FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skv: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijihdogađaja do 4,30 sati
ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja do 4,30 sati

NEVE DEKALIM

Izraelske snage sigurnosti u četvrtak su dovršile evakuaciju najvećeg židovskog naselja, Neve Dekalima, priopćili su dužnosnici.

Tijekom dana izraelski su vojnici iz naselja odvukli stotine protivnika izraelskog povlačenja koji su se utvrdili u sinagogu u Neve Dekalimu kao svom posljednjem uporištu. Do četvrtka navečer svi su naseljenici i njihovi podržavatelji evakuirani, potvrdili su izraelska vojska i policija. Izraelske snage sigurnosti su do večeri u četvrtak ispraznile 14 od 21 židovskog naselja u pojasu Gaze, a evakuacija će, po najavama, biti zaključena sljedećeg tjedna kada će i ostala naselja biti iseljena. Jedna izraelska skupina boraca za zaštitu životinja izjavila je u četvrtak da će zaštitnici životinja ući u židovska naselja nakon što će iz njih biti iseljeni ljudi kako bi s ulica skupili ostavljene pse i mačke. Životinje nađene u naseljima bit će stavljene u azile dok im se ne nađu novi vlasnici.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice poziva Izraelce da se ne ograniče na povlačenje iz Gaze i nastave putem mirovnog procesa povlačenjem iz ostalih palestinskih gradova, u razgovoru za New York Times od četvrtka. "To se ne može ograničiti na Gazu", smatra ona, ističući da izraelsko povlačenje iz 21 naselja u pojasu Gaze započeto u ponedjeljak svjedoči o "velikoj hrabrosti" izraelskog premijera Ariela Sharona. No, istodobno, palestinska samouprava mora nastaviti putem mira, hitnim razoružavanjem militantnih skupina koje bi mogle ugroziti prekid vatre dogovoren između dvije strane u veljači ove godine, dodaje Rice.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je telefonski razgovarao s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom o izraelskom povlačenju iz Gaze, priopćeno je iz Kremlja. Putin je, nakon izbijanja nasilja na Zapadnoj obali u srijedu, "izrazito pohvalno ocijenio poziv Mahmuda Abasa palestinskom stanovništvu da ne podlegne provokacijama i ostane mirno", izjavio je glasnogovornik Kremlja nakon telefonskog razgovora koji je inicirala palestinska strana. "Predsjednik je izrazio zadovoljstvo time što palestinska i izraelska strana održavaju stalan dijalog kojime se mogu riješiti problemi kada se pojave", dodao je glasnogovornik. Izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze pozdravio je i Iran, a glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da je povlačenje pobjeda "legitimnog palestinskog otpora". Francuska je u četvrtak pozdravila "odlučnost" izraelskih vlasti u provedbi povlačenja i osudila atentat na skupinu Palestinaca kojega je u srijedu počinio jedan izraelski ekstremist. g ministarstva vanjskih poslova Jean-Baptiste Mattei.

KOELN

Papa Benedikt XVI počeo svoj posjet Njemačkoj, zemlji koju je nazvao svojom voljenom domovinom, opisavši sebe kao još jednog hodočasnika među 400.000 mladih katolika koji su se u Koelnu okupili na XX. Svjetskom susretu mladeži. "S velikom radošću po prvi put se od svog izbora u stolicu Svetog Petra nalazim u svojoj voljenoj domovini, u Njemačkoj", rekao je papa Benedikt XVI po izlasku iz zrakoplova. Njemački predsjednik Horst Koehler Papu je pozdravio riječima "Dobrodošli kući, dobrodošli u Njemačku". Papa je u svom obraćanju po dolasku u zračnu luku istaknuo da će njegovi susreti sa židovskim i muslimanskim čelnicima predviđeni za subotu biti važan iskaz "zajedničke predanosti pravednoj i bratskoj budućnosti usredotočenoj na čovječnost", pozvavši na dijalog s onim koji nisu kršćani. Novi Papa nije oponašao praksu Ivana Pavla II. da ljubi zemlju u koju dolazi nego je svoje obraćanje povodom dolaska zaključio molitvom za svoju "voljenu domovinu Njemačku". Bivši kardinal Joseph Ratzinger, star 78 godina, djelovao je opušteno i u dobroj formi dok je sam bez pomoći izlazio iz zrakoplova kao i kasnije kada je s gornje palube katamarana mahao mnoštvu na obalama Rajne.

Nakon obraćanja na obali Rajne Papa se, praćen poklicima tisuća vjernika i pjesmom zbora uputio u koelnsku katedralu da kao hodočasnik izrazi poštovanje relikvijama trojice mudraca ili kraljeva iz Novog zavjeta..

ZAGREB

Sonja Antičević, 63-godišnja Omišanka optužena za protupravne burzovne špekulacije pri kupnji dionica tvrtke Reebok, nije se pojavila na ročištu pred njujorškim okružnim sudom koje je održano bez njenog prisustva, izvijestio je Jutarnji list od petka. Ročište je prvotno bilo zakazano za 14. kolovoza no bilo je odgođeno za 18. kolovoza. Na prvom ročištu nisu se pojavili ni Sonja Antičević ni njen pravni zastupnik, a sud nije pojasnio razloge te odgode. U četvrtak je, kako je izjavio pomoćnik direktora njujorške podružnice Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja David Markowitz, ročište ipak održano i bez prisutnosti optužene, piše Jutarnji list. List navodi da gospođa Antičević nije ni planirala otputovati na ročište u New York, te da, po riječima njezinog neslužbenog pravnog savjetnika odvjetnika Ante Madunića, nije ni dobila poziv za saslušanje.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je od životne važnosti utvrditi vremenski okvir za povlačenje stranih snaga iz Iraka kako bi se ohrabrilo pobunjenike da uzmu učešća u oblikovanju svoje države. Putin, koji se protivio invaziji na Irak predvođenoj SAD-om, također je ponovio poziv svoje zemlje na održavanje međunarodne konferencije o Iraku kako bi se pomoglo uspostavi mira u toj zemlji. "Vjerujemo da je potrebno utvrditi vremenski okvir za stupnjevito povlačenje stranih snaga iz Iraka", rekao je ruski predsjednik, kako ga prenosi ruska agencija Itar-tass, nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom u ljetovalištu Sochi na Crnom moru. "Mnogi Iračani još uvijek ih doživljavaju kao okupatore. To je naprosto realnost. Rješavanje ovoga problema omogućilo bi da se značajan dio iračkog oružanog otpora dovede unutar procesa uspostave države", rekao je Putin. Američki predsjednik Bush konstantno odbija utvrditi datum povlačenja iz Iraka, inzistirajući na tome da vremenski okvir ovisi o spremnosti iračkih snaga da ojačaju stabilnost.

TEL AVIV

Deset izraelskih policajaca zadobilo je opekotine kiselinom u četvrtak u sukobu koji je izbio kada su snage sigurnosti evakuirale sinagogu Kfar Darom, izvijestili su mediji. Zapovjednik izraelskih vojnih snaga, general Dan Harel, izrazio je svoju ogorčenost radi napada kiselinom od strane prosvjednika koji su se opirali evakuaciji sinagoge. Na televizijskim snimkama prikazani su prosvjednici koji iza bodljikave žice na krovu sinagoge izlijevaju zelenkastu tekućinu na policajce dok su ovi pokušavali prijeći zid i doći do krova zgrade.

Tijekom večeri izraelske snage sigurnosti i policija uspjeli preuzeti nadzor nad sinagogom nakon višesatnog otpora naseljenika i prosvjednika protiv evakuacije židovskih naselja. U četvrtak su se petorica Židova, odlučnih da se odupru evakuaciji iz naselja u Pojasu Gaze, otisnule na more no izraelske su ih snage sigurnosti vratile na obalu.

LJUBLJANA

Slovensko Ministarstvo okoliša i prostornog uređenja je u suradnji s Ministarstvom za vanjske poslove Slovenije pripremilo prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu u Jadranskom moru i u četvrtak ga uputilo slovenskoj Vladi u proceduru, prenosi slovenska agencija STA. Kako se navodi u priopćenju ministarstva okoliša, prijedlogom zakona se utvrđuje da je Slovenija sljednica sporazuma između SFRJ i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa iz godine 1968. godine. Pošto Slovenija ima epikontinentalni pojas, ima i pravo i dužnost zaštititi državne interese u tom pojasu i to proglašenjem zaštitne ekološke zone, koja je predviđena slovenskim zakonodavstvom, prenosi slovenska agencija. Zakonom bi, kako stoji u priopćenju ministarstva, slovenska vlada imala sadržajno određen mandat za pregovore o razgraničenju epikontinentalnog pojasa i zone sa susjednim državama. Ministarstvo očekuje da će vladini odbori prijedlog razmotriti idućeg tjedna, prenosi STA.

WASHINGTON

NASA je u četvrtak slijedeće lansiranje svemirskog broda predvidjela za ožujak 2006. godine, pola godine kasnije no što se prvotno nadala. Na planiranu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) letjet će svemirski brod Discovery a ne Atlantis koji će letjeti na slijedeću misiju, priopćila je NASA. Promjena svemirskih brodova bit će bolja za slijedeće misije na ISS jer tako Atlantis neće morati letjeti dva puta za redom, ocjenjuju u NASA-i. NASA je također priopćila da dvije skupine stručnjaka istražuju uzroke napuknuća toplinskog štita na vanjskom spremniku prigodom lansiranja Discoveryja 26. srpnja, što je problem koji je cjelokupnu flotu ovih svemirskih brodova bio prizemljio na neodređeno vrijeme dok se Discovery nije vratio na Zemlju. Prije tih problema NASA je izjavila da bi slijedeće lansiranje svemirskog broda moglo biti već u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙