FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: Izuzetna turistička godina

ZADAR, 19. srpnja 2005. (Hina) - U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj jezabilježeno šest posto više turističkih dolazaka, a jedan posto višenoćenja nego u istom razdoblju prošle godine, što pokazuje kako jeriječ o izuzetnoj turističkoj godini, ocijenio je u utorak ministarmora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.
ZADAR, 19. srpnja 2005. (Hina) - U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je zabilježeno šest posto više turističkih dolazaka, a jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, što pokazuje kako je riječ o izuzetnoj turističkoj godini, ocijenio je u utorak ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je na sjednici Povjerenstva za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu istaknuo i kako Ministarstvo surađuje s Hrvatskim fondom za privatizaciju i pojačani su napori kako kako bi se privatizacijom u turizmu dobili strateški investitori.

Ministarstvo s HFP-om radi na analizi dosadašnjih ugovora o privatizaciji u turističkom sektoru. Tamo gdje se ustanovi da kupac ne poštuje ugovorne obveze, ići će se na anekse ugovora, ili na raskid, najavio je ministar.

Govoreći o ovogodišnjoj sezoni, Kameta je istaknuo da je Hrvatska organizirana i spremna za dolazak svih gostiju, da se u prvih šest mjeseci pokazalo da sve funkcionira kada je u pitanju prijam gostiju. Postoje problemi, ali oni su znatno manji nego prošle godine i uspješno ih rješavamo, naglasio je.

U prvih šest mjeseci najveći rast turističkog prometa bilježe dalmatinske županije, posebice Šibensko-kninska i Dubrovačka-neretvanska, te grad Zagreb.

Visok porast inozemnih gostiju posebice se bilježi s tržišta Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švedske, Norveške, Irske i Španjolske.

Državni tajnik za turizam u resornom ministarstvu Zdenko Mičić ističe da je dolazak stranaca u prvih šest mjeseci ove godine povećan za osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, a u predstojećem se razdoblju očekuje pojačan dolazak Nijemaca, Austrijanaca i tradicionalno Talijana.

Ministar Kalmeta ističe kako je za ovogodišnju sezonu bila pojačana promocijska aktivnost Hrvatske na turističkom tržištu, te kako su sve dionice autoceste Zagreb-Split otvorene na vrijeme.

Podsjetio je i na akcije koje njegovo Ministarstvo provodi s ciljem jačanja turističke djelatnosti, a jedna od njih je i "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam", koja se provodi zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom. Cilj je plasirati što više domaćih proizvoda kroz turizam. Želimo našu poljoprivredu izvoziti kroz naš turizam, rekao je Kalmeta.

Ministar financija Ivan Šuker podsjetio je da će se od početka iduće godine primjenjivati diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za usluge smještaja, polu i punog pansiona te za agencije koje dovode turiste. Time se izjednačavaju domaći i strani gosti te gosti koji dolaze organizirano i individualno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙