FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni inspektorat: pojačan nadzor u turizmu

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat priopćio je danaskako je u razdoblju od 13. lipnja do 10. srpnja izvršio 5.883inspekcijskih nadzora u ugostiteljstvu i turizmu, a zbog utvrđenihnepravilnosti podnijeto je ukupno 993 zahtjeva za pokretanjeprekršajnog postupka te donijeto i 167 upravnih rješenja o zabranirada.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat priopćio je danas kako je u razdoblju od 13. lipnja do 10. srpnja izvršio 5.883 inspekcijskih nadzora u ugostiteljstvu i turizmu, a zbog utvrđenih nepravilnosti podnijeto je ukupno 993 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka te donijeto i 167 upravnih rješenja o zabrani rada.

S početkom glavne turističke sezone, kako se naglašava, Državni inspektorat započeo je s pojačanim inspekcijskim nadzorima u svim djelatnostima gdje su prethodno uočene češće nepravilnosti, a na temelju tih saznanja izrađen je program nadzora u glavnoj turističkoj sezoni, od 15. lipnja do 30. rujna.

Inspekcijski nadzori legaliteta pružanja usluga smještaja u ovogodišnjoj glavnoj turističkoj sezoni osobito obuhvaćaju objekte za koje iz prethodnih sezona Inspektorat ima saznanja da se bave pružanjem ugostiteljskih i usluga smještaja u većem obimu bez odobrenja nadležnog tijela državne uprave, zatim objekte čija imena i lokacije mu dostave turističke zajednice, po prijavama građana te prema vlastitom planu poslova.

U razdoblju od 13. lipnja do 10. srpnja ukupno je izvršeno 5.883 inspekcijskih nadzora, od toga 1.244 u ugostiteljstvu i turizmu, a 4.639 u domaćinstvima. Zbog utvrđenih nepravilnosti podnijeto je ukupno 993 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (350 zbog prekršaja u ugostiteljstvu i turizmu, a 643 zbog prekršaja u domaćinstvima), te je donijeto 167 upravnih rješenja o zabrani rada (127 u ugostiteljstvu, a 40 za domaćinstvima). S ukupno 158 rješenja naređeno je otklanjanje nedostataka, a na mjestu prekršaja naplaćeno je 237 kazni (više u ugostiteljstvu i turizmu) u ukupnom iznosu od 288.500 kuna.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da hrvatski državljani mogu obavljati usluge iznajmljivanja soba, apartmana i kuća za odmor kroz pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu (do ukupno najviše 10 soba, odnosno 20 postelja) ako imaju odobrenje nadležnog tijela državne uprave ili kao ugostitelji (trgovačka društva, zadruge, trgovci pojedinci obrtnici koji ispunjavaju uvjete propisane za obavljanje te djelatnosti).

Strani državljani mogu legalno obavljati djelatnost kao ugostitelji samo ako su registrirani za ugostiteljsku djelatnost (rješenje trgovačkog suda kao trgovačko društvo ili obrtnica za obrt).

Sve osobe, bilo domaće bilo strane, koje su u nekom turističkom mjestu izvan svoga prebivališta vlasnici smještajnih objekata, a koje koriste sezonski ili povremeno i nelegalno ih iznajmljuju gostima u turističkoj sezoni sa svrhom postizanja dobiti, smatraju se fizičkim osobama koje nelegalno obavljaju ugostiteljsku djelatnost jer za nju nisu registrirane ili nemaju rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta.

Državni inspektorat ističe kako ulaže sve raspoložive resurse u učinkovito provođenje inspekcijskih nadzora u svim područjima svojih nadležnosti pa tako i u ugostiteljstvu i turizmu. Tako je na obalnom području i ove je godine angažiran dio inspektora iz unutrašnjosti.

Predmete također dostavljaju i drugim nadležnim tijelima državne uprave, a naročito poreznoj upravi kako bi i ta tijela postupala u svom djelokrugu rada i nadležnosti, koji je također ključan za suzbijanje "sive ekonomije".

(Hina) xpp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙