FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC negoduje na najavu odvojenih proslava 10. obljetnice "Oluje"

ZAGREB,14. srpnja(Hina) - U DC-u izražavaju negodovanje i ogorčenjenajavom da će se 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja"obilježiti na dvije proslave, jer drže da se time pokazuje podvojenosti nesloga te omalovažava "Oluja" kao jedan od najvećih događaja izhrvatske povijesti.
ZAGREB,14. srpnja(Hina) - U DC-u izražavaju negodovanje i ogorčenje najavom da će se 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja" obilježiti na dvije proslave, jer drže da se time pokazuje podvojenost i nesloga te omalovažava "Oluja" kao jedan od najvećih događaja iz hrvatske povijesti.

DC-ov zastupnik Frano Piplović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru sramoćenjem "Oluje" ocijenio najavu da će 10. obljetnica te akcije imati dvije središnje proslave - u Karlovcu u organizaciji umirovljenih generala te u Kninu koju organizira Vlada.

Pozvao je sve odgovorne da zajednički organiziraju proslavu te tako očuvaju sjećanje na "Oluju" kao događaj od posebne važnosti i značaja, odnosno izbjegnu javno sramoćenje te akcije.

"Najavljenim obilježavanjima memorirat će se samo nesloga, podvojenost i nesposobnost da se učinkovito odgovori na kvalifikacije iz optužnica Haškog tribunala kako je 'Oluja' udruženi zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja", rekao je Piplović.

Naglasio je da je "Oluja" bila opravdana, nužna i pravedna ratna operacija u cilju oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, da je provedena tek kada su iscrpljene sve mogućnosti mirne reintegracije, da je imala međunarodno-pravni legitimitet i provedena prema odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, da je njom spriječeno ponavljanje genocida na području Bihaća (BiH).

U DC-u su, kaže Piplović, svjesni činjenice da su tijekom i nakon "Oluje" pojedinci hrvatske nacionalnosti počinili zločine, da ih je 27 pravomoćno osuđeno za ubojstva, da ih je 13 trenutno na izdržavanju zatvorske kazne.

"Tim je sudskim postupcima otvoren proces čišćenja mrlje s ove veličanstvene vojno-redarstvene akcije koje su činili pojedinci iz osvete ili koristoljublja i da to nije zločinački pothvat", rekao je.

Piplović je pozvao generale, političare, znanstvenike, novinare i istraživače da "Oluji" pristupe srazmjerno njezinom povijesnom značenju, da se oko toga ne dijele, a državne institucije da prikupe i urede svu dokumentaciju vezanu uz "Oluju" kako bi ostala u pamćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙