FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akvizicije potiču rast cijena dionica na američkim burzama

NEW YORK, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Vijesti o preuzimanjima unaftnom i farmaceutskom sektoru i više su nego nadoknadile lošu vijesto nastavljenom rastu cijena nafte, tako da su u ponedjeljak cijenedionica na američkim burzama ostvarile blagi dobitak.
NEW YORK, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Vijesti o preuzimanjima u naftnom i farmaceutskom sektoru i više su nego nadoknadile lošu vijest o nastavljenom rastu cijena nafte, tako da su u ponedjeljak cijene dionica na američkim burzama ostvarile blagi dobitak.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,1 posto, na 10.569 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,3 posto, na 2.141 bod.

Kineska državna naftna kompanija CNPC dogovorila je kupovinu PetroKazahstana za 4,18 milijardi dolara, ostvarivši tako prvo preuzimanje strane energetske kompanije u nastojanju da osigura dodatne energetske izvore. To je potaknulo rast cijene ADR-a Petrokazahstana na američkoj burzi za više od 18 posto.

U farmaceutskom sektoru pozornost ulagača je privukla najava OSI Pharmaceuticalsa da će kupiti Eyetech Pharmaceuticals, što je dionice potonje kompanije ojačalo za 30 posto, po čemu je postala najveća pojedinačna dnevna dobitnica na Nasdaq tržištu. No, dionica OSI-ja je potonula 22 posto, tako da je ponijela naslov najveće gubitnice.

Od većih dobitnika još se ističu dionice Boeinga, koje su ojačale jedan posto po objavi da će ruska zrakoplovna kompanija kupiti njegove zrakoplove. Za toliko je porasla i cijena dionica diva potrošačke robe Procter&Gamblea i proizvođača čipova Intela.

No, rast cijena nafte ograničava uzlet cijena dionica. Svako povećanje cijene nafte za 10 dolara godišnje vodi padu vrijednosti američkog bruto domaćeg proizvoda za 0,5 posto, podaci su Merrill Lyncha.

"Nafta koči uzlet cijena dionica. Sve dok ne vidimo značajnije povlačenje cijena nafte, potražnja za dionicama bit će sputana", kazao je Sam Rahman, menadžer pri Baring Asset Managementu u Bostonu. Barel sirove nafte ojačao je u ponedjeljak 10 centi, na 65,45 dolara.

Naravno, to se ne odnosi na energetske dionice, koje bilježe dobitke kako nafta poskupljuje budući ulagači očekuju da će porasti i njihove zarade. Dionice naftnih divova ojačale su u rasponu od 0,2 do 0,4 posto.

Na europskim burzama cijene dionica također su blago ojačale. Tako je londonski Ftse indeks dobio 0,11 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.318 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 4.941 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙