FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri poslovni rezultati potaknuli rast cijena američkih dionica

NEW YORK, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica učetvrtak su porasle pod utjecajem snažnih poslovnih izvješća inajnovijeg podatka o inflaciji u SAD-u koji je pokazao stabilnepotrošačke cijene u lipnju.
NEW YORK, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u četvrtak su porasle pod utjecajem snažnih poslovnih izvješća i najnovijeg podatka o inflaciji u SAD-u koji je pokazao stabilne potrošačke cijene u lipnju.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,68 posto, na 10.628 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks zabilježio je dobitke šesti dan zaredom, dosegnuvši 2.152 boda, što je 0,41 posto više u odnosu na prethodno zatvaranje.

Za jačanje Dow Jonesa najzaslužniji je bio General Motors, čije su dionice poskupjele 3,2 posto nakon što je investicijska banka i brokerska kuća Lehman Brothers objavila da taj najveći svjetski proizvođač automobila može očekivati rast prihoda u maloprodaji veći od 50 posto.

Značajnije dobitke u tehnološkom sektoru zabilježio je Apple Computer, čije su dionice osnažile za 6,3 posto po objavi bolje od očekivanja dobiti. U tehnološkom sektoru na dobitku je bio i AMD, nekih 3,3 posto, uslijed objave neočekivane tromjesečne dobiti.

Tržište bilježi uzastopne dobitke više od tjedan dana pa se analitičari pitaju kako dugo je taj zamah moguće održati.

"Imamo zarade Applea a ulagači se pitaju 'Što slijedi?'" kazao je Paul Nolte, direktor ulaganja u Hinsdale Associates. "Bilježimo rast cijena dionica sada već šesti dan zaredom a ulagači čekaju nove dobre vijesti. Imali smo dosad ugodnih iznenađenja iz niza kompanija a trebat će nam ih još".

Poticaj dionicama stigao je i od podatka o prometu u američkoj maloprodaji, koji je pokazao njegov skok od 1,7 posto u lipnju, dok indeks potrošačkih cijena nije promijenjen u odnosu na svibanj.

Europske burze završile su poslovanje na novim najvišim razinama u zadnje tri godine. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,26 posto, dosegnuvši 5.259 bodova, najvišu razinu u zadnjih 39 mjeseci. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,41 posto, na 4.699 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙