FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Jelaviću: svjedočili dužnosnici obrane iz Hrvatske

SARAJEVO, 22. kolovoza 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članuPredsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da jeposredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga jeHrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak su u svojstvusvjedoka obrane na upite obrane i tužitelja iskaze davali bivšizamjenik ministra obrane RH i aktualni saborski zastupnik KrešimirĆosić, te bivši pomoćnik ministra obrane RH Miljenko Galić, koji jebio zadužen za financije i proračun u tom Ministarstvu.
SARAJEVO, 22. kolovoza 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak su u svojstvu svjedoka obrane na upite obrane i tužitelja iskaze davali bivši zamjenik ministra obrane RH i aktualni saborski zastupnik Krešimir Ćosić, te bivši pomoćnik ministra obrane RH Miljenko Galić, koji je bio zadužen za financije i proračun u tom Ministarstvu.

Svjedočenjem ove dvojice dužnosnika iz Republike Hrvatske završeno je višemjesečno saslušanje svjedoka u sudskom procesu protiv Jelavića u vezi Hercegovačke banke. Sudsko vijeće je od tužitelja John McNaira i Jelavićevog branitelja Dragana Barbarića zatražilo da pripreme završne riječi u ovom sudskom postupku, a datum iznošenja završnih riječi bit će određen naknadno.

Ćosić je odgovarajući na unakrsna ispitivanja kazao da ga je o namjerama za utemeljenje Hercegovačke banke potkraj 1997. godine izvijestio tadašnji ministar obrane RH Gojko Šušak. Po Ćosićevu objašnjenju, u Hercegovačkoj banci je postojao račun HVO-a na koji su stizala sredstva iz Hrvatske namijenjena kao pomoć Hrvatima u BiH. Kazao je kako je taj novac iz Hrvatske transveriran u BiH preko Privredne banke Zagreb.

Po Ćosićevim tvrdnjama, takvom načinu slanja novca iz RH Hrvatima u BiH nikada nitko nije prigovorio od međunarodnih dužnosnika s kojima je on kontaktirao i raspravljao o odnosima Hrvatske i BiH. "Također niti James Pardew, izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za provedbu Daytonskog sporazuma, čiji je Hrvatska supotpisnik, nikada nije opomenuo hrvatske vlasti zbog načina slanja financijske pomoći Hrvatima u BiH", dodao je Ćosić. On je također rekao da financijska pomoć RH Hrvatima u BiH nije usmjeravana u proračun Federacije BiH. Na te riječi reagirala je sutkinja Carolyn Temin istaknuvši kako je jedno od važnijih pitanja u ovom suđenju Jelaviću je li trebalo novce iz Hrvatske namijenjene Hrvatima u BiH usmjeriti da budu dio proračuna Federacije BiH, te je obećala da će se o tomu naknadno izjasniti i Sudsko vijeće u ovom postupku.

Svjedok Galić je kazao kako je tijekom 1998. godine u razdoblju za koje optužnica tereti Jelavića, odlukom tadašnjeg ministra obrane Hrvatske Gojka Šuška izdvojeno milijardu i 271 milijun kuna pomoći Hrvatima u BiH. Objasnio je kako su naloge o uplati tih sredstava potpisivali ministar Šušak i njegovih nekoliko suradnika u Ministarstvu obrane RH. Galić tvrdi kako Jelavić kod njega nije nikad intervenirao niti davao bilo kakve upute o uplati novca namijenjenog Hrvatima u BiH na račun HVO-a u Hercegovačkoj banci. Galić je potvrdio da je tek 2000. godine sklopljen prvi sporazum između Federacije BiH i Hrvatske o pomoći Hrvatima u BiH iz Hrvatske objasnivši da je taj sporazum nastao na traženje međunarodne zajednice i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tužitelj McNair posebice se zanimao za ulogu Ljube Česića Rojsa u slanju novca iz Hrvatske Hrvatima u BiH. Galić je više puta rekao kako mu nije poznata Rojsova uloga. Galić je dodao kako mu je poznato da je tvrtka "Monitor", u kojoj je Rojs bio rukovoditelj i u kojoj se angažirala 66. inženjerijska pukovnija Hrvatske vojske, gradila prometnice u Hrvatskoj uz potporu tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. A na tužiteljev upit je li mu poznato da je federalno Ministarstvo obrane, odnosno HVO, 1998. godine (u vrijeme kad je Jelavić bio ministar obrane Federacije BiH) uplatio 200 milijuna kuna tvrtki "Monitor", Galić je odgovorio niječno rekavši kako ga taj podatak iznenađuje. Inače, Ljubo Česić Rojs je u ranijim medijskim istupima više puta rekao da je RH, po njegovim tvrdnjama, ostala dužna golema sredstva radnicima "Monitora" koji su izvodili građevinske radove u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙