FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva ostavka inozemnog suca na Sudu BiH

SARAJEVO,10. kolovoza 2005.(Hina) - Britanski sudac Paul Garlick, kojije trebao predsjedati sudskim vijećem što će voditi postupak protivpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ)Dragana Čovića, dao je ostavku i već se vratio kući, prenijeli supočetkom tjedna sarajevski mediji.
SARAJEVO,10. kolovoza 2005.(Hina) - Britanski sudac Paul Garlick, koji je trebao predsjedati sudskim vijećem što će voditi postupak protiv predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragana Čovića, dao je ostavku i već se vratio kući, prenijeli su početkom tjedna sarajevski mediji.

Garlick je ostavku dao 20. srpnja, što je potvrdila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, ističući za "Dnevni avaz" kako su razlozi koji su ga na to naveli isključivo osobne prirode.

No, nevladina udruga Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sa sjedištem u BiH, čiji su novinari razgovarali s Garlickom, objavila je da je Britanac otišao iz Sarajeva zato što nije dobio mjesto u Vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH.

Umjesto toga, dobio je mjesto suca u Vijeću za organizirani kriminal i korupciju pa ga je "zapalo" suditi Čoviću i braći Lijanović.

CIN je objavio da je 53-godišnji Garlick u Velikoj Britaniji izgradio uspješnu karijeru kao stručnjak u borbi protiv pranja novca te za izručivanja.

Glavni mu je motiv za dolazak u BiH bio iskušati se u slučajevima ratnih zločina.

"Mogao sam se i u Engeskoj baviti slučajevima organiziranog kriminala", rekao je Garlick.

Sudac Državnog suda Branko Perić, koji je ujedno i predsjednik Visokoga sudbenog i tužiteljskog vijeća ovlaštenog za imenovanje i razrješenje sudaca i tužitelja, izrazio je razočaranost Garlickovim postupkom.

Izjavio je kako taj slučaj zorno pokazuje da neki međunarodni suci i tužitelji dolaze u BiH kako bi upotpunili svoj životopis, a ne da pomognu jačati domaće pravosuđe.

Meddžida Kreso potvrdila je da će izravna posljedica Garlickova odlaska biti odgoda suđenja u slučaju "Lijanovići", najavljenog za 1. rujna.

Početak tog suđenja morat će pričekati imenovanje novog predsjednika sudskog vijeća, a još se ne zna kada će se to dogoditi.

Predsjednica Suda BiH također je potvrdila da upravo istječu ugovori još trojice međunarodnih sudaca te da će biti potrebno odrediti njihove zamjene.

Suđenja koja vodi Vijeće za organizirani kriminal i korupciju pri Sudu BiH trenutačno se provode pred tročlanim sudskim vijećima u kojima su po pravilu jedan domaći sudac i dva strana, od kojih je jedan i njihov predsjednik.

Kada počnu suđenja za ratne zločine, što se očekuje do kraja godine, struktura sudskih vijeća trebala bi biti promijenjena pa bi u njima trebala biti dva domaća suca i jedan strani.

Sudskim vijećima koja će razmatrati slučajeve ratnih zločina predsjedat će suci koji su državljani BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙