FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

WASHINGTON - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar- Kitarović se u petak sastala s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom završavajući posjet Sjedinjenim državama ocijenila da su odnosi Hrvatske i SAD-a u stalnom usponu uz želju dviju zemalja da ih nastave jačati. Višednevni radni posjet SAD-u Grabar-Kitarović, nakon prošlotjednog posjeta premijera Ive Sanadera Washingtonu, označava nastojanje Hrvatske da ojača odnose s najmoćnijom svjetskom državom.Razgovore s Burnsom, državnim podtajnikom za političke poslove u State Departmentu, Grabar-Kitarović je opisala kao "vrlo otvore dijalog".

LONDON - Britanska policija vjeruje da se sva četvorica počinitelja neuspješnih terorističkih napada na London 21. srpnja nalaze iza rešetaka Londonu i Rimu, izjavio je u četvrtak navečer Peter Clarke, šef protuterorističkog odjela Scotland Yarda. "Ovo je bio vrlo važan dan. U petak su u Londonu uhićeni Muktar Said Ibrahim, 27 godina, kojeg policija sumnjiči da je ostavio ruksak s eksplozivom u autobusu na liniji 26 prema Hackneyju, na istoku Londona i Ramzi Mohammad za kojeg se vjeruje da je postavio eksploziv na postaji podzemne željeznice Oval", rekao je Clarke. U suradnji s britanskim objavještajcima talijanska je policija u petak u Rimu uhitila britanskog državljanina somalijskog podrijetla Osmana Hussaina, za koga se drži da je četvrti počinitelj neuspješnih terorističkih napada na London 21. srpnja.

BRUXELLES - Turska je petak navečer u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju carinske unije s EU na deset novih članica, među kojima je i Cipar, čime je uklonjena posljednja prepreka za početak predpristupnih pregovora s Turskom 3. listopada, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. Prigodom potpisivanja protokola Turska je također objavila posebnu deklaraciju u kojoj naglašava da širenje carinske unije na Cipar ne znači i službeno priznanje te države. Međutim, kako su ranije objavili u EU, službeno priznanje Cipra nije uvjet za početak pregovora s Turskom, ali uspostava carinske unije jest.

NIKOZIJA - Cipar je u petak objavio da duboko žali" zbog objave Turske da neće priznati Republiku Cipar koja je članica EU-a.Turska je izjavu objavila nakon potpisivanja ključnog protokola o proširenju carinske unije na novih deset članica EU-a, uključujući i Cipar. "Potpisivanje, ratifikacija i provedba protokola nema nikakve veze s priznavanje Republike Cipar na koju se protokol odnosi", objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u petak nakon potpisivanja protokola. U izjavi službene Nikozije navodi se da će se ispitati dovodi li turska izjava u pitanje vjerodostojnost carinske unije koju je Ankara potpisala. Podijeljeni Cipar čiji je grčki dio član EU-a od 1. svibnja 2004. godine nema diplomatske odnose s Turskom.

WASHINGTON - Poziv Ljiljane Karadžić upućen njezinom suprugu, haškom bjeguncu Radovanu Karadžiću da se preda pozdravio je u petak američki State Department. "Divimo se hrabrosti gospođe Karadžić da pozove na ono što je ispravno i potrebno, kako za obitelj Karadžić, tako i sve ljude u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i cijeloj balkanskoj regiji", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Ljiljana Karadžić je u četvrtak u emotivnom javnom obraćanju pozvala svoga supruga da se nakon višegodišnjeg bijega preda Haškom sudu zbog dobrobiti svoje obitelji. McCormack je pozvao političare u regiji "da podrže i ponove taj apel", a Radovana Karadžića da poziv na predaju ozbiljno shvati i učini što se od njega traži.

MADRID - Baskijska separatistička organizacija ETA aktivirala je dvije manje eksplozivne naprave uz autocestu u srednjoj Španjolskoj, pri čemu nije bilo žrtava, priopćili su španjolske snage sigurnosti. ETA je dojavila baskijskom listu Gara da je postavila dvije bombe, jednu uz autocestu A-4, kod mjesta Puerta Lapicea, a drugu uz A-5, kod Maquede. Kako navodi list, preko kojega baskijski separatisti obično preuzimaju odgovornost za napade, anonimni sugovornik koji je tvrdio da govori u ime ETA-e, upozorio je na točnu lokaciju i vrijeme detoniranja bombi.

GONZAGA - Više od 10.000 ljudi od četvrtka je odalo počast Brazilcu Jeanu Charlesu de Menezesu, kojeg je policija pogreškom ustrijelila prije tjedan dana u Londonu, pred njegovim odrom u crkvi rodnom gradu Gonzagi, na jugoistoku Brazila, priopćila je u petak policija. Tijelo mladog električara (27) koje je u četvrtak prevezeno iz Londona, u petak je bilo izloženo u kapeli u njegovu rodnom gradu, tristo metara od mjesnog groblja gdje će biti pokopan. Obitelj nije htjela komentirati informaciju britanskog ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj je mladom Brazilcu prije dvije godine bila istekla viza, a useljenički žig u putovnici bio krivotvoren.

BERLIN - Njemačka vlada zabranila je u petak navečer promet lakim zrakoplovima u zračnom prostoru iznad užeg gradskog područja Berlina. Vlada je time reagirala na pad jednomotronog zrakoplova na livadu nekoliko metara ispred zgrade Reichstaga prošloga petka. Pilot te letjelice je, kako je pokazala istraga, počinio samoubojstvo nakon što je nekoliko dana prije toga ubio suprugu. "Od početka kolovoza iznad Berlina neće smjeti letjeti zrakoplovi koje lete bez pomoći navigacijskih instrumenata", objasnio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙