FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović najavio prizive zbog kršenja prava Hrvata u BiH

MOSTAR, , 26. srpnja 2005. (Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva BiHIvo Miro Jović najavio je da će se iskoristiti sve mogućnosti,uključujući i priziv Ujedinjenim narodima, kako bi se upozorilo nakršenje nacionalnih i ljudskih prava Hrvata u BiH nakon nedavne odlukeUstavnog suda BiH kojom se podupire Zakon o radiotelevizijskom susatvuBiH bez osnutka posebnoga RTV kanala na hrvatskom jeziku.
MOSTAR, , 26. srpnja 2005. (Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović najavio je da će se iskoristiti sve mogućnosti, uključujući i priziv Ujedinjenim narodima, kako bi se upozorilo na kršenje nacionalnih i ljudskih prava Hrvata u BiH nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH kojom se podupire Zakon o radiotelevizijskom susatvu BiH bez osnutka posebnoga RTV kanala na hrvatskom jeziku.

"Sastavni dio Ustava BiH su sve relevantne konvencije o ljudskim pravima, a u BiH su ugrožena osnovna ljudska i nacionalna prava Hrvata", rekao je Jović u utorak u Mostaru komentirajući odluku Ustavnog suda BiH koja ne predviđa uspostavu RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Na pitanje kako komentira izjave nekih dužnosnika HDZ-a BiH kojima se - kao odgovor na sprječavanje uspostave RTV kanala na hrvatskom jeziku - zagovara oživljavanje zamisli o uspostavi trećeg entiteta u BiH, Jović je odgovorio da se izjavama o uspostavi trećeg entiteta "ide na ruku onima koji nas ne vole".

"Ako se ukinu dva entiteta, što će nam treći, a ako ostanu dva entiteta, što ne bi bio i treći", dodao je Jović.

U najnovijoj anketi Agencije PULS za potrebe državne Televizije BiH, provedenoj na tisuću ispitanika, 78 posto Bošnjaka bilo je protiv utemeljenja nacionalnih RTV kanala u BiH, a 77 posto Hrvata i 82 posto Srba bilo je za to da svaki narod u BiH ima svoj RTV kanal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙