FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 21 sat.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u petak, osvrčući se na ponudu Srbije za prodaju nekretnina na otočiću Jakljanu u Elafitskom arhipelagu, da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dodaje da će se "pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju Hrvatske ili Srbije i Crne Gore rješavati u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, bilateralno između Hrvatske i SCG, sklapanjem odgovarajućeg ugovora o uređenju tih odnosa kako je najavljeno u Zajedničkoj izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika SCG Svetozara Marovića od 15. studenog 2004. godine".

LONDON - Dvojica muškaraca za koje se sumnja da su sudjelovali u napadima na London 21. srpnja uhićena su u petak, izvijestila je britanska tv-postaja Sky News, a policija je izvijestila kako je nakon pronalaska sumnjivih paketa zatvorila pristup željezničkoj postaji i postaji metroa Liverpool Street, gdje su uhićene još dvije osobe. Dvije odvojene akcije odvijale su se u zapadnom dijelu Londona Notting Hillu, odnosno na postaji Liverpool Street istočno od londonskog Cityja.

RIM - U Rimu je u petak poslije podne uhićen britanski državljanin somalijskog podrijetla Osman Hussain, za koga se drži da je četvrti počinitelj neuspješnih terorističkih napada na London 21. srpnja, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu. Operacija je još u tijeku, a Pisanu je na uspješno provedenom uhićenju čestitao šefu talijanske policije Gianniju De Gennaru. Kako prenosi agencija Ansa, Osman Hussain (27) nije pružao u trenutku kada ga je uhitila protuteroristička policija (Digos) u četvrti Tor Pignattara, u predgrađu Rima.

MOSTAR/SARAJEVO - Poziv Ljiljane Karadžić upućen njezinom suprugu haškom bjeguncu Radovanu Karadžiću da se preda Međunarodnom sudu u Den Haagu pozdravili su predstavnici vlasti u BiH, dok je jedan dio javnosti izrazio sumnju u iskrenost njenog poziva. Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je kako poziv Karadžićeve supruge da se on preda jasno izražava ono što je u najboljem interesu Radovana Karadžića, srpskog naroda i stabilnosti u regiji. NATO je ocijenio kako je poziv Ljiljane Karadžić suprugu Radovanu da se preda u interesu njihove obitelji, ali i BiH. Vlada Republike Srpske podržala je gestu Ljiljane Karadžić kojom je pozvala supruga na predaju. No, više bošnjačkih dužnosnika u BiH je izjavilo kako ne vjeruje u iskrenost poziva Ljiljane Karadžić suprugu da se preda.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak rezoluciju o proširivanju popisa osoba i organizacija povezanih s al-Qaidom i s talibanima, koji će biti podvrguti međunarodnim sankcijama. Rezoluciju koju je jednoglasno odobrilo 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti predložile su Sjedinjene Države. Vijeće sigurnosti ovom rezolucijom obvezuju sve države da osobama ili organizacijama s popisa zamrznu imovinu, da im ne dopuste ulazak i prolaz kroz svoj teritorij te da im spriječe nabavku, prodaju i izravnu ili neizravnu dopremu oružja i vojne opreme.

ISLAMABAD - Nijedan se stranac više neće moći školovati u pakistanskim medresama, najavio je u petak pakistanski predsjednik Pervez Musharraf potvrdivši za međunarodna glasila svoju spremnost da se bori protiv islamskog ekstremizma. "Svi stranci moraju napustiti" medrese, rekao je Musharraf pred više desetaka novinara iz svijeta koji su bili pozvani u njegov glavni stožer u Rawalpindiju, nedaleko od Islamabada, radi "razmjene mišljenja" u svezi s njegovom odlukom da se bori protiv islamskog ekstremizma. Oko 1.400 stranih studenata službeno se školuje u desetak tisuća pakistanskih medresa, među kojima se neke sumnjiči za promidžbu ekstremizma.

PODGORICA - Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić optužio je u petak srpskog premijera Vojislava Koštunicu da se prema Crnoj Gori odnosi kao svojevremeno Slobodan Milošević, te da njegovim dolaskom na vlast u Srbiji Crna Gora nije dobila prijatelja. Krivokapić je isto tako poručio da Koštunica i njegove pristaše, ma koliko radili na tome, neće spriječiti Crnu Goru u obnovi njezine neovisnosti.

MOSUL - Napadač samoubojica raznio se u petak usred grupe iračkih vojnih novaka koji su čekali na prijavu ispred ureda gradske vjećnice u Rabiji pri čemu ih je 25 poginulo, a ozlijeđeno je 35, izvijestila je policija. Rabia je smještena 80 kilometara sjeverozapadno od Mosula i nalazi se u neposrednoj blizini sirijske granice. Policija nije objavila pojedinosti o napadu. Irački vojni regruti česta su meta pobunjenika.

ANKARA - Snažna eksplozija automobila bombe postavljenog na parkiralištu u gradu Hakkariju, na jugoistoku Turske, usmrtila je dvojicu nižih časnika turske vojske, javili su petak turski elektronski mediji. Prva izvješća govore da su ranjene još tri osobe koje su hitno prebačene u gradsku bolnicu. Njihovi životi su, kako se tvrdi, izvan opasnosti. Turska državna tv mreža drži da je teroristički čin u Hakkariju, izvršen iza podneva, djelo militantnih pripadnika zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke.

PEKING - Glavni američki izaslanik u šesterostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom naoružanju Christopher Hill u petak je izjavio da će nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom dok to bude potrebno, prenose agencije. Glavni izaslanici svih šest zemalja sastali su se u petak popodne, dogovorivši se da će pregovore nastaviti u subotu, rekao je drugi čovjek južnokorejskog izaslanstva Cho Tae-yong. Glavni izaslanici u subotu će ozbiljno raspravljati o tomu kako potaknuti ovaj krug pregovora. Cho je izjavio kako je današnji sastanak "ispunio očekivanja" te je dodao da je "još prerano donositi zaključke".

BUKUREŠT - Najmanje 13 osoba umrlo je od posljedica toplotnog udara i dehidracije u valu vrućine koji je prije dva dana pogodio Rumunjsku, izvijestili su u petak službeni izvori. Dok temperatura u gradu dostiže 36 Celzijevih stupnjeva, stanovnici Bukurešta osvježenje traže na rijekama i jezerima. "Samo u Bukureštu umrlo je 13 osoba. Neki od njih i prije su imali srčanih problema, a vrućina i vlaga u zraku doprinijele su njihovoj smrti", rekla je liječnica Anca Draghici za televizijsku postaju Antena 3. Hitna služba u Bukureštu izvijestila je da je u posljednjih 30 sati bilo 1.300 poziva.

HOUSTON - Zapovjednica Discoveryja Eileen Collins u petak je izrazila iznenađenje zbog toga što se problem s otpalim krhotinama trupa svemirske letjelice zbog kojeg je 2003. došlo do katastrofe Columbije pojavio i na njihovom letu i rekla kako nijedan shuttle ne bi smio poletjeti u svemir dok se to ne riješi. Ona i astronaut Andy Thomas u novinskim su interviewima iz svemira rekli kako nisu zabrinuti zbog moguće štete na Discoveryju, ustvrdivši kako brod izgleda "vrlo čisto", unatoč nekoliko napuklina na zaštitnoj oplati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙