FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

CAP CANAVERAL - Povratak Discoveryja na Zemlju odgođen je u utorak za 90 minuta zbog meteoroloških okolonosti koje su trenutačno nepovoljne na Floridi kamo treba sletjeiti američki svemirski brod, objavila je NASA. Mogućnost pljuskova na pisti centra Kennedy blizu Cap Canaverala prisilila je NASA-u da odustane od prvotnog plana ateriranja u 11,07 po srednjoeuropskom vremenu. Ako se razvedri postoji mogućnost povratka na Floridu u 12,43. "Nadamo se mogućnosti slijetanja u centru Kennedy", precizirao je Ken Ham iz kontrolnog centra.

ZAGREB - Američki pukovnik koji je je upravljao zrakoplovom Enola Gay u trenutku kada je ispustio bombu na Nagasaki 9. kolovoza 1945., prisjeća se, povodom 60. obljetnice, kako je znao da će biti ubijanja na sve strane, a preživjela stanovnica japanskog grada obećala je u utorak boriti se kako bi Nagasaki ostao "posljednja" žrtva "nuklearnog užasa". U intervju za dnevni list Columbus Dispatch povodom 60-godišnjice bombardiranja Nagasakija, bivši pilot, danas 90-godišnji Paul Tibbets kazao je da je "znao da ide na zadatak koji će biti emocionalno težak", prenosi američka agencija Associated press. Zrakoplov je izbacio bombu zvanu "Fatman" (debeljko) zbog njezina oblika, koja je na tlu u trenutku usmrtila tisuće, a mnogi su umrli od posljedica. U Nagasakiju je od eksplozije A-bombe umrlo 74.000 osoba.

ZAGREB - Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je u utorak u govoru pred palestinskim parlamentnom da bi izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze trebalo "proteći u miru" što će pokazati da Palestinci "zaslužuju državu", prenose agencije. "Nemamo drugog izbora. Povlačenje se mora odvijati u miru", rekao je Abbas i dodao "mora se odvijati na civilizirani način kako bi svijet znao da zaslužujemo državu", javlja agencija AFP. Palestinski parlamentarni izbori održat će se u siječnju, najavio je nadalje Abas, a prenijela je agencija Associated press napominjući da su izbori bili nekoliko puta odgađani. Abas nije u utorak objavio točan datum izbora koji su se trebali održati 17. srpnja a otkazani su službeno zbog nedovoljno vremena za pripreme.

LONDON - Pakistan nije imao ključnu ulogu u atentatima 7. srpnja u Londonu, rekao je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u intervjuu za BBC, javila je u utorak agencija France presse. Musharraf je u intervjuu u ponedjeljak navečer rekao da se istrage vode u Pakistanu koji je predmet intenzivne međunarodne potrage za osobama koje su pomogle pripremiti londonske atentate na postaje podzemne željeznice. Po Musharrafovu mišljenju nema dokaza da je njegova zemlja igrala ulogu u napadima na London u kojima je poginulo 56 osoba. On je ipak priznao da su najmanje dvojica osumnjičenika prije atentata boravila u Pakistanu. Pakistanski predsjednik je, međutim, izrazio zabrinutost zbog djelovanja radikalnih skupina u Britaniji ocijenivši da je vlada u Londonu bila preblaga prema teroristima na svome tlu.

SEUL - Glad prijeti više od tri milijuna stanovnika Sjeverne Koreje ove zime ako se ne poveća međunarodna pomoć, objavio je UN-ov Međunarodni svjetski program za hranu (PAM). PAM, koji pomaže u prehrani 6,5 milijuna osoba u Sjevernoj Koreji je objasnio da trenutačno ne može dostaviti namirnice za oko milijun stanovnika Sjeverne Koreje zbog nedostatnih međunarodnih donacija.

HANOJ - Jedan 35-godišnjak umro je 31. srpnja od ptičje groznice na jugu Vijetnama, rekao je u utorak liječnik s Instituta Pasteur iz Ho Ši Mina dodavši da su se rezultati testova u nedjelju pokazali pozitivnima. To je 42. žrtva ptičje groznice u Vijetnamu od pojave bolesti krajem 2003. godine. Na Tajlandu, Kambodži i Indoneziji umrlo je 19 osoba. Početkom kolovoza Vijetnam je pokrenuo veliku kampanju cijepljenja peradi koja bi trebala obuhvatiti oko 180 milijuna životinja.

TEHERAN - Iranski novinar Akbar Ganji prekinuo je u utorak osmotjedni štrajk glađu nakon poziva svoje obitelji i prijatelja zabrinutih zbog njegova ozbiljno narušenog zdravlja, doznaje se u četvrtak iz službenih izvora. Do prekida štrajka došlo je dan nakon što su, kako su prenijele agencije, iranski istražitelji obavili pretres njegova doma i zaplijenili dio njegovih stvari. Agencije su javile i o grubosti istražitelja prema njegovoj supruzi. Ganjijev štrajk glađu izazvao je osude i zabrinutost Sjedinjenih Država, Europske unije i brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙