FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMTPR: novi model za jeftinije telefoniranje i internet

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta potpisao je izmjene i dopune Pravilnika oplaćanju naknade za dodjelu i uporabu radijskih frekvencija, kojimase, kako ističu, stvaraju preduvjeti za širi razvoj radijskih bežičnihmreža kao alternative kabelskoj infrastrukturi.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je izmjene i dopune Pravilnika o plaćanju naknade za dodjelu i uporabu radijskih frekvencija, kojima se, kako ističu, stvaraju preduvjeti za širi razvoj radijskih bežičnih mreža kao alternative kabelskoj infrastrukturi.

Novi model obračuna visine naknada za dodjelu i uporabu radijskih frekvencija stupit će na snagu objavom u Narodnim novinama, a omogućit će dolazak većeg broja davatelja usluga bežičnog povezivanja koji će moći zaobići fizičku infrastrukturu HT-a, kaže se u priopćenju Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Time se, kako se naglašava, dobiva prva alternativna infrastruktura koja može konkurirati postojećoj telekomunikacijskoj mreži, što bi po ocjeni Ministarstva, trebalo rezultirati pojačanom i povoljnijom ponudom usluga širokopojasnog pristupa internetu i telefonije, a zbog stvaranja veće konkurencije trebale bi i pasti cijene širokopojasnog pristupa.

Isto tako, očekuje se povoljni utjecaj na poslovne usluge koji će znatno nižim cijenama i većom kvalitetom povoljno utjecati na upotrebu visoke tehnologije i na konkurentnost tvrtki koje će služiti tim uslugama.

U priopćenju se podsjeća da je Ministarstvo i prije izmjena Zakona o telekomunikacijama u kojima je uveden pojam usluge nepokretnog bežičnog pristupa, obvezalo Hrvatsku agenciju za telekomunikacije na raspisivanje javnog natječaja ako se za raspoloživi frekvencijski spektar javi više kandidata. To se i dogodilo pa trenutno vlada veliki interes tvrtki za frekvencijskim područjem 3,5 gigaherca (15 tvrtki za područje Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije te 14 za područje Grada Zagreba), pa se raspisivanje natječaja očekuje tijekom kolovoza.

Operator koji pruža usluge bežičnog povezivanja mora dobiti koncesiju za korištenje frekvencije te izgraditi sustav baznih stanica, slično kao kod mobilne telefonije. Korisnici, pak, za povezivanje na tu mrežu koriste bežični modem koji omogućuje pristup internetu velikim brzinama ili korištenje fiksne telefonije.

Ta tehnologija posebno je pogodna za razvoj širokopojasnog pristupa u područjima gdje je izgradnja kabelske infrastrukture skupa ili u gusto naseljenim područjima gdje je otežano postavljanje novih kabela zbog kopanja ulica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙