FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled značajnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled značajnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LONDON

Šest je osoba uhićeno u nedjelju u jednoj kući u Sussexu u južnom dijelu Engleske zbog sumnje da su povezani s istragom o neuspjelim atentatima izvedenima 21. srpnja u Londonu, objavio je Scotland Yard. Scotland Yard je u nedjelju objavio da je u potrazi za osobama povezanim s počiniteljima koji su u Londonu postavili bombe. Osim ovih šest osoba u Velikoj je Britaniji u pritvoru 11 osoba zbog povezanosti s atentatima.

WASHINGTON

Egipatski premijer Ahmad Nazif je u nedjelju u interviewu za emisiju Late Edition na CNN izjavio kako zasad nema nijednog dokaza koji bi mogao povezati atentate izvedene u Šarm el Šeiku s terorističkom mrežom al Qaeda. "Zasad nema nikakvih dokaza o upletenosti al Qaide u atentate izvedene u odmaralištu na Sinaju u kojem je poginulo najmanje 67 osoba 23. srpnja i za sudjelovanje te mreže u atentatu izvedenom u listopadu 2004. na jedan hotel u Tabi, na Sinaju", kazao je egipatski premijer za CNN. Opravdanja za buduće terorističke napade, smatra Nazif, moglo bi ukloniti udovoljavanje zahtjevima Palestinaca za neovisnom državom i povlačenje SAD-a iz Iraka. Nazif je rekao da bi palestinska država i okončanje iračkog sukoba poništili ključne tvrdnje kojima se opravdaju ekstremistički bombaški napadi na Bliskom istoku i u Europi. "Iračani imaju legitimna prava. Palestinci imaju legitimna prava. A mi moramo poštivati ta prava i osigurati da problemi vezani za to budu riješeni kako ne bismo teroristima dali opravdanje za to što čine", istaknuo je Nazif u emisiji Late Edition na CNN-u.

LONDON/KHARTOUM/KAMPALA

Helikopter u kojem je potpredsjednik Sudana John Garang nestao je nedjelju ujutro, objavio je u ponedjeljak BBC, pozivajući se na objavu sudanske vlade. Iako je sudanska vlada prvotno objavila da je helikopter sigurno prizemljio u kamp na jugu Sudana, tamošnji ministar informiranja kasnije je satelitskoj televizijskoj postaji Al Jazeera izjavio da letjelica još uvijek nije pronađane. Kontrolori leta u Khartoumu izgubili su vezu s helikopterom na području Kidepo, tijekom leta u južni Sudan iz Ugande, gdje se sudanski potpredsjednik sastao s predsjednikom Ugande Yowerijem Musevenijem. Garang je bivši vođa pobunjenika u južnom Sudanu, koji su se s vladom iz Khartouma borili 21 godinu, sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u siječnju ove godine. Prema uvjetima tog sporazuma Garang je prije tri tjedna prisegnuo za prvog sudanskog potpredsjednika te predsjednika juga zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙