FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:
ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:

LONDON

Jedna je osoba uhićena u četvrtak u vezi eksplozije na postaji podzemne željeznice Warren Street, u sjevernom Londonu, izvjestio je Sky News. Prema istom izvoru, ta muška osoba uhićena je sukladno protuterorističkom zakonu, no glasnogovornik Scotland Yarda nije želio potvrditi uhićenje. Tijekom poslijepodneva su u Londonu uhićene dvije osobe no šef londonske policije Ian Blair kazao je da uhićenja nisu u vezi s londonskim eksplozijama.

LONDON

Policija vjeruje da je novi val eksplozija u četvrtak Londonu - točno dva tjedna nakon terorističkih napada u kojima je poginulo 56 ljudi a 700 je ranjeno, izveden "s namjerom ubijanja". "Namjera je sigurno bila ubiti ljude. No njihov plan nije uspio", kazao je šef londonske policije Ian Blair. Objasnio je da neke eksplozivne naprave srećom nisu eksplodirale. "Premda postoje zapanjujuće sličnosti između današnjih eksplozija s napadima od 7. srpnja, još nema dokaza da su direktno povezani", rekao je Blair. "Postoje sličnosti, no trebat ćemo vremena da bismo utvrdili direktnu vezu", dodao je. Blair je rekao da bi neeksplodirane naprave mogle biti vrlo korisne forenzičarima i u samoj istrazi. Potvrdio je izvješća medija o dva uhićenja ali je istaknuo da nisu povezana s današnjim incidentima. Također je kazao da se osoba, danas ranjena u Londonu, ne dovodi u vezu s eksplozijama. U Londonu su u vrijeme ručka istodobno eksplodirale naprave na tri postaje podzemne željeznice Warren Street, Shephard's Bush i Oval, te u autobusu.

WASHINGTON/NEW YORK

Čelnici civilnog društva, među kojima i predstavnici Hrvatske, završili su u četvrtak konferenciju u UN-u porukom da zemlje trebaju više ulagati u sprječavanje sukoba, a ne u oružje. Oko 600 predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija iz cijeloga svijeta zaključili su kako se mora više raditi na izgradnji dijaloga, kulture ljudskih prava i nenasilja kako bi se postigao pomak s reakcije na sukobe na njihovo pravodobno sprečavanje. Trodnevna konferencija pod nazivom "Od reakcije prema prema prevenciji - Civilno društvo stvara partnerstvo za sprječavanje nasilnih sukoba i izgradnju mira", kulminacija je trogodišnjeg procesa koji predvode organizacije civilnog društva širom svijeta kako bi se postigao međunarodni konsenzus o prevenciji sukoba i izgradnji mira. Proces su u Hrvatskoj koordinirali Nansen dijalog centar iz Osijeka i Centar za mirovne studije iz Zagreba, a Hrvatsku su na konferenciji u New Yorku predstavljali Vesna Teršelić i Gordan Bodog iz zagrebačkog centra, Katarina Kruhonja iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Nikolina Svalina iz Nansen dijalog centra i Ivo Goldstein sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Konferenciju održanu u stožeru UN-a u New Yorku organizirala je organizacija Globalno partnerstvo za sprječavanje oružanih sukoba (GPPAC) zajedno s odjelom UN-a za političke poslove.

JERUZALEM

Američka državna tajnica Condoleezza Rice počela je u četvrtak razgovore kojima pokušava spasiti uzdrmano izraelsko-palestinsko primirje kako bi se nakon izraelskog povlačenja iz Gaze, najavljenog za kolovoz, osiguralo mirno ozračje. Rice je došavši u Jeruzalem počela susret sa svojim kolegom Silvanom Shalomom, dok će se u petak sastati s premijerom Arielom Sharonom. U subotu Rice očekuje susret s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Uoči razgovora sa Shalomom Rice je, u vezi povlačenja iz Gaze, istaknula da se "treba oduprijeti nakani terorista da unište ovaj trenutak nade za Palestince i Izraelce".

BERLIN

Njemački predsjednik Horst Koehler raspustio je parlament čime je udovoljio molbi kancelara Gerharda Schroedera te je otvorio put prijevremenim parlamentarnim izborima u Njemačkoj koji će biti održani 18. rujna. Koehler je u izravnom obraćanju naciji nakon središnje informativne emisije u četvrtak navečer svoju odluku obrazložio "ozbiljnom situacijom" u kojoj se Njemačka nalazi. "Njemačka vlada treba potporu stabilne većine što trenutno nije slučaj", izjavio je Koehler. "Nakon dugotrajnog preispitivanja svih mogućnosti, zaključio sam da je raspuštanje Bundestaga i raspisivanje prijevremenih izbora najbolje rješenje za boljitak njemačkog naroda", izjavio je Koehler istaknuvši kako pred Njemačkom stoje velike zadaće u prevladavanju trenutnih gospodarskih i političkih problema.

BAGDAD

Svrgnuti irački vođa Sadam Husein pojavio se u četvrtak na iračkom sudu za ratne zločine odgovarajući na optužbe vezane uz represiju manjinskih Kurda, doznaje se iz video snimke suđenja koju je objavila TV postaja Al Arabiya. Čini se da će današnji postupak biti zaseban slučaj protiv Sadama, protiv kojega su već podignute optužnice za smaknuće 150 šijita 1982. godine u selu Dujail, koje je uslijedilo nakon propalog atentata. Sadam je nekoliko puta prosvjedovao zbog postavljenih pitanja, vičući da se radi o "igri" te da ga je "zatočila iračka vlada koju su postavili Amerikanci". Tu je vladu također opisao "smiješnom". Bivši irački predsjednik se također potužio da mu nije u dovoljnoj mjeri omogućen pristup odvjetniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙