FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BERLIN - Najmanje osam osoba, od kojih četvero djece, poginulo je u požaru u stambenoj zgradi u Berlinu noću na utorak u jednom od najtežih požara posljednjih desetljeća, objavili su vatrogasci njemačkog glavnog grada. Iz još nepoznatih uzroka požar je buknuo u ponedjeljak oko 23 sata u stubištu stare peterokatnice u četvrti Moabit, prenosi agencija AFP. "U panici su žrtve pokušale pobjeći stubištem", kazao je zapovjednik vatrogasne brigade, a prenosi agencija Reuters. Time su pridonijeli širenju vatre pritjecanjem kisika, naglasili su vatrogasci. Vatrogasci su kazali da je požar drugi po broju žrtava u Berlinu od Drugog svjetskog rata. Osam je osoba prebačeno u bolnicu, a 43 ozlijeđene primile su medicinsku pomoć na licu mjesta. Za akciju je bilo mobilizirano oko 150 vatrogasaca, 25 vozila i sedam liječnika.

NAGASAKI - Na 60. obljetnicu atomskog bombardiranja Nagasakija gradonačelnik Icho Ito pozvao je u utorak američki narod da se angažira u borbi za uništenje nuklearnog oružja i da se suprostavi nuklearnoj politici administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha. "Razumijemo vaš bijes i vašu tjeskobu povezane sa strašnim uspomenama na terorističke napade 11. rujna", rekao je gradonačelnik na svečnosti. "Unatoč svemu, je li vaša sigurnost stvarno veća zbog politike vaše vlade koja gomila 10.000 nuklearnog oružja, vodi stalne nuklearne testove i nastavlja razvoj novog minijaturnog atomskog oružja?", pitao se gradonačelnik.

PEKING - Rudarska nesreća u Kini u kojoj se više do stotinu rudara najvjerojatnije utopilo najbolji je primjer kako vlasnici krše sigurnosne propise da bi došli do novca, izjavio je visoki kineski dužnosnik za zaštitu na radu. Broj rudara zarobljenih u poplavljenom rudniku na jugu Kine vjerojatno je i veći od 102, koliko se ranije izvještavalo, jer su vlasti čule za više nestalih od članova njihovih obitelji, prenijela je noćas novinska agencija Xinhua. Agencija dodaje da je rudnik radio bez dozvole i u suprotnosti s naredbama vlasti da ga se zatvori radi pregleda nakon poplave u drugom oknu u istoj pokrajini, tvrdi Xinhua. U prvoj poplavi u srpnju poginulo je 16 rudara.

WUERZBURG - Mnoga djeca u prve dvije godine života ili premalo ili krivo vježbaju, objavilo je Njemačko društvo za socijalnu pedijatriju i mladenačku medicinu. Pomanjkanje vježbe u ranom djetinjstvu jedan je od mnogih razloga što je sve veći broj njemačke djece predebeo, ima slabu koordinaciju pokreta i slabu sposobnost koncentracije. Društvo stoga savjetuje roditelje da omoguće djeci vježbu kroz igru i uz odgovarajuće okruženje. Po njima bebe treba polagati na leđa tako da se mogu lakše okrenuti i micati rukama i nogama. Uz to treba izbjegavati polaganje na debele deke i mekane madrace jer ograničavaju slobodu kretanja. Bebe treba okružiti predmetima za koje se mogu uhvatiti pa će s vremenom naučiti posjesti se a potom i uspraviti se te samostalno hodati.

PRAG - Vrijeme, čini se, istječe za malenu novozelandsku pticu kivi unatoč naporima da se ta vrsta zaštiti od izumiranja, navodi se u izvješću zoologa u Međunarodnom časopisu za kralježnjake koji izlazi u Pragu. Do iduće godine populacija šest vrsta kivija u toj otočnoj državi trebala bi pasti ispod 57 tisuća i dvije vrste preživjet će s tek po stotinu ptica svaka, prema južnoafričkom stručnjaku Jamesu Salesu koji je napisao izvješće za češki časopis. Samo deset godina prije, stručnjaci su prebrojali više od 85 tisuća kivija u divljini. Kao česta žrtva mačaka, pasa i drugih 'uvezenih' neprijatelja, kivi je zaštićena vrsta od 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙