FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown pita Lozančića razloge za skraćenje kazne Prci

SARAJEVO,15. kolovoza(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Federacije BiHNike Lozančića pojašnjenje o razlozima njegove odluke da smanjizatvorsku kaznu bivšem federalnom ministru brane Miroslavu Prciosuđenom zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u slučaju"Hercegovačka banka".
SARAJEVO,15. kolovoza(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Federacije BiH Nike Lozančića pojašnjenje o razlozima njegove odluke da smanji zatvorsku kaznu bivšem federalnom ministru brane Miroslavu Prci osuđenom zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u slučaju "Hercegovačka banka".

Iz Ashdownova ureda (OHR) u Sarajevu priopćeno je kako Visoki predstavnik drži da je Lozančićeva odluka o smanjenju zatvorske kazne Prci s pet na četiri godine zatvora izazvala zabrinutost u javnosti uz ocjenu kako su tijela vlasti Federacije BiH praktično poništila presudu državnog suda te zakonski sporazum između Suda i Tužiteljstva BiH koji je bio osnova da se Prci izrekne znatno blaža kazna od predviđene zakonom.

Ashdown podsjeća Lozančića da je Prce priznao krivnju za kazneno djelo preusmjeravanja milijuna konveritibilnih maraka u nedopuštene svrhe za što je maksimalna kazna 15 godina zatvora te da je sudac koji je izrekao kaznu ocijenio potpuno neprimjerenim svaki pokušaj skraćenja izrečene kazne.

Visoki predstavnik također smatra kako su Lozančić te ministrica pravde Federacije BiH Borjana Krišto kao "visoki dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice BiH" zlorabili zakon o oprostu u političke svrhe te pojačali dojam koji vlada u javnosti da se političari u BiH stavljaju iznad zakona.

Ashdown je od Lozančića zatražio očitovanje o njegovim postupcima do 19. kolovoza nakon čega će odlučiti o eventualnim mjerama što će ih poduzeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙