FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TZGZ: ova bi godina mogla biti najbolja za turizam Zagreba

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Za Grad Zagreb ova bi godina poturističkim rezultatima mogla biti najbolja od osamostaljenjaHrvatske, što pokazuju i sedmomjesečni podaci Turističke zajednicegrada Zagreba (TZGZ) o 21 posto više turista i 18 posto više noćenja uZagrebu u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Za Grad Zagreb ova bi godina po turističkim rezultatima mogla biti najbolja od osamostaljenja Hrvatske, što pokazuju i sedmomjesečni podaci Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) o 21 posto više turista i 18 posto više noćenja u Zagrebu u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci.

Zagreb još bolje rezultate bilježi u ovogodišnjem srpnju, kada ga je posjetilo 48 tisuća turista ili 33 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a ostvarenih 85 tisuća noćenja porast je za 25 posto.

Takve rezultate direktor zagrebačkog Kongresnog ureda pri TZGZ Dražen Hochecker ocjenjuje vrlo zadovoljavajućim, napominjući da Zagreb zadnjih nekoliko godina uzastopno bilježi prosječni godišnji porast turističkog prometa od 12 do 15 posto.

To, po njemu, pokazuje i da su tržišta na kojima se Zagreb promovira dobro određena, ali i da Zagreb postaje sve važniji i nezaobilazan u sklopu kontinentalnih kružnih putovanja stranih turista po ovom (srednje istočnom) dijelu Europe i velikim gradovima ('City Breaks').

U srpnju se u Zagrebu bilježi posebno značajan porast broja stranih turista, kojih je, po podacima TZGZ-a, bilo gotovo 40 tisuća, ili 38 posto više nego u lanjskom srpnju, a njihovih više od 65 tisuća noćenja porast je od 36 posto.

Posebno veseli, kaže Hochecker, što su se među prvih pet stranih tržišta u Zagrebu, osim tradicionalnih Nijemaca i Talijana na prvo mjesto 'probili' turisti iz Francuske, dok su oni iz SAD-a i Španjolske na trećem odnosno četvrtom mjestu.

Pritom se sa svih pet tržišta bilježe visoki postotci porasta u odnosu na lanjski srpanj - Francuza je bilo 67 posto više, Nijemaca 41 posto više, Amerikanaca 52 posto više, Španjolaca čak 90 posto više, a Talijana 16 posto više.

U sedam mjeseci Zagreb je posjetilo više od 262 tisuće turista, od čega više od 188 tisuća stranaca. Stranih je turista bilo 32 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porast od 31 posto stranci upisuju i sa 341,8 tisuća noćenja.

Domaći su turisti sa 74,4 tisuće dolazaka u Zagreb u sedam mjeseci i 146 tisuća noćenja u 'padu' za 1, odnosno 4 posto.

Samo u srpnju Zagreb je posjetilo gotovo 9 tisuća, ili 13 posto više domaćih turista, ali su ostvarili 2 posto manje noćenja, ili nešto više od 19 tisuća.

Iako su podaci nepotpuni, zbog kako objašnjava Hochecker, tehničkih problema i nedostatka podataka za hotele Westin i Sheraton, već s ovim što imaju realno je, kaže, očekivati da će ova godina za zagrebački turizam biti jedna od najboljih.

Tome će svakako, procjenjuje, osim ljetnog prometa, pridonijeti i dva velika turistička jesenska događanja (u listopadu i studenom) Svjetske korporacijske igre i Svjetski SKAL kongres, a svaki će, očekuje se, okupiti više od 3.500 sudionika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙