FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NETZARIM - Izrael je priopćio da je u ponedjeljak dovršio evakuaciju svih židovskih naselja u Pojasu Gaze. "Sada nema izraelskih naselja u Pojasu Gaze", izjavio je general-bojnik Dan Harel, zapovjednik povlačenja iz Gaze. "Jedini izraelski državljani u Pojasu su pripadnici snaga sigurnosti", rekao je novinarima. Izrael kaže da će se povlačenjem, prvim iz područja na kojem Palestinci žele državu, okončati 38 godina okupacije u Gazi, domu 1,4 milijuna Palestinaca. Netzarim je posljednje evakuirano naselje od 21 naselja u Pojasu Gaze. Od bliskoistočnog rata 1967. godine u Pojasu Gaze naselilo se oko 8.500 Židova.

ZAGREB - U povodu slovenske najave proglašenja ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u ponedjeljak kako intenzivno radi na ovom pitanju te će se u vezi s njim u srijedu u Zagrebu održati sastanak državnih tajnika dviju zemalja. Podsjećajući u priopćenju kako su Zakon o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnog pojasa zajednički pripremili Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstvo za okoliš i prostor Republike Slovenije te su ga 18. kolovoza 2005. uputili Vladi Republike Slovenije u žurnu proceduru, MVPEI ističe kako je RH reagirala nakon prvih informacija o njegovu podnošenju te je Vlada RH u stalnom diplomatskom kontaktu sa slovenskom stranom.

BRUXELLES - Sastanak veleposlanika 25 zemalja članica EU-a o osjetljivoj temi početka pregovora o prijamu s Turskom, prvotno predviđen za srijedu, odgođen je za tjedan dana, priopćeno je u ponedjeljak iz diplomatskih izvora. O odgodi je odlučeno zbog ljetnog odmora u Bruxellesu, potvrdio je izvor blizak britanskom predsjedništvu EU-a. Sastanak će se konačno održati 31. kolovoza, uoči neslužbena susreta europskih ministara vanjskih poslova u Newportu na kojem će se šefovi diplomacija 25 zemalja također pozabaviti tom temom.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a George W.Bush u ponedjeljak je izjavio da su Izraelci poduzeli "hrabar i bolan korak" evakuacijom svojih naselja u Pojasu Gaze i objavio da je mir u sukobu Izraelaca i Palestinaca "na dohvat". "Mir je na dohvat u Svetoj zemlji", rekao je Bush na skupu ratnih veterana u Salt Lake Cityju. Bush je Sharonov potez nazvao 'odvažnim' i odao priznanje palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu za njegovo protivljenje nasilju militanata protiv Izraelaca i predanost demokratskim načelima. "Predsjednik Abbas je odbacio nasilje i poduzeo korake prema demokratskim reformama", rekao je Bush.

BERLIN - Dan nakon završetka 20. Svjetskog susreta katoličke mladeži u Koelnu u ponedjeljak množe se kritike na račun loše organizacije ove manifestacije. Oko 2000 vjernika bilo je prisiljeno prenoćiti u nužnim smještajima jer zbog kaosa u prometu nisu uspjeli uhvatiti letove do konačnih odredišta. Kako je priopćio organizator svjetskog susreta mladih, vjernici su prenoćili u dvoranama Koelnskog velesajma.

BAGDAD - U nacrtu iračkog ustava o kojem će kasnije tijekom ponedjeljka raspravljati parlament u Bagdadu ta se zemlja naziva "saveznom" no pojedinosti tog koncepta nisu pojašnjene, izvješćuje agencija Reuters koja je na uvid dobila presliku dokumenta. Dokument Irak opisuje kao "republiku, parlamentarnu, demokratsku i saveznu" državu, no ne određuje točnije stupanj ili narav federalizma kojeg Kurdi i šijiti traže u svojim dijelovima zemlje. Izostanak točnijeg određenja čini se kao kompromis u odnosu na sunitsku muslimansku zajednicu kako bi se osiguralo da se taj ustav prihvati. Suniti u Iraku protive se federalizmu, posebice za šijite na jugu.

JERUZALEM - Sveti Sinod grčke pravoslavne crkve izabrao je jednoglasno novog patrijarha Theofilosa III. na čelo patrijarhata u Jeruzalemu, piše u službenom priopćenju objavljenom u ponedjeljak. Theofilos III. nasljeđuje Ireneosa I. kojega je smijenio isti sinod nakon političko-financijskog skandala. Izbor se odvijao u dva navrata. Theofilosa III. prvo je većinom izabrao prošireni kolegij, s 23 glasova nasuprot 17 za Aristachosa i jednim glasom za Alexiosa, a nijednim za ostalih deset kandidata.

GAZA - Tonski snimatelj francuske tv postaje France 3 Mohamed Ouathi, otet 14. kolovoza u Gazi, oslobođen je u ponedjeljak u istom gradu, priopćio je palestinski sigurnosni izvor. Mohamed Ouathi dobra je zdravlja, nije maltretiran i u rukama je palestinske službe sigurnosti, rečeno je iz istog izvora. Mohameda Ouathija (46), francuske nacionalnosti i alžirskog podrijetla, otela su u blizini njegova hotela tri naoružana muškarca otkrivena lica koji su ga odveli automobilom u nepoznatom smjeru.

RIM - Umjeren potres jakosti 4,8 stupnjeva po Richteru osjetio se u ponedjeljak u 14,02 sati u Rimu i okolici. Talijanska Civilna zaštita je objavila da je epicentar potresa bio na morskoj obali regije Lazio, ispred Ostije, te da prema prvim podacima nema ozlijeđenih osoba.

RIM - Rimski sud u ponedjeljak je naložio kućni pritvor za Remzija Issaca, brata Hamdija, Etiopljanina optuženog da je jedan od 4 atentatora koji su u Londonu 21. srpnja pokušali podmetnuti eksploziv u podzemnu željeznicu. Sud je ocijenio da ne postoje otežavajuće okolnosti za zadržavanje Remzija Issaca u zatvoru, uhićenog dan nakon što je 29. srpnja Hamdi Issac uhićen u Rimu, čak ni po novom, strožem protuterorističkom zakonu koji je početkom kolovoza parlamentu na usvajanje predočio ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je u ponedjeljak da ne razmišlja o ostanku na dužnosti nakon rujna 2006. godine kada mu završava mandat predsjednika vladajuće Liberalno-demokratske stranke, čak i ako njegova koalicija idućega mjeseca pobijedi na izborima. Ovog vikenda upravo iz stranke pojavila su se nagađanja da bi Koizumi, najdugovječniji premijer u zadnja dva desetljeća, mogao produžiti mandat.

SARAJEVO - U programu Regionalnog dokumentarnog filma za jugoistočnu Europu danas je na Sarajevskom filmskom festivalu prikazan dokumentarni film iz Hrvatske "Plavi poni" redateljice Ivone Juka. Ovaj dokumentarac se bavi tematikom pomirenja u Vukovaru kroz glavni lik Ane - izbjeglice iz Vukovara. Ona se pri povratku u Vukovar na obilježavanju godišnjice mature susreće sa školskim kolegama koji nisu Hrvati. Inače, na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu na programu je ukupno šest filmskih ostvarenja iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙