FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 24. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

BERLIN

Najtiražniji njemački dnevnik Bild u svom je nedjeljnom izdanju objavio analizu sigurnosti turističkih odredišta prema kojoj Hrvatska spada među najsigurnije zemlje na Mediteranu. Hrvatska, koja u analizi tiražnog tabloida nije izrijekom spomenuta, na karti svijeta je označena zelenom bojom koja označava sigurna odredišta. Među mediteranskim zemljama, takvu su ocjenu još dobile Francuska, Grčka i Slovenija. Karta je, kako se navodi u popratnom tekstu, sastavljena na osnovu sakupljenih informacija o sigurnosnom stanju iz ministarstava vanjskih poslova Njemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Italija i Španjolska označene su sivom bojom (prijeti opasnost od terorističkih napada) zbog sudjelovanja u ratu u Iraku. Bild je žutom bojom označio zemlje u kojima ne prijeti opasnost od terorizma, ali zato prijeti povećana opasnost od kriminala. U te zemlje, sudeći po karti, spadaju SCG, BiH i Albanija te europski dio Turske.

ŠARM EL-ŠEIK

Gotovo 2.000 stanovnika Šarm el-Šeika, Egipćana i stranaca, u nedjelju je navečer iskazalo protivljenje terorizmu paljenjem svijeća u neposrednoj blizini hotela Ghazale, uništenog u napadima u kojima je u subotu poginulo 88 ljudi. Pred hotelom su se okupili brojni zaposlenici gradskih hotela, strani i egipatski instruktori ronjenja, vođe beduinskih plemena u tradicionalnim bijelim odorama i mnogi drugi. Isticali su transparente na kojima je pisalo: "Mi vas se ne bojimo" i "Šarm el-Šeik ostat će grad ljepote i mira". Skupina mladih Egipćana i Egipćanki ponosno je razvila egipatsku državnu zastavu. Ispred ruševina napadnutog hotela zapaljene su svijeće i položeni su buketi cvijeća. "Ovo je trenutak boli i snažnih emocija. Želimo pokazati teroristima kako ih se ne bojimo i kako ćemo i dalje biti privrženi svojem gradu", rekla je instruktorica ronjenja Daniela, koja ondje živi i radi posljednje tri godine.

LONDON

Britanska policija uhitila je u nedjelju trećeg muškarca kojega sumnjiči za povezanost s neuspjelim bombaškim napadima na londonski javni prijevoz u četvrtak, izvijestio je glasnogovornik policije. Osumnjičeni je uhićen u četvrti Tulse Hill, blizu Stockwella gdje su u petak već uhićena dvojica sumnjivaca. "Uhićen je pod sumnjom da je počinio, pripremao ili poticao teroristička djela. Odveden je u središnju londonsku policijsku postaju gdje ćemo nastaviti istragu", kazao je glasnogovornik. Neimenovani policijski izvor novinarima je kazao kako se vjeruje da treći privedeni muškarac nije jedan o četvorice glavnih osumnjičenika za neuspjele bombaške napade u četvrtak.

RIM

Američki vojnici i pripadnici američkih obavještajnih službi prije nekoliko dana uhitili su neimenovanog Iračanina i kod njega pronašli satelitske snimke pojedinih, za terorističke napade osjetljivih mjesta u Rimu, piše u nedjelju list Corriere della Sera. Taj je muškarac, navodno blizak zloglasnom teroristu Abu Musabi al-Zarkawiju, uhićen u Iraku prije nekoliko dana. O uhićenju i pronađenim satelitskim fotografijama Amerikanci su obavijestili talijansku tajnu službu. Satelitske snimke prikazuju rimsku zračnu luku Fiumicino, nekoliko bazilika i restorane McDonald's u gradu te druge lokacije. Na popisu ciljeva terorističke organizacije al-Qaede, poslije Sjedinjenih Država, Španjolske i Velike Britanije, Italija se nalazi na četvrtom mjestu, piše Corriere della Sera. Italija je već primila brojne prijetnje raznih frakcija al-Qaede da će doći do terorističkih napada na tu zemlju ako ne povuče svoje snage iz Iraka.

GAZA

Sastanak izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza i palestinskog ministra unutarnjih poslova Nasra Yussefa u nedjelju navečer, čija je svrha bila početi s pripremama za izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze predviđeno za polovinu kolovoza, "završio je neuspješno", izvijestio je glasnogovornik Yussefova ureda. "Sastanak je završio neuspješno. Nije postignut nikakav rezultat. Nismo dobili nikakve odgovore na pitanja koja se odnose na datume i mehanizme povlačenja kao ni što će biti s infrastrukturom i kućama u naseljima iz kojih se trebaju iseliti njihovi stanovnici", rekao je glasnogovornik palestinskog ministra Taufik Abu Khussa. Mofaz je, prema vlastitim riječima, od svojeg sugovornika zatražio da palestinska samouprava "kaže tko je naručio napad u kojemu je u nedjelju rano ujutro stradao jedan izraelski par u pojasu Gaze", jer će u protivnom "to učiniti Izraelci". Mofaz je od palestinskih vlasti također zatražio da "pokažu kakve su mjere pokrenuli protiv Hamasa te da pokrenu energične i vidljive akcije protiv njih", bez čega Izrael nije spreman prijeći na ostala pitanja.

BERLIN

Nakon što se u petak mali privatni zrakoplov srušio na livadu ispred Reichstaga, Njemačka će zabraniti takvu vrstu letova iznad Berlina, objavljeno je u nedjelju. "Uvest ćemo zonu zabrane letenja rekreacijskim zrakoplovima iznad četvrti u kojoj su smještene zgrade vlade i parlamenta", izjavio je njemački ministar prometa Manfred Stolpe na tiskovnoj konferenciji. "To će spriječiti pilote da iz hobija privatnim zrakoplovima lete iznad Reichstaga i Ureda kancelara", rekao je Stolpe, dodavši da će mjere biti uvedene nakon konzultacija s ministarstvima obrane i unutarnjih poslova te berlinskim vlastima. Laki jednomotorni zrakoplov srušio se u petak navečer na livadu između zgrade njemačkog Reichstaga i kancelarovog ureda u Berlinu, pri čemu je pilot poginuo. Nije se radilo o terorističkom napadu, već, kako policija pretpostavlja, o samoubojstvu.

MADRID

Španjolska policija i carinici u nedjelju su presreli brod "Ceres II", registriran u Gani, zaplijenivši pritom tri tone kokaina podrijetlom iz Južne Amerike, a uhićeno je i osamnaest članova posade. Ceres II plovio je u međunarodnim vodama pred afričkom obalom bez istaknute zastave. Policija je izvijestila kako je posada namjeravala obaviti opskrbu namirnicama i gorivom prije isporuke droge u nekoj od europskih zemalja. Među 18 uhićenih, dvojica su Španjolci, četiri su Korejanci, a dvanaest je državljana Gane. Policija nije izvijestila iz koje je južnoameričke zemlje dopremljena droga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙