FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spajanje Londonske burze narušilo bi konkurentnost

LONDON, 29. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Spajanje Londonske burze snjemačkom Deutsche Boerse ili paneuropskim tržištem Euronextomograničilo bi konkurenciju na britanskom tržištu dionica, priopćila jeu petak britanska komisija za konkurentnost.
LONDON, 29. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Spajanje Londonske burze s njemačkom Deutsche Boerse ili paneuropskim tržištem Euronextom ograničilo bi konkurenciju na britanskom tržištu dionica, priopćila je u petak britanska komisija za konkurentnost.

Objavivši preliminarne rezultate 4-mjesečne istrage o utjecaju mogućeg povezivanja, Komisija je izvijestila da bi spajanje s bilo kojim stranim tržištem značajno smanjilo konkurenciju.

"Spajanje s Deutsche Boerse odnosno s Euronextom otežalo bi ostalim tržištima da se natječu s LSE-om u trgovanju britanskim dionicama jer bi u tom slučaju oba ponuđača bila vlasnici ili bi kontrolirala usluge kliringa LSE-u", stoji u njezinu priopćenju.

Deutsche Boerse, operater tržištima dionica u Njemačkoj posjeduje klirinški servis Eurex Clearing. Euronext, koji okuplja nizozemsko, belgijsko, francusko i portugalsko tržište dionica, najveći je dioničar u LCH Clearnetu, koji pruža usluge kliringa LSE-u.

Komisija je objavila da će započeti razgovore sa sva tri operatera burzama i njihovim klijentima oko mogućih načina smanjivanja protukonkurentskog utjecaja bilo kakvog spajanja. Konačna odluka o tome očekuje se u studenome.

Bitka za kontrolu LSE-a započela je u prosincu lani, kada je Deutsche Boerse ponudila 530 penija za dionicu londonske burze, odnosno otprilike 1,88 milijardi eura, no ponuda je odbijena jer je bila preniska. Otad je Deutsche Boerse smanjio napore za njezinim preuzimanjem, zbog pritiska vlastitih dioničara, no zadržao je pravo podnošenja protuponude ako Euronext da svoju ponudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙