FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica blizu najnižih razina u dva tjedna zbog skupe nafte

LONDON, FRANKFURT, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijenanafte i poslovni rezultati rudarske kompanije BHP Billiton spustili suu srijedu cijene europskih dionica blizu najnižih razina u posljednjadva tjedna, a po gubitcima se isticao i telekom sektor.
LONDON, FRANKFURT, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena nafte i poslovni rezultati rudarske kompanije BHP Billiton spustili su u srijedu cijene europskih dionica blizu najnižih razina u posljednja dva tjedna, a po gubitcima se isticao i telekom sektor.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,4 posto na 5.280 bodova. Frankfurtski DAX indeks na gubitku je bio gotovo 0,6 posto, spustivši se na 4.889 bodova.

Cijene nafte na svjetskom tržištu nastavile su uzlet i trenutno se nalaze iznad 66 dolara po barelu na njujorškom tržištu zbog očekivanja da će novi tjedni podatak američke vlade pokazati smanjenje zaliha benzina u tom najvećem svjetskom potrošaču a formiranje tropske oluje pogoditi naftna polja u američkom dijelu Meksičkog zaljeva.

"Podaci o zalihama nafte mogli bi pružiti nove smjernice tržištu dionica tijekom poslijepodneva", kazao je Geoff Langham, čelnik trgovine u CMC Group.

Od gubitnika se izdvaja div rudarskog sektora BHP Billiton, čije su dionice oslabile 2,7 posto nakon što njegovi poslovni rezultati nisu ispunili neka očekivanja a tvrtka je upozorila i na usporavanje rasta na robnim tržištima. To je potaknulo slabljenje dionica i ostalih pripadnika sektora, među kojima su i Xstrata i Rio Tinto.

Dionice su oslabile i u sektoru telekoma. Pritom su dionice France Telecoma i Bouyguesa pojeftinile dva posto nakon što je francuski tisak objavio da bi agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla nametnuti kazne u visini do 10 posto godišnjih prihoda od mobilne telefonije tih kompanija ako se utvrdi krivnja njihovih mobilnih podružnica za tajno dogovaranje.

Pale su i cijene dionica Telekom Austrie za dva posto nakon što su njegove margine u drugom tromjesečju razočarale kako u fiksnoj tako i u mobilnoj telefoniji, iako su zarade nadmašile očekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,25 posto na 12.441 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙