FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak cijena europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Jačanje dionicaenergetskog sektora, zadovoljavajuće zarade Belgacoma i špekulacije onovim preuzimanjima pomogli su u petak oporavku europskih burzovnihindeksa nakon najnižih razina u zadnjih mjesec dana zabilježenih danranije.
LONDON,FRANKFURT, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica energetskog sektora, zadovoljavajuće zarade Belgacoma i špekulacije o novim preuzimanjima pomogli su u petak oporavku europskih burzovnih indeksa nakon najnižih razina u zadnjih mjesec dana zabilježenih dan ranije.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,4 posto na 5.277 bodova. I frankfurtski DAX indeks ojačao je gotovo toliko, dosegnuvši 4.873 bodova.

Cijene nafte u petak su se zadržale iznad 67 dolara po barelu budući su dealeri pažljivo pratili dolazak uragana Katrina u Meksički zaljev koji prijeti postrojenjima koja naftom i plinom opskrbljuju SAD, najveće svjetsko tržište.

Među najzaslužnijima za oporavak europskih dionica bile su one energetskog sektora, predvođene British Petroleumom i Royal Dutch Shellom, koje najviše profitiraju uslijed visokih cijena nafte i očekivanja novih rekordnih zarada u toj industriji.

Od pojedinačnih dobitnica izdvaja se dionica Belgacoma, na dobitku od dva posto, uslijed boljih od očekivanih rezultata u dijelu poslovanja s mobilnom telefonijom kojima je taj belgijski telekom operater razveselio ulagače.

Brokersko podizanje rejtinga ojačalo je dionice švicarskog reosiguravatelja Swiss Re-a, hotelijera Hilton i izdavača VNU za između dva i četiri posto, dok su dionice diva industrije oglašavanja Publicis dobile na vrijednosti 1,6 posto nakon što ih je broker CA Cheuvreux dodao na svoju listu preferiranih francuskih dionica.

Na dobitku su bile i dionice duhanske industrije, predvođene onima Gallahera, Imperial Tobaccoa i Altadisa, koje su sve redom poskupjele gotovo jedan posto nakon izjava Japan Tobaccoa da ne isključuje akvizicije ili sporazume u Europi.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 12.439 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙