milosrdnica" i u kojoj će biti otvoren Katolički školski centar, institucija visokog obrazovnog standarda kakva do sada nije postojala u Banjaluci", najavio je msgr. Božinović.

SHANGHAI - Oko 9.000 kineskih i ruskih vojnika izvelo je u utorak desant na obale sjeverne Kine u završnoj fazi nenajavljenih vojnih vježbi snaga nekadašnjih hladnoratovskih suparnika. Ruski ministar obrane Sergej Ivanov krenuo je prema gradu Qingdao gdje će u srijedu i četvrtak promatrati iskrcavanje amfibija i simulaciju zauzimanja obalnog područja, prenosi agencija ITAR-Tass. U vježbi pod nazivom "Mirovna misija 2005" sudjeluje oko 7.000 kineskih i 1.800 ruskih vojnika te ratni brodovi, borbeni zrakoplovi i amfibijski tenkovi.

WASHINGTON/ZAGREB - Robert Moog, tvorac sintesajzera, elektroničkog instrumenta koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća predstavljao revoluciju u izvođenju suvremene, pogotovo rock glazbe umro je u mjestu Ashville u Sjevernoj Karolini, javio je danas Glas Amerike. Prvi primjerci Moog sintesajzera počeli su se prodavati 1963, a 1970. na tržište je stigao i popularni mini-Moog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙