FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strane agencije o obilježavanju 10. obljetnice operacije "Oluje"

ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Strane agencije izvještavaju u petako obilježavanju deseteljeća od operacije Oluja izdvajajući pozivehrvatskog državnog vrha za osudom pojedinačnih zločina što su ihHrvati počinili protiv srpskog stanovništva.
ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Strane agencije izvještavaju u petak o obilježavanju deseteljeća od operacije Oluja izdvajajući pozive hrvatskog državnog vrha za osudom pojedinačnih zločina što su ih Hrvati počinili protiv srpskog stanovništva.

Britanska agencija Reuters donosi kronologiju najvažnijih događaja tijekom Oluje a u tekstu naslovljenom "Hrvati slave vojni trijumf iz 1995.", piše da proslava protječe u "pomirljivu" tonu.

Ista agencija citira izjavu premijera Iva Sanadera da Oluju treba odvojiti od tragičnih događaja, kriminalnih djela i nepravdi počinjenih protiv hrvatskih Srba prije pune uspostave pravnoga poretka.

Tu Sanaderovu izjavu prenosi i njemačka agencija dpa koja citira njegov poziv za "pomirbom među narodima jugoistočne Europe".

Reuters prenosi također izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska treba zatražiti "oprost od onih kojima se u njezino ime činilo zlo".

Francuska agencija France presse u svome izvješću naglašava upravo taj Mesićev poziv sugrađanima da priznaju kako je bilo zločina protiv Srba u Hrvatskoj koja treba priznati da je "u ratu bilo i onih koji se nisu borili za Hrvatsku nego za sebe, koji su rušili i ono što nije trebalo".

AFP javlja i da je Mesićev govor bio praćen sustavnim zvižudcima i povicima dijela okupljenog mnoštva.

Dok britanska agencija piše da je 200.000 krajinskih Srba izbjeglo u susjednu BiH te Srbiju i citira izvore UN-a prema kojima je najmanje 150 civila ubijeno, a stotine srpskih domova opljačkane i spaljene, France presse navodi podatak o 280.000 izbjeglih Srba.

Dpa piše da je prema procjenama oko 400 srpskih civila ubijeno u Krajini.

Reuters pojašnjava i da su odnosi Hrvatske i bivše SR Jugoslavije, današnje Srbije i Grne Gore znatno poboljšani, ali da pitanje Oluje ostaje bolna točka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙