FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijestiiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

SYDNEY - Datum povlačenja 1.400 australskih vojnika iz Iraka nije određen, izjavio je u utorak australski premijer John Howard nakon posjeta Bagdadu i susreta s iračkim premijerom Ibrahimom al-Jaafariem. "Datum povlačenja ovisit će o napretku i ostvarenju ciljeva", rekao je Howard novinarima koji su ga pratili na tom iznenadnom putovanju. Po njegovim riječima, al-Jaffari nije rekao kada bi iračke snage sigurnosti mogle preuzeti nadzor od koalicijskih vojnika.

PEKING - Šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu počeli su u utorak u Pekingu, a Sjedinjene države poručuju kako je Sjeverna Koreja suverena nacija koju ne namjeravaju napasti. "Suverenost Demokratske Narodne Republike Koreje (Sjeverne Koreje) je činjenica. Sjedinjene Države nemaju aspolutno nikakve namjere napasti S. Koreju i pripravni smo na bilateralne razgovore u kontekstu ovih pregovora", izjavio je glavni američki pregovarač Christopher Hill na otvaranju multilateralnih pregovora.

GAZA - Predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas stigao je kasno u ponedjeljak u Gazu kako bi nadgledao pripreme za izraelsko povlačenje. Izvori bliski Abbasu prenose da će ostati u Gazi sve do potpunog izraelskog povlačenja i evakuacije 21 židovskog naselja iz pojasa Gaze najavljenog za 17. kolovoza. Visokorangirani izraelski vojni dužnosnici predložili su u ponedjeljak premijeru Arielu Sharonu da počne s planom razdvajanja ranije nego što je predviđeno, počevši od ponedjeljka. No, izraelski mediji prenose da će vojska dovršiti povlačenje i evakuaciju naselja do 3. listopada.

LONDON - Policajci koji provode istragu o atentatima u Londonu ispalili su u mladog Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa osam hitaca, priopćilo je u ponedjeljak istražno povjerenstvo o tom izgredu koji se dogodio 22. srpnja. Električar Menezes (27) pogođen je sa sedam metaka u glavu i jednim u rame, piše britanska agencija Press Association. Obitelj žrtve kani tužiti policiju i opovrgava informaciju BBC-a da je Menezesova studentska viza istekla, čime bi se mogao protumačiti njegov bijeg pred inspektorima. Mladić je ubijen u petak na postaji podzemne željeznice Stockwell, pogođen mecima policajaca u civilu koji su primijenili naputak "pucaj u glavu" koji je izdao Scotland Yard zbog pogibli od samoubilačkih napada.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izrazio je u ponedjeljak "u svoje ime sućut" brazilskoj vladi i narodu zbog ubojstva brazilskog državljanina Jeana Charlesa de Menezesa, kojega je londonska policija greškom ustrijelila u petak, te je najavio brzu isplatu odštete obitelji ubijenog Brazilca. U izjavi nakon susreta s brazilskim ministrom vanjskih poslova Celsom Amorimom u Londonu u ponedjeljak navečer, Straw je potvrdio da će obitelj ubijenog tražiti odštetu i obećao je da će zahtjev biti riješen "brzo i s razumijevanjem". Najvjerojatnije će biti prihvaćen i zahtjev Menezesove obitelji za drugu obdukciju, a proces predaja tijela obitelji bit će "ubrzan", rekao je Straw.

VATIKAN - Vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls izrazio je u ponedjeljak navečer iznenađenje zbog izraelske reakcije na izjavu pape Benedikta XVI. o najnovijim atentatima, te je naglasio da je riječ o iskrivljavanju Papinih misli. "Što se tiče reakcija izraelske strane na činjenicu da Sveti Otac u nedjeljnom angelusu nije spomenuo Izrael, a spomenuo je neke druge zemlje, treba imati na umu da su se riječi Benedikta XVI. odnosile izričito na atentate izvedene 'ovih dana'", rekao je Navarro-Valls. Apostolski nuncij u Izraelu Pietro Sambi pozvan je u ponedjeljak u izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, pošto je Papa izostavio Izrael nabrajajući zemlje pogođene terorističkim atentatima. U nedjelju, nakon angelusa u talijanskim Alpama, gdje se odmara, Papa je osudio "užasne terorističke atentate koji su prouzročili smrt, razaranje i patnju u raznim zemljama, među kojima su Egipat, Turska, Irak i Velika Britanija".

WASHINGTON - Velike vrućine zahvatile su u nekoliko posljednjih dana Sjedinjene američke države s temperaturama koje dostižu i više od 40 stupnjeva Celzija. Visoke temperature odgovorne su za smrt 21 osobe na zapadu zemlje, gdje su u 200 gradova zabilježene rekordne vrućine. U Chicagu na srednjem zapadu gdje se u nedjelju temperatura popela na 40 stupnjeva od posljedica vrućina umrle su tri osobe. Phoenix u Arizoni bilježi čak 43 stupnja Celzija. Meteorolozi očekuju ponovni rast temperatura tijekom tjedna predviđajući da će opet doći blizu 40 stupnjeva, posebice na istoku i jugu zemlje.

WASHINGTON - Američki sindikati kamiondžija i radnika u uslužnim djelatnostima napustili su u ponedjeljak sindikalni savez AFL-CIO opravdavajući taj potez željom da ojačaju sve slabiji radnički pokret u Sjedinjenim Državama. Dva moćna sindikata najavila su da će osnovati konkurentnu sindikalnu udrugu kako bi suzbili opadanje broja članova. Ova dva sindikata predstavljaju 3,2 milijuna radnika, što je oko četvrtine od ukupno 13 milijuna članova AFL-CIO-a. Još dva sindikata, koji predstavljaju zaposlene u prehrambenoj industriji, te tekstilne i hotelske radnike, signalizirali su da bi mogli napustiti udrugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙