FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor neće donositi deklaraciju o Oluji

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Saborsko Predsjedništvo odlučilo jedanas da Sabor ipak neće donositi posebnu deklaraciju ovojno-redarstvenoj operaciji Oluja, nego da će se o tomu, u povodu 10.obljetnice Oluje, javnosti u ime Sabora obratiti njegov predsjednikVladimir Šeks.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Saborsko Predsjedništvo odlučilo je danas da Sabor ipak neće donositi posebnu deklaraciju o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, nego da će se o tomu, u povodu 10. obljetnice Oluje, javnosti u ime Sabora obratiti njegov predsjednik Vladimir Šeks.

Donošenje deklaracije o Oluji inicirali su HDZ-ovac Andrija Hebrang i nezavisni zastupnik Slaven Letica, koji su početkom tjedna klubovima dostavili početni nacrt teksta.

Tijekom usuglašavanja pojavile su se, međutim, nedoumice oko karaktera operacije Oluja, budući da je Letica predlagao da se ona definira kao saveznička antiteroristička akcija, pripremljena i izvedena uz potporu mnogih zemalja i NATO-a.

Takva je formulacija usuglašavanjem izbačena iz teksta, kao i dio koji govori o neprihvatljivosti kvalifikacija u nekim haaškim optužnicama, u kojima se Oluja spominje kao zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja.

Za usuglašeni tekst predlagatelji su dojučer sakupili 60 potpisa zastupnika, dovoljnih za uvrštenje u dnevni red saborske sjednice, no Predsjedništvo je danas ocijenilo da je o Oluji Sabor dovoljno rekao u sklopu Deklaracije o Domovinskom ratu.

Predsjedništvo je formiralo i posebnu radnu skupinu koja bi danas trebala odlučiti što će stajati u izjavi predsjednika, te usuglasiti tekst posebne deklaracije u povodu 10. godišnjice srebreničke tragedije.

Tu bi deklaraciju Sabor trebao donijeti još danas, izvjestio je Šeks nakon sjednice Predsjedništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙