FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Bivši predsjednik Europske komisije i kandidat lijevog centra za talijanskog premijera, Romano Prodi, izjavio je u petak u razgovoru za radio Repubblica da će, ako dođe na vlast, povući talijanske vojnike iz Iraka. "Ako lijevi centar dođe na vlast, talijanski vojnici će biti povućeni kao okupacijski kontingent. Naša zadaća će biti pomoći zemlji (Iraku) u obnovi", rekao je Prodi, te je dodao kako rat u Iraku "nije razlogom koji je doveo do međunarodnog terorizma, ali je dao prilog otežanju situacije". Prodi je otvorio predizbornu kampanju za talijanske izbore koji se trebaju održati u proljeće 2006. i obići će cijelu Italiju u žutom kamionu.

LONDON/BELFAST - Britanska vojska u Sjevernoj Irskoj počela je u petak uklanjati niz svojih kontrolnih točaka, uključujući omražene promatračke tornjeve, nakon objave Irske republikanske armije (IRA) u četvrtak da je kraj njezinoj oružanoj kampanji protiv britanske vlasti. U međuvremenu britanska i irska vlada razmatraju iduće političke korake za ponovnu uspostavu regionalne vlade u toj pokrajini. Međutim, britanski državni tajnik za Sjevernu Irsku Peter Hain rekao je u petak da je IRA i ranije "kršila svoju riječ", te da se moraju okončati "svo nasilje i zločini".

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice, prema ocjeni popularnog časopisa Forbes koji svake godine objavljuje popis stotinu najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svijetu, drugi je put za redom osvojila titulu najmoćnije žene svijeta, iza sebe ostavivši predsjednice država, političarke, kraljice i mnoge druge slavne i poznate žene svijeta. Na drugom je mjestu zamjenica kineskog premijera Wu Yi, a na trećem ukrajinska premijerka Julija Timošenko. Prema izboru časopisa na devetom se mjestu našla popularna televizijska voditeljica Oprah Winfrey.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je da lideri drugih zemalja 5. kolovoza, na godišnjicu hrvatske akcije "Oluja", osude zločine koji su se nad Srbima 1995. godine dogodili u Hrvatskoj, na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici. "Ništa više, ali i ništa manje", izjavio je Tadić u intervjuu za beogradski tabloid "Kurir" od petka.

PARIZ - Izraelski premijer Ariel Sharon otputovao je u petak iz Pariza natrag u Izrael nakon trodnevnog posjeta koji je oživio bilateralne veze. Prije odlaska Sharon je rekao za radio Europe 1 da se dvije zemlje sada nalaze na početku novog razdoblja u svojim diplomatskim odnosima te da će Pariz odigrati središnju ulogu na Bliskom istoku, u Libanonu, Siriji i Iranu. Također je izjavio da je njegov susret s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u srijedu bio prijateljski i srdačan.

SAMARRA - Pet Iračana ubijeno je u petak u napadima sjeverno od Bagdada, među kojima dva u samoubilačkom napadu na autobus s vojnicima novacima, doznaje se iz sigurnosnih službi. Samoubojica je u minibus s novacima iračke vojske naletio svojim motorom na izlazu američke vojne baze kod Balada, 70 kilometara sjeverno od Bagdada, pri čemu su dvojica poginula, a dvojica su ranjena, rekao je jedan sigurnosni izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙