FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH će se obratiti Strasbourgu glede tv kanala na hrvatskom

MOSTAR, 29. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH upetak je i službeno najavila da će se obratiti Sudu za ljudska prava uStrasbourgu i zatražiti pomoć u ostvarenju prava hrvatskog naroda uBiH na svoj kanal u sklopu javnog radiotelevizijskog sustava BiH.
MOSTAR, 29. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH u petak je i službeno najavila da će se obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i zatražiti pomoć u ostvarenju prava hrvatskog naroda u BiH na svoj kanal u sklopu javnog radiotelevizijskog sustava BiH.

Najavljujući priziv Sudu za ljudska prava u Strasbourgu Hrvatska demokratska zajednica BiH je priopćila kako je na to primorana zbog nemogućnosti zaštite prava hrvatskog naroda u BiH na TV kanal na hrvatskom jeziku kod domaćih institucija sudstva.

Ustavni sud BiH nedavno je odbacio priziv HDZ BiH u kojem se traži zaštita vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u BiH u javnom RTV sustavu u BiH, odnosno utemeljenje posebnog kanala u BiH na hrvatskom jeziku. Ustavni sud BiH je zaključio kako vitalni nacionalni interesi Hrvata u BiH nisu ugroženi u Zakonu o javnom RTV sustavu u BiH kojim se predviđa utemeljenje tri regionalna RTV središta: u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, ali bez posebnog kanala na hrvatskom jeziku.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, kojeg je na tu dužnost kandidirao HDZ BiH, nedavno je rekao da će iskoristiti sve raspoložive mogućnosti uključujući i priziv Ujedinjenim narodima kako bi upozorio da se sprečavanjem utemeljenja RTV kanala na hrvatskom jeziku ugrožavaju temeljna prava Hrvata u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙