FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BELFAST/LONDON - Irska republikanska armija (IRA) službeno je objavila u četvrtak da prekida svoju oružanu borbu i poručila da će svoje ciljeve realizirati kroz politiku. IRA navodi u priopćenju izdanom u Belfastu da je naredila svojim članovima da polože oružje od 16 sati u četvrtak po mjesnom vremenu. IRA će ostvarivati svoje ciljeve isključivo mirnim političkim i demokratskim sredstvima, navodi se u priopćenju. U dugoočekivanom priopćenju ova je organizacija usvojila demokratsku platformu djelovanja i okončala više od 30 godina nasilja.

LONDON - Šef londonske policije Ian Blair izjavio je u četvrtak da bi se u Britaniji moglo nalaziti još ćelija potencijalnih bombaša nakon dva vala napada u britanskoj prijestolnici u posljednja tri tjedna. "Moguće je da će oni koji su na slobodi ponovno napasti. Također je moguće da postoje druge ćelije koje su sposobne izvršiti napade i čija je namjera ponovno napasti", rekao je Blair na sastanku čelnika policije.

LONDON - Britanska prometna policija u četvrtak je u londonsku podzemnu željeznicu uputila "više policajaca nego ikad", točno tri tjedna nakon prvih, smrtonosnih, bombaških napada i tjedan dana nakon neuspjelih napada, objavila je policija. Glasnogovornik Britanske prometne policije Simon Lubin kazao je da je svrha pružiti građanima osjećaj sigurnosti, ali i odvratiti počinitelje mogućih novih napada, jer policija i dalje traga za osumnjičenima za prijašnje napade.

MOSTAR/TREBINJE - Pripadnici EUFOR-a u četvrtak su ušli u prostorije zaštitarske tvrtke "Puma" u Mostaru, Čapljini i Stocu radi kontrole njezina rada, potvrdio je MUP Hercegovačko-neretvanske županije. Prije početka akcije EUFOR je o tome izvijestio Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, rekli su dužnosnici tog ministarstva. Na cestama između Mostara, Stoca i Trebinja primijećena je kolona EUFOR-ovih transportnih vozila s naoružanim vojnicima. Prema neslužbenim izvješćima, EUFOR je i u Trebinju upao u prostorije zaštitarske tvrtke u tom gradu, ali trebinjska policija to nije željela službeno potvrditi.

HOUSTON - Svemirski brod Discovery pristao je u četvrtak uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), samo nekoliko sati nakon što je NASA odgodila sve letove u svemir dok se ne riješi problem s dijelom zaštitnoga toplinskog štita koji je s Discoveryja otpao prigodom lansiranja. Dva su se golema dijela Discoveryja, teška više od 100 tona, lagano spojila sa svemirskom postajom pod zapovjedništvom kapetanice Eileen Collins. Pristajanje na Međunarodnu svemirsku postaju proteklo je bez ikakvih teškoća. Stručnjaci vjeruju da je Discovery u ispravnom stanju i da neće biti problema pri povratku na Zemlju 7. kolovoza. Discovery će posadi Međunarodne svemirske postaje isporučiti oko 15 tona hrane i ostale opreme a na Zemlju će dopremiti 13 tona smeća.

VIENTIANE - Šest zemalja, sa Sjedinjenim Državama i Australijom na čelu, potpisalo je u četvrtak novi sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja, ali kritičari smatraju da on ne postavlja nikakve ciljeve ni rokove te da samo potkopava dosadašnje sporazume, poput protokola iz Kyota. Azijsko-pacifički sporazum o čistom okolišu i klimi - kako se službeno naziva - potpisali su SAD, Australija, Indija, Japan, Kina i Južna Koreja, a svrha mu je pronaći novu tehnologiju kojom bi se smanjilo ispuštanje štetnih plinova a da se pritom ne uspori gospodarski razvoj.

SOFIJA - Bugarski premijer, socijalist Sergej Stanišev, u četvrtak je u parlamentu priznao neuspjeh u sastavljanju vlade. Bugarski parlament tijekom prijepodneva trebao je održati drugo glasovanje o potvrdi nove vlade, nakon što je u noći sa srijede na četvrtak odbio manjinsku vladu koju je predložio Stanišev, ali je oporba odbila sudjelovati u glasovanju. "Parlament se (u četvrtak) neće sastajati i neće biti ponovnog glasovanja" o vladi, izjavila je Ekaterina Mihajlova iz konzervatvne stranke Demokrati za jaku Bugarsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙