FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Britanski državljanin somalijskog podrijetla Osman Hussain (27), uhićen u petak predvečer u Rimu pod optužbom sudjelovanja u neuspjelom atentatu u Londonu od 21. srpnja, priznao je da je u svome ruksaku nosio eksploziv, objavljuje u subotu list Corriere della Sera. Osman Hussain, alias Hamadi Isaac, dobro govori talijanski, a otac mu živi u Bresci. Kaže da je u ruksaku nosio eksploziv, ali samo da bi načinio neku "demonstrativnu akciju, bez mrtvih". Njegova verzija demantira britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je rekao kako londonski atentati nisu povezani s ratom u Iraku. Hussain kaže kako su u jednoj dvorani u Londonu gledali snimke rata u Iraku i dogovorili se da trebaju nešto poduzeti. Tako su odlučili "zastrašiti" Londončane. Opovrgava bilo kakvu povezanost s terorističkim organizacijama, a posebno s Al Qaedom.

NEW DELHI - Broj mrtvih u obilnim monsunskim kišama koje pogađaju državu Maharashtra na zapadu Indije popeo se u subotu na 853. Nesreća većih razmjera izbjegnuta je kada je putnički zrakoplov sa 300 putnika zbog kiše otklizao s piste u bombajskoj zračnoj luci. Boeing 747 zrakoplovne tvrtke Air India otklizao je s mokrog uzletišta na meko tlo, a svih 300 putnika sigurno je napustilo zrakoplov. Dužnosnici u Maharashtri kažu da su zbog obilnih kiša u posljednja četiri dana smrtno stradale 853 osobe, a 70 ih je ozlijeđeno. Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je utapljanjem, klizanjem tla i strujnim udarima.

ATENA - Grčka je u subotu izrazila žaljenje zbog turske deklaracije o nepriznavanju Cipru, kojom je Ankara potratila potpisivanje protokola o proširenju carinske unije na 10 novih članica EU-a. Tim potpisom "Turska je formalno ispunila obvezu prema EU-u i prema zemljama članicama, dakle i prema Cipru. Istodobno, s tom jednostranom deklaracijom, Turska inzistira na produžavanju jednog političkog i pravnog paradoksa. Ona inzistira na nepriznavanju jedne članice u trenutku dok se priprema za početak pregovora o pristupu EU-u", kaže se u priopćenju grčkog ministarstva vanjskih poslova. "Taj paradoks mora nestati. Što prije to bolje", dodaje se u priopćenju.

BAGDAD - Najnoviji podaci govore o 40 mrtvih u jučerašnjem napadu na centar za novačenje vojnika u Mosulu na sjeveru Iraka, objavila je u subotu nacionalna iračka televizija. Policija je u petak potvrdila najmanje 25 mrtvih i 35 ranjenih. Bombaš samoubojica, koji je nosio eksploziv oko pojasa, ušao je među masu ispred centra al-Rabia u blizini sirijske granice i potom detonirao bombu. Odgovornost za napad preuzela je preko Interneta podružnica al-Qaede u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙