FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz izjavio je u ponedjeljak nedugo nakon početka povlačenja iz pojasa Gaze da Izrael želi zadržati kontrolu nad šest naselja na Zapadnoj obali kakvi god bili dogovori s Palestincima. "Zadržana naselja odredit će trasu naše istočne granice koja će se moći braniti i koja će nam osigurati stratešku dubinu", rekao je Mofaz za vojni radio. "Blokovi naselja na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan koji će ostati pod izraelskom kontrolom su Maale Adoumim (istočno od Jeruzalema), Efrat (u blizini Betlehema), Goush Etzion (južno od Jeruzalema), te Ariel, Kedoumim-Karnei Shomron i Rehan-Shaked na sjeveru Zapadne obale", rekao je izraelski ministar.

GAZA - Palestinska militantna organizacija Islamski jihad priredila je rano u ponedjeljak ponoćnu paradu obilježavajući izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze i sa sjevera Zapadne obale. Očevici prenose da su desetci maskiranih gerilaca hicima iz strojnica slavili početak povlačenja koje će trajati nekoliko idućih tjedana. Parada pod nazivom "Proslava pobjede" počela je na Palestinskom trgu u središtu Gaze i proširila se ulicama diljem grada. Pripadnici Islamskog jihada uzvikivali su da je prekid izraelske okupacije rezultat oružanih napada Palestinaca.

TOKYO - Prigodom 60. obljetnice kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu, premijer te zemlje Junichiro Koizumi ispričao se u ponedjeljak za sve patnje koje je Japan nanio azijskim narodima, obećavši da Tokio više nikada neće sudjelovati ni u jednom ratu. Kao znak uvažavanja emotivnog značenja 15. kolovoza, očekuje se da će se Koizumi suzdržati od posjete hramu Yasukuni, spomen obilježju za 2,5 milijuna japanskih ratnih žrtava, među kojima su i neki osuđeni ratni zločinci. Koizumi to mjesto posjećuje od stupanja na premijersku dužnost 2001. godine, no nikada ga nije obišao na obljetnicu svršetka rata.

WASHINGTON - Dvojica utjecajnih američkih senatora, demokrat Joseph Biden i republikanac John McCain, zatražili su ostavku američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, objasnivši da su izgubili povjerenje u njega zbog načina na koji rješava situaciju u Iraku. Demokrat Joseph Biden, drugi čovjek senatskog odbora za vanjsku politiku i jedan od najžešćih kritičara rata u Iraku, izjavio je za NBC da se demokracija u Iraku neće dogoditi "za njegova života". "Mislim da bi Rumsfeld u ponedjeljak ujutro trebao dobiti otpusno pismo". rekao je.

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušat će na sjednici zakazanoj za 18. kolovoza donijeti konačnu odluku o dokapitalizaciji "Energopetrola" no već sada se čini izvjesnim kako će biti raspisan novi natječaj, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". List prenosi izjavu federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića koji tvrdi kako Vlada nije odgovorna za to što su naknadno utvrđena veća dugovanja "Enegopetrola" koja konzorcij INA-MOL ne želi preuzeti. "Nije u redu da se krivnja svaljuje na Vladu jer je konzorcij 'snimio' stanje i on je taj koji je trebao ukazati i prvi pronaći taj dug", kazao je Hadžipašić.

VATIKAN - Plovidba Rajnom, posjet sinagogi u Koelnu, susret s bogoslovima, ekumenski susret i susret s predstavnicima muslimanskih zajednica, bdijenje s mladeži i središnji susret u nedjelju 21. kolovoza, to su glavne točke programa službenog posjeta pape Benedikta XVI. Koelnu od 18. do 21. kolovoza u povodu 20. Svjetskog dana mladeži, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice. Papa će, prema programu, u svojem prvom putovanju u inozemstvo održati osam govora, četiri pozdravna obraćanja, propovijed na završnoj misi, molitvu Anđelova pozdravljenja i dvije audijencije. Prema informacijama Svete Stolice, papa Benedikt XVI. na putovanje će krenuti u četvrtak 18. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙