FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća i gospodarski pokazatelji ojačali američke dionice

NEW YORK, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica usrijedu su ojačale, pod utjecajem podizanja rejtinga dionicamakompanija kao što su IBM i Hewlett-Packard, boljih od očekivanjaposlovnih izvješća i neočekivanog smanjenja američkog trgovinskogmanjka.
NEW YORK, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u srijedu su ojačale, pod utjecajem podizanja rejtinga dionicama kompanija kao što su IBM i Hewlett-Packard, boljih od očekivanja poslovnih izvješća i neočekivanog smanjenja američkog trgovinskog manjka.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,4 posto, dosegnuvši 10.557 bodova. Tehnološki DAX indeks bio je na dobitku od tek 0,04 posto, popevši se na 2.144 boda.

Zbog vijesti iz brokerskih kuća o podizanju rejtinga dionicama, na strani značajnijih dobitnika našli su se IBM, čije su dionice ojačale 1,8 posto, te one proizvođača računala i pisača Hewlett-Packarda, koje su poskupjele 1,3 posto. Dionice Apple-a ojačale su po zatvaranju burze nakon objave rezultata poslovanja koji su nadmašili očekivanja.

Sezona poslovnog izvješćivanja počinje se zahuktavati, a kompanije izvještavaju o boljim od očekivanja rezultatima, kao u slučaju tvrtke Abbot-Laboratories, proizvođača lijekova i medicinskih uređaja, te proizvođača motora Harley-Davidsona.

"Iako su izvješća o poslovnim rezultatima zasad oskudna, nova bi se sezona, čini se, mogla pokazati nešto boljom nego što se očekivalo", kazao je Peter Cardillo, glavni tržišni analitičar i glavni strateg u SW Bach & Co. u New Yorku.

Na strani gospodarskih pokazatelja isticao se podatak američkog ministarstva trgovine o trgovinskom manjku, koji je pokazao njegovo neočekivano smanjenje u svibnju na 55,3 milijardi dolara, umanjivši zabrinutosti glede strukturalnih neravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu.

No, visoke cijene nafte od oko 60,01 dolara po barelu i dalje zabrinjavaju ulagače i ograničavale su dobitke na američkim burzama, dok je obujam trgovine dionicama bio umjeren, kažu trgovci.

Europske burze završile su poslovanje u pozitivnom teritoriju, na razinama posljednji put zabilježenim u svibnju 2002., predvođene naftnim i maloprodajnim tvrtkama poput Totala i Marks&Spencera. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,55 posto, dosegnuvši 5.245 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,58 posto, na 4.679 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙