FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unilever predvodi rastom cijena europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su porasle predvođene onima diva roba širokepotrošnje Unilevera, dok su se pod pritiskom našle dionicefarmaceutske industrije zbog povećanog rizika od tužbi u sektoru nakonslučaja Vioxx.
LONDON,FRANKFURT, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su porasle predvođene onima diva roba široke potrošnje Unilevera, dok su se pod pritiskom našle dionice farmaceutske industrije zbog povećanog rizika od tužbi u sektoru nakon slučaja Vioxx.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,2 posto, na 5.323 boda. Frankfurtski DAX indeks porastao je približno isto, dosegnuvši 4.941 bod.

Od najvećih se dobitnika izdvaja nizozemski div u proizvodnji potrošačkih roba Unilever nakon što su se tržištem raširile priče da namjerava prodati neke od svojih brandova zamrznute hrane. To je podiglo cijenu njegovih dionica za 1,6 posto.

"To bi mogla biti dobra prodaja i poduprla bi planove kompanije da se usredotoči na svoje osnovne dijelove poslovanja", ustvrdio je jedan trgovac.

S druge strane europski se farmaceutski sektor našao pod pritiskom nakon što je u petak teksaška porota proglasila američku kompaniju Merck odgovornom za smrt čovjeka koji je uzimao njezin popularni analgetik Vioxx. Merckove su dionice istoga dana potonule gotovo osam posto.

Od europskih kompanija na gubitku su od po jedan posto bile kompanije GlaxoSmithkline i AstraZeneca.

"To ističe rizik od tužbi u tome sektoru", kazao je farmaceutski analitičar u ING-u Max Herrmann.

Oslabjele su i dionice švedske Skandije, nekih tri posto, nakon što je ta štedna grupa izvijestila da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju poslovala s gubitkom, pogođena među ostalim otpisom goodwilla.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,3 posto na 12.452 bodova - novu najvišu razinu u posljednje četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙